Csokorba gyűjtöttük a legfontosabb információkat, amelyeket a július 12-én kezdődő három napos Budapest Judo Grand Prix kapcsán tudni érdemes. Íme!




A verseny

A Grand Prix a sportág legrangosabb sorozatának, a World Judo Tournak egyik eseménye. Az idei budapesti esemény olimpiai kvalifikációs verseny lesz, aki érmet szerez a magyar fővárosban, az nagy lépést tesz a 2020-as tokiói olimpia felé. (Részletek az olimpiai kvalifikációról: KLIKK IDE!)

Az első Grand Prix-t 2014-ben rendezték meg Budapesten, korábban az ötven kiírást megért Hungária-kupa volt a legrangosabb magyarországi felnőtt viadal. A 2014-es, a 2015-ös és a 2016-os GP-t követően 2017-ben a budapesti világbajnokság miatt nem rendeztünk Grand Prix-t, 2018-ban azonban ismét sor került rá. Az idei lesz az ötödik Budapest Judo Grand Prix!

A résztvevők

A világ legjobb judósai lépnek tatamira, az egyéni küzdelmekben minden ország nemzeti szövetsége súlycsoportonként két-két, vagyis összesen legfeljebb 28 főt indíthat. Magyarország a rendező jogán súlycsoportonként négy judóst állíthat tatamira, vagyis a válogatottunk ideális esetben akár 56 fős is lehet.

A nevezések új rekordot hoztak: 88 ország 654 judósa nevezett, végül azonban 82 ország 550 judósa léphet tatamira. A magyarországi rekord – egyben az IJF World Judo Tour történetének GP-rekordja – 86 ország 573 indulója 2018-ból.

A magyar GP-létszámok:
2014: 53 ország/405 induló
2015: 55/254
2016: 67/411
2018: 86/573
2019: 82/550
A sorsolást június 11-én csütörtökön 14 óra után itt találod: KLIKK IDE!

A lebonyolítás

Három nap alatt négy tatamin hét férfi és hét női súlycsoport versenyeire kerül sor, a nevezett sportolókat a július 11-én következő sorsoláson osztják be 128-as(!), 64-es vagy 32-es táblákba. A legjobb nyolcig egyenes kieséses a verseny, vagyis aki vereséget szenved, az kiesik, nem mérkőzhet tovább. A legjobb nyolc között a negyeddöntők vesztesei az úgynevezett vigaszágra kerülnek. Az elődöntők győztesei vívják a finálét, az elődöntők vesztesei és a vigaszág mérkőzések győztesei pedig a bronzéremért csapnak össze.

A díjazás

Ebben a sportágban versenyszámonként négy érmet osztanak: egy aranyat, egy ezüstöt és két bronzot. A Grand Prix-viadalon sok világranglistapontot lehet szerezni: a győztes 700 ponttal gazdagodik, ebben a sportágban ez éppen annyi, mint amennyi az Európa-bajnoki aranyéremért jár.
Az érem és a pontok mellett persze mást is kapnak a legjobbak: a magyar fővárosban százezer dollár talál majd gazdára, az egyéni aranyéremért a győztes és edzője nagyjából 820 ezer forintnyi összeget kap.

Az egyéni versenyszámok érmeseinek díjazása
Aranyérem (7 férfi, 7 női) – versenyző: 2400 dollár (körülbelül 655.000 forint), edző: 600 dollár (165.000 forint)
Ezüstérem (7 férfi, 7 női) – versenyző: 1600 dollár, edző: 400 dollár
Bronzérem (14 férfi, 14 női) – versenyző: 800 dollár, edző: 200 dollár




A támogatók

A Magyar Kormány kiemelt támogatása nélkül nem jöhetett volna létre Budapesten ez a rangos esemény. A Grand Prix megrendezéséhez több tucat támogató, szponzor és együtműködő partner