Szeptember 25. és 29. között Kazahsztán régi fővárosában, az Alma városában, Almatiban rendezik meg az idei ifjúsági világbajnokságra. A korcsoport legrangosabb viadalára hatvannégy ország 476 judósa nevezett, a magyar színeket hatan képviselik.
ÉLŐ EREDMÉNYEK    JUDO TV




Farkas Bence szép reményekkel indul harcba Almatiban


Ezúttal meglehetősen szűk csapattal utazik a Bíró Norbert és Bejszi Zsuzsa vezette magyar ifjúsági válogatott a korosztályos világbajnokságra, amelyen kitűnő nemzetközi bíróink közül Dr. Fridrich Katalin kapott meghívást a Nemzetközi Judo Szövetségtől.

A férfiaknál az 55 kilogrammos Eb-ezüstérmes Farkas Bence a világranglista második helyezettjeként várhatja majd a sorsolást, tegyük hozzá: a rangsor csalóka, hiszen a távol-keleti versenyzők ritkán vesznek részt az európai viadalokon, így a világranglistára is kevésbé kerülnek fel. Mindenesetre a Rákosvidéke Hajtós DSE reménysége ebben az évben is remek eredményeket szállított, az Eb mellett dobogós – bronzérmes – volt az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon is, Follonicában és Zágrábban pedig a dobogó legfelső fokára állhatott az ifjúsági Európa-kupában.

Ugyancsak a világranglista második helyezettje Mamira Luca, a Toto Sport 40 kilogrammos versenyzője, aki ebben az évben öt(!) Európa-kupán volt döntős (kétszer aranyérmet akasztottak a nyakába), s emellett az Európa-bajnokságon is ezüstérmet szerzett.




2017-ben készült az IJF kis videója. Néhány év múlva akár
Luca alőtt állhatnak sorba az autogram-gyűjtők...


A 66 kilogrammos Szegedi Dániel (Ceglédi VSE) a világranglistán jelenleg tizedik, de ebben az évben EYOF-bronzéremmel, Európa-kupa arannyal és bronzzal, Európa-bajnoki ötödik helyezéssel jelezte, hogy ennél is több van benne. Ugyanebben a súlycsoportban lép majd tatamira Szabó Áron (Ippon Judo Tatabánya), aki az idei follonicai Európa-kupán ezüstérmet nyert.

A női 48 kilogrammban Kriza Anna (Miskolci VSC) lesz a magyar induló, aki Teplicében Ek-ezüst-, Kolozsváron pedig bronzéremmel gyarapította gyűjteményét.

A világbajnokság egyéni küzdelmeiben még egy versenyzőért szoríthatunk majd, Sáfrány Péter (Miskolci VSC) a 81 kilogrammosok között az ötödik helyen áll a világranglistán, ebben az évben bronzérmet szerzett az ifjúsági Európa-bajnokságon és háromszor állhatott fel az Ek-dobogóra – a mérlege egy arany (Zágráb), egy ezüst (Bielsko Biala) és egy bronz (Follonica). A miskolciak reménysége már a 90 kilogrammosok között indul Almatiban.




Sáfrány Péter (balról a második) a zágrábi Európa-kupa dobogójának tetején


A PROGRAM

Szeptember 25., szerda
Férfi 50
és 55 kg (Farkas Bence, Rákosvidéke Hajtós DSE)
Női 40 (Mamira Luca, Toto Sport) és 44 kg

Szeptember 26., csütörtök
Férfi 60
és 66 kg (Szegedi Dániel, Ceglédi VSE; Szabó Áron, Ippon Judo Tatabánya)
Női 48 (Kriza Anna, Miskolci VSC) és 52 kg

Szeptember 27., péntek
Férfi 73
és 81 kg
Női 57 és 63 kg

Szeptember 28., szombat
Férfi 90
 (Sáfrány Péter, Miskolci VSC) és +90 kg
Női 70 és +70 kg

Szeptember 29., vasárnap
Vegyes csapatverseny
(Magyarország nem indul)


Öt világbajnokság, nyolc magyar érem

Ami az ifjúsági világbajnokságok történetét illeti: a sorozat nem tekint vissza komoly múltra, a Nemzetközi Judo Szövetség (IJF) 2009-ben írta ki először, mivel válogatóversenyt kellett rendeznie a 2010-es ifjúsági olimpiára. Az első ifjúsági vb házigazdája Budapest lett, a Papp László Sportarénában aztán mindjárt meg is ünnepelhettük az első ifjúsági vb-érmesünket: Tóth Krisztián egészen a fináléig menetelt, s végül ezüstérmet akasztottak a nyakába. A 2011-es kijevi vb-n nem volt szerencsénk, be kellett érnünk két hetedik helyezéssel, ezt akkor Polyák Krisztina és Paléj Tibor érte el. 2013-ban Miamiban meglett az első ifjúsági vb-arany is, Gercsák Szabina állhatott fel a dobogó legfelső fokára, Mihalovits Kincső ezüstérmet szerzett, Pupp Réka pedig a pontszerző hetedik helyen végzett.

2015-ben Szarajevó adott otthont az ifjúsági világbajnokságnak, ahol Tóth Fanni ezüstérmes lett, Pongrácz Bence az ötödik, Tóth Apor és Szigetvári Mercédesz a hetedik helyet szerezte meg. Két éve Chile fővárosában remekeltek a mieink, Varga Brigitta világbajnok lett, Feczkó Csanád, Özbas Szofi és Tóth Benedek révén három bronzérem, illetve Szeredás Botond és Kármán Andrea révén két további hetedik hely jutott a mieinknek.




Tóth Krisztián (balról) a 2009-es budapesti ifjúsági vb dobogóján

 

Magyarok az ifjúsági világbajnokságokon

Aranyérmes (2)
Gercsák Szabina (63 kg, 2013, Miami)
Varga Brigitta (57 kg, 2017, Santiago de Chile)

Ezüstérmes (3)
Tóth Krisztián (73 kg, 2009, Budapest)
Mihalovits Kincső (44 kg, 2013, Miami)
Tóth Fanni (+70 kg, 2015, Szarajevó)

Bronzérmes (3)
Feczkó Csanád (50 kg, 2017, Santiago de Chile)
Özbas Szofi (52 kg, 2017, Santiago de Chile)
Tóth Benedek (81 kg, 2017, Santiago de Chile)

Ötödik helyezett (1)
Pongrácz Bence (55 kg, 2015, Szarajevó)

Hetedik helyezett (6)
Palej Tibor (+90 kg, 2011, Kijev)
Polyák Krisztina (63 kg, 2011, Kijev)
Pupp Réka (63 kg, 2013, Miami)
Tóth Apor (81 kg, 2015, Szarajevó)
Szeredás Botond (60 kg, 2017, Santiago de Chile)
Kármán Andrea (52 kg, 2017, Santiago de Chile)


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2019
Gombkötő Roland
Fotó: EJU
IJF, Záhonyi Tamás)