Különös vállalkozásba fogott a Judoinfo: a Magyar Judo Szövetség (MJSZ) aktuális ponttáblázata alapján kiszámoltuk, kik a sportág valaha volt legeredményesebb versenyzői hazánkban. A Top10 tagjait egyenként mutatjuk be olvasóinknak.




Az MJSZ ponttáblázata az évek során sokat pallérozódott, a sportágon belül általános elfogadottságnak örvend, így nyugodtan mondhatjuk, hogy különös „játékunknak” is hiteles fogódzót nyújt. Elöljáróban hozzá kell tennünk: a rangsor összeállításához kizárólag a felnőtt nemzetközi eredményeket (olimpiák, világbajnokságok, Európa-bajnokságok) vettük figyelembe. A kirajzolódó képet árnyalja, hogy a kétezres évek második évtizedéig csak kétévente rendeztek világbajnokságot, a „régebbiek” ennyivel legalábbis kevesebb eséllyel gyűjthették a pontokat.

A ranglistára összesen hetvenkilenc sportoló kerülhetett fel, ennyien értek el magyar színekben olimpián, világbajnokságon vagy Európa-bajnokságon pontszerző helyezést (vagyis végeztek a legjobb nyolc között). A teljes rangsort sorozatunk utolsó részében ismertetjük.



Elérkeztünk a rangsor negyedik helyezettjéhez. A magyar judo történetében négyen tudtak harmincezer pont fölé kerülni, ezzel jócskán megelőzve a többieket. A negyedik legtöbb pontot, 31104-et Hajtós Bertalan gyűjtötte pályafutása során, ezzel a negyedik helyet érdemelte ki az „Örökranglistán”

Egészen kivételes képességeit, technikai repertoárját az egész világ csodálta, több mint másfél évtizedet átívelő pályafutása során nyert olimpiai ezüstérmet (1992, Barcelona), olimpiai ötödik helyezést (1988, Szöul), világbajnoki ezüstérmet (1993, Hamilton), kétszer volt ötödik helyezett a vb-n (1989, Belgrád; 1991, Barcelona), kétszer szerezte meg az Európa-bajnoki címet (1986, Belgrád; 1998, Oviedo), kétszeres Eb-ezüstérmes (1985, Hamar; 1989, Helsinki), kétszeres Eb-bronzérmes (1990, Frankfurt; 1994, Gdansk), Eb-ötödik (1987, Párizs) és Eb-hetedik (1997, Oostende).



Pályafutását a Miskolci VSC színeiben kezdte, első komolyabb nemzetközi eredménye az 1984-es junior Eb-n megszerzett bronzérem volt, a legnagyobb sikereit a Bp. Honvéd, majd a Bp. Spartacus színeiben érte el. Élsportolói karrierjének utolsó nagy versenye a rotterdami Világkupa volt 2000 áprilisában, amikor kézsérülés akadályozta meg abban, hogy eljuthasson negyedik olimpiájára is.

A versenyzés után hamar átállt a tatami „másik oldalára”, az ötvennégy esztendős Hajtós Bertalan napjainkban saját egyesületét, a Rákosvidéke Hajtós DSE-t irányítja, de a Magyar Judo Szövetség is számít szakértelmére utánpótlás igazgatóként.


Minden idők legeredményesebb magyar judósai

...
4. HAJTÓS BERTALAN 31104 pont
5. Csák József 23040
6. Mészáros Anett 22272
7. Csősz Imre 21120
8. Ozsvár András 20352
9. Bor Barna 19584 pont
10. Joó Abigél 16896


A lista természetesen szubjektív, hiszen nem lehet egyes eredményeket összehasonlítani egymással, egy olimpiai aranyérem alighanem többet ér, mint két tucat Európa-bajnoki medál együttvéve. A listánk azonban híven tükrözi azt, kik voltak a mieink közül a leginkább és a legtöbbet a világ legjobbjai között.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2020
Gombkötő Roland
Fotó: MTI, archív)