Két bravúros győzelem után a japánok világbajnoka, Sisime Ai állította meg Pupp Réka menetelését, Boros Bence pedig győzelemmel mutatkozott be a tokiói világbajnokság második versenynapján.
EREDMÉNYEK   JUDO TV




Pupp Réka (fehérben) a románok klasszisát verte az első összecsapásán


Az 52 kilogrammot tekintve nem volt szerencsénk a sorsolással: az Atomerőmű SE junior Európa-bajnoka, Pupp Réka csupa nagyágyút kapott az ágára. Mindjárt az első körben a korábbi világranglista-vezetőt, a kétszeres világbajnoki ezüstérmes, kétszeres Európa-bajnok román Andreea Chitut. Szerencsére a paksi judóst nem az ellenfél eredménylistája foglalkoztatta: két intésnyi hátrányát az utolsó másodpercekben egy szép dobással, és az ért kapott vazarival tette semmissé, majd le is szorította Chitut, így ipponnal jutott be a legjobb harminckettő közé.




Pupp Réka–Andreea Chitu


Következett a dél-koreaiak Ázsia Játékokon ezüstérmes, a legutóbbi zágrábi Grand Prix-viadalon ugyancsak ezüstérmes judósa, Pak Da Szol. A papírformát ezen az összecsapáson is sikerült felülírni: Hangyási László és Braun Ákos tanítványa remek judóval, egy vazarival diadalmaskodott.




Pupp Réka–Pak Da Szol


Milyen a sors, hiába mutatott remek formát a paksiak huszonhárom esztendős judósa, akad, amikor ez is kevés. Például, ha a hazaiak egyik favoritja, a világbajnoki aranyérmes, a világranglistán jelenleg negyedik helyen jegyzett japán Sisime Ai az ellenfél. Pupp Réka ezen a meccsen is mindent megtett a győzelemért, de jóval esélyesebb ellenfele végül egy vazarival meg tudta nyerni a délutáni programért vívott összecsapást, így a japán judoka folytathatta a legjobb nyolc között.




Pupp Réka–Sisime Ai


Pupp Réka menetelése – akárcsak vasárnap Csernoviczki Éváé – ugyancsak nagyon sokat érhet: a paksi versenyző az olimpiai kvalifikációs versenyben háromszázhúsz pontot kap, ráadásul közvetlen riválisaival szemben tudott pontelőnyhöz jutni, így ő is megerősítette helyét a jövő évi tokiói olimpiára készülő judósok között!




Boros Bence (fehérben) Tokióban átesett a tűzkeresztségen


A férfiaknál világbajnoki újoncot avattunk: a Kaposvári Judo Klub 66 kilogrammos versenyzője, Boros Bence mutatkozhatott be a sportág csúcseseményén. A huszonkét esztendős Európa-kupa győztes erőnyerként került a legjobb hatvannégy közé, ahol a legutóbbi montreali Grand Prix bronzérmese, az ír Nathon Burns várt rá. Boros Bence nem izgulta el a premiert, a hosszabbításban kicsikart győzelemmel tette le a névjegyét a tokiói tatamira.




Boros Bence–Nathon Burns


Sajnos a folytatás már nem sikerült ilyen jól, a lengyelek junior Európa-bajnoki bronzérmesével, Patryk Wawrzyczekkel szemben is agilisan kezdett a kaposvári judós, de a mérkőzés felénél a lengyel ipponnal nyerni tudott.




Boros Bence–Patryk Wawrzyczek


Erre a napra két japán arany (és két bronz) is jutott: a férfiaknál az elmúlt két esztendőben csupán két vereséget elszenvedő Marujama Josiro jutott fel a csúcsra, a fináléban a dél-koreai Kimet legyőzve. A dobogó harmadik fokára a 66 kilogrammosok küzdelmében a japán Abe Hifumi és a moldovai Denis Vieru állhatott fel.

Az 52 kilogrammos nőknél a japánok tizenkilenc esztendős világbajnoka, Abe Uta megvédte címét a hazai publikum nagy örömére, ebben a fináléban az orosz Kuzutyina nem tudta megakadályozni. A bronzérmek közül egyet az olimpiai és világbajnok koszovói Kelmendi, egyet pedig az ugyancsak világbajnok, Sisime Ai, Pupp Réka legyőzője gyűjtött be.

