Tizennégy örökifjú judósunk képviseli a magyar színeket a csütörtökön rajtoló veterán Európa-bajnokságon, amelynek július 25. és 28. között a Kanári-szigetek legnagyobb városa, Las Palmas lesz a házigazdája.
EREDMÉNYEK      JUDO TV




Három skóciai érmesünk, Novák Szilvia (balról), Vészi Klára
és Sinka Szabolcs Flóri Miklós csapatvezetővel


A harminc év felettiek kontinensviadalán ezúttal is az első három versenynapon kerül sor az egyéni versenyszámokra (csütörtökön az M5-M11-es korcsoportok, pénteken az M3-M4-es korcsoportok, szombaton a férfi M1-M2-es, illetve a női korcsoportok), vasárnap pedig a csapatverseny következik.


A magyar csapat

FÉRFIAK
60 KG:
Göndöcs Attila (M5)
66 KG: Sinka Szabolcs (M2)
73 KG: Makhult Mihály (M2), Bíró András (M4), Zatik József (M6)
81 KG: Kerschner Krisztián (M3), Fónay Zsolt (M4)
90 KG: Holló Zsolt (M1), Márkus Barnabás (M5), Győri István (M7)
100 KG: Horváth Tamás (M4)
+100 KG: Szőcs László (M5)
NŐK
48 KG: 
Novák Szilvia (F3)
63 KG: Vészi Klára (F4)




A tavalyi Európa-bajnokság emlékezetes pillanatai


A kilencvenes évekre datálható a judós öregfiúk versenyek hőskora, egyre több helyszínen derült ki, hogy ezt a sportágat nem lehet abbahagyni, judózni „vén fejjel” is jó, nem beszélve arról, hogy ezeken az eseményeken újra összefuthatnak az egykori nagy ellenfelek, a küzdelmek mellett reggeltől estig (sokszor tovább is) megy az anekdotázás, a régi barátságok mellett újak is szövődnek.

Magyarország úttörő szerepet játszott abban, hogy az öregfiúk tornákból komoly világversenyek legyenek: 2003-ban Kecskeméten rendezték meg az első veterán Európa-bajnokságot. Hat évvel később Németországban rendezték meg az első világbajnokságot a harminc felettiek részére, egy évvel később, 2010-ben Budapest volt a vb házigazdája, 2014-ben pedig Balatonfüreden láttuk vendégül a kontinens legjobbjait.



A mieink Európa-bajnoki szereplése igen sikeres, ha csak az elmúlt éveket nézzük: 2014-ben a magyarok Prágában négy arany-, hat ezüst- és hét bronzéremmel gyarapították fényes gyűjteményüket, 2015-ben átütő sikert hozott a Balatonfüreden megrendezett veterán Eb a mieink számára. Az egyéni küzdelmekben tizenkét arany-, tíz ezüst- és huszonnégy bronzéremmel zártak versenyzőink, a férfiak csapatversenyét pedig Magyarország nyerte.

2016-ban is remekeltek örökifjú judósaink, tizennyolc éremmel – hat arany, öt ezüst, hét bronz –, valamint nyolc pontszerző helyezéssel az éremtáblázat negyedik helyén végzett válogatottunk.Az elmúlt évekhez hasonlóan, idén is kiválóan szerepeltek a magyar judósok a veteránok kontinenstornáján. 2017-ben huszonegy indulónkból tizenketten éremmel térhettek haza Zágrábból, aranyérmes lett Orosz Sándor, Kersics Antal, Géra Nándor, Péter Sándor, Novák Szilvia és Vészi Klára, ezüstérmes Sárkány László, bronzérmes Deák Attila, Szőcs László, Csihi János, Edelényi László és Csete Margit.




Tavaly a skóciai Glasgowban rendezték meg a veterán Európa-bajnokságot, amelyen a tizenkét magyar indulóból Sinka Szabolcs arany-, Novák Szilvia, Vészi Klára, Péter Sándor és Nagy Aladár pedig bronzérmet szerzett. A mieink igazi éremhalmozók…


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2019
Gombkötő Roland)