Június 12. és 14. között a Papp László Sportarénában rendezik meg a hatodik Budapest Judo Grand Prix-t, amelyre körülbelül háromszáz judóst várnak a szervezők a világ minden tájáról.




Ülést tartott a magyar GP összeszokott szervezőbizottsága, amely a nagydíjakon kívül sikerrel rendezte meg a 2013-as budapesti Európa-bajnokságot, no és a 2017-es felnútt világbajnokságot is, több más, korosztályos világverseny mellett.

Dr. Tóth László, a Magyar Judo Szövetség és a szervezőbizottság elnöke elmondta, a sok tapasztalat nem azt jelenti, hogy az újabb feladatot rutinból oldaná meg a csapat. Bizonyítani szeretnének, s erre lesz is lehetőség: a tokiói olimpia rajtja előtt alig másfél hónappal egy héten át ismét Budapest lesz a judovilág fővárosa. Mindezt a hazai televízió nézők élőben követhetik majd: a World Judo Tour idei eseményei közül először a budapesti Grand Prix kerül képernyőre ebben az évben, a Sport Televízió műsorán.

A három tatamin megrendezett, háromnapos Grand Prix után a tatai olimpiai edzőközpontban négynapos nemzetközi edzőtáborozáson maradnak majd hazánkban a világ legjobbjai, ez az egy hét nemcsak a mieinknek, a hozzánk vendégségbe érkezők számára is remek felkészülési lehetőséget jelent Tokióra.




A tavalyi Budapest GP első érmese Karakas Hedvig (a dobogón balról a harmadik) volt


A GP-n háromszáz indulóra számítanak (négy esztendeje, hasonlóan az ideihez néhány héttel a riói olimpia előtt kétszáznegyvenöt judós vett részt a Budapest GP-n). Természetesen lehetőséget kap a teljes hazai élvonal, hogy megmutassa magát a nemzetközi mezőnyben, a rendező jogán Magyarország minden súlycsoportban négy judokát indíthat a viadalon.

Nagy András, az MJSZ sportigazgatója hozzátette: azt egyelőre megjósolni sem lehet, hogy a tokiói olimpiára készülő válogatottjaink közül kinek szerepel majd a programjában a GP-indulás, de minden olimpikonunk jelen lesz a Papp László Arénában, s természetesen a tatai edzőtáborozáson is.




Sipőcz Richárd (fehérben) is megtapsoltatta a Sportaréna publikumát


Dr. Tóth László a jövő feladatairól is szólt: 2021-től ugyanis Grand Slam-viadal házigazdája lehet Budapest, mit több, jövőre az U23-as Európa-bajnokság rendezési jogát is Magyarország kaphatja meg. Az már ismeretes, hogy 2022-ben ismét Budapesten kerül sor a sportág legrangosabb eseményére, a világbajnokságra.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2020
Gombkötő Roland
Fotó: MJSZ, Horváth György)