Csernoviczki Éva a legjobb nyolc közé jutásért vívott küzdelemben veszített az első helyen kiemelt japán Tonaki ellen, Szabó Csaba pedig egy kört vett sikerrel a tokiói világbajnokság első versenynapján.
EREDMÉNYEK   JUDO TV




Ahogyan azt már az elmúlt másfél évtizedben megszokhattuk, az olimpiai és világbajnoki bronzérmes, kétszeres Európa-bajnok Csernoviczki Éva sikeréért szurkolhattunk az aktuális világverseny nyitónapján. Tokióban Évi „becsapós” riválissal kezdett, a mauritiusi színekben tatamira lépő Priscilla Morand ugyanis nem csupán kétszeres Afrika-bajnoki érmes, korábban többször is nyert bajnokságot „eredeti” hazájában, Svájcban. Az összecsapás hosszúra nyúlt, de végül a hosszabbításban vazarival az Ippon Judo Tatabánya csillagának győzelmével ért véget.




Csernoviczki Éva–Priscilla Morand


A következő rivális, a dél-afrikai Whitebooi kontinensbajnoki címvédőként nézett farkasszemet Csernoviczki Csaba tanítványával, de a tatamin minden a mi kedvünk szerint alakult, az utolsó percben ipponnal nyert a harminckét éves magyar versenyző.




Csernoviczki Éva–Geronay Whitebooi


A legjobb nyolc közé jutásért aztán jött a világbajnokság egyik favoritja, az első helyen kiemelt, vb-arany- és ezüstérmes japán Tonaki Funa. Tudtuk, hogy óriási bravúrra lenne szükség ellene, s tegyük hozzá, Csernoviczki Éva nem is állt messze a meglepetéstől, de végül a magyar judós ígéretes indítása után kialakult földharchelyzetben Tonaki a maga javára fordította a mérkőzést, s jutott tovább a legfelső ágon.




Csernoviczki Éva–Tonaki Funa


Csernoviczki Éva világbajnoki szereplése kicsit kedvezőbb sorsolással még jobb lehetett volna. A legjobb tizenhat közé jutás így is nagyon sokat érhet: az olimpiai kvalifikációs versenyben ezért háromszázhúsz pontot kap a magyar judós, s mivel csak olyanok jutottak a legjobb nyolc közé, akik előtte voltak a ranglistán, ezzel megerősítette helyét a jövő évi tokiói olimpiára készülő judósok között!




Szabó Csaba (fehérben) győzelemmel kezdett Tokióban


A férfiaknál Szabó Csaba képviselte színeinket a nyitónapon. A Kecskeméti Judo Club hatvan kilósa ismeretlen ellenfelet kapott a nyitókörben, a harminchárom korallszigetből álló Kiribati Köztársaság egyetlen világbajnoki indulója, Noketi Nanimatang – ahogyan az várható volt – nem tudta feltartóztatni a magyar versenyzőt.




Szabó Csaba–Noketi Nanimatang


U23-as Európa-bajnoki ezüstérmesünk a legjobb harminckettő jutásért a minszki Európa Játékok bronzérmesével, az izraeli Ben Daviddal küzdött meg, s végül egy vazarival veszített, így nem folytathatta a küzdelmet.




Szabó Csaba–Daniel Ben David


A nyitónapon Japán nem tudott aranyérmet szerezni, mindkettő Európába került, a házigazdáknak "be kellett érniük" egy-egy ezüst-, illetve bronzéremmel. A nőknél a tinédzser-szupersztár, az ukrán Darja Bilodid megvédte világbajnoki címét, a fináléban a japán Tonakit legyőzve, a bronzérmeken a mongolok világbajnoka, Munkhbat és a koszovóiak Eb-ezüstérmese, Krasniqi osztozkodott. A férfiaknál Grúziába került az arany, Lukumi Cskvimiani az Európa Játékok után a világbajnokságot is megnyerte, a fináléban az üzbég Lutfillajevet legyőzve. Bronzérmet szerzett a kazah Szmetov és a japán Nagajama, érdekesség, hogy mindketten honfitársuk ellen szerezték meg a medált.

Hétfőn ismét két magyar versenyzőért szoríthatunk: tatamira lép a Kaposvári JK Európa-kupa győztes judósa, a huszonkét esztendős Boros Bence, és az Atomerőmű SE junior Európa-bajnoknője, a huszonhárom éves Pupp Réka.


A program

AUGUSZTUS 26.,HÉTFŐ (Tv: M4Sport, 12:00, élő)
Férfiak, 66 kg
 (címvédő: Abe Hifumi, japán;
                   magyar induló: Boros Bence, Kaposvári JK)
Nők, 52 kg (címvédő: Abe Uta, japán;
                   magyar induló: Pupp Réka, Atomerőmű SE)
Rajt magyar idő szerint 3:00 órakor, érmes mérkőzések 12:00 órakor




Kitűnő nemzetközi bírónk, Gosztonyi Balázs is bemutatkozott a tokiói világbajnokságon


Világbajnokság, Tokió

FÉRFIAK

60 KG (74 induló)
1. Lukumi Cskvimiani (grúz)
2. Sarafuddin Lutfillajev (üzbég)
3. Nagajama Rjudzsu (japán)
3. Jeldosz Szmetov (kazah)
5. Guszman Kirgizbajev (kazah)
5. Takato Naohisza (japán)
7. Kubanycsbek Ajbek Uulu (kirgiz)
7. Jang Jung-vej (tajvani)
SZABÓ CSABA (Kecskeméti JC) helyezetlen


NŐK

48 KG (45 induló)
1. Darja Bilodid (ukrán)
2. Tonaki Funa (japán)
3. Distria Krasniqi (koszovói)
3. Urantsetseg Munkhbat (mongol)
5. Laura Martinez Abelenda (spanyol)
5. Melanie Clement (francia)
7. Paula Pareto (argentin)
7. Otgontsetseg Galbadrakh (kazah)
CSERNOVICZKI ÉVA (Ippon Judo Tatabánya) helyezetlen

A magyarok eredményei
FÉRFIAK
60 KG. 1. forduló:
Szabó Csaba–Noketi Nanimatang (kiribati) 10–0. 2. forduló: Szabó Csaba–Daniel Ben David (izraeli) 0–7
NŐK
48 KG. 1. forduló:
Csernoviczki Éva–Priscilla Morand (mauritiusi) aranyponttal 7–0. 2. forduló: Csernoviczki Éva–Geronay Whitebooi (dél-afrikai) 10–0. 3. forduló: Csernoviczki Éva–Tonaki Funa (japán) 0–10

 


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2019
Gombkötő Roland
Fotó: IJF, Marina Mayorova)