Kedden újabb két súlycsoporttal folytatódik a tokiói világbajnokság, három magyar résztvevővel: a 73 kilogrammos férfiaknál az olimpiai ezüstérmes, háromszoros világbajnoki bronzérmes, háromszoros Európa-bajnok Ungvári Miklós és a Grand Prix-bronzérmes Szabó Frigyes, az 57 kilogrammosoknál pedig a világbajnoki bronzérmes, Eb-ezüstérmes Karakas Hedvig képviseli a színeinket.


A program

AUGUSZTUS 27.,KEDD (Tv: M4Sport, 12:00, élő)
Férfiak, 73 kg
 (címvédő: An Csang Rim, dél-koreai;
                    magyar induló: Ungvári Miklós, Ceglédi VSE és Szabó Frigyes, UTE)
Nők, 57 kg (címvédő: Josida Cukasza, japán;
                    magyar induló: Karakas Hedvig, BHSE)
Rajt magyar idő szerint 3:00 órakor, érmes mérkőzések 12:00 órakor




Abe Uta (fehérben) megvédte világbajnoki címét


Világbajnokság, Tokió

FÉRFIAK

60 KG (74 induló)
1. Lukumi Cskvimiani (grúz)
2. Sarafuddin Lutfillajev (üzbég)
3. Nagajama Rjudzsu (japán)
3. Jeldosz Szmetov (kazah)
5. Guszman Kirgizbajev (kazah)
5. Takato Naohisza (japán)
7. Kubanycsbek Ajbek Uulu (kirgiz)
7. Jang Jung-vej (tajvani)
SZABÓ CSABA (Kecskeméti JC) helyezetlen

66 KG (92 induló)
1. Marujama Josiro (japán)
2. Kim Lim Hvan (dél-koreai)
3. Denis Vieru (moldovai)
3. Abe Hifumi (japán)
5. Manuel Lombardo (olasz)
5. Baskhuu Yondonperenlei (mongol)
7. Bogdan Jadov (ukrán)
7. Mohamed Abdelmavgud (egyiptomi)
BOROS BENCE (Kaposvári JK) helyezetlen


NŐK

48 KG (45 induló)
1. Darja Bilodid (ukrán)
2. Tonaki Funa (japán)
3. Distria Krasniqi (koszovói)
3. Urantsetseg Munkhbat (mongol)
5. Laura Martinez Abelenda (spanyol)
5. Melanie Clement (francia)
7. Paula Pareto (argentin)
7. Otgontsetseg Galbadrakh (kazah)
CSERNOVICZKI ÉVA (Ippon Judo Tatabánya) helyezetlen

52 KG (57 induló)
1. Abe Uta (japán)
2. Natalja Kuzutyina (orosz)
3. Sisime Ai (japán)
3. Majlinda Kelmendi (koszovói)
5. Amandine Buchard (francia)
5. Joana Ramos (portugál)
7. Charline Van Snick (belga)
7. Chelsie Giles (brit)
PUPP RÉKA (Atomerőmű SE) helyezetlen

A magyarok eredményei
FÉRFIAK
60 KG. 1. forduló:
Szabó Csaba–Noketi Nanimatang (kiribati) 10–0. 2. forduló: Szabó Csaba–Daniel Ben David (izraeli) 0–7
66 KG. 1. forduló: Boros Bence erőnyerő. 2. forduló: Boros Bence–Nathon Burns (ír) aranyponttal 7–0. 3. forduló: Boros Bence–Patryk Wawryczek (lengyel) 0–10
NŐK
48 KG. 1. forduló:
Csernoviczki Éva–Priscilla Morand (mauritiusi) aranyponttal 7–0. 2. forduló: Csernoviczki Éva–Geronay Whitebooi (dél-afrikai) 10–0. 3. forduló: Csernoviczki Éva–Tonaki Funa (japán) 0–10
52 KG. 1. forduló: Pupp Réka–Andreea Chitu (román) 10–0. 2. forduló: Pupp Réka–Pak Da Szol (dél-koreai) 7–0. 3. forduló: Pupp Réka–Sisime Ai (japán) 0–7

 


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2019
Gombkötő Roland
Fotó: IJF, Marina Mayorova
IJF, Emanuele Di Feliciantonio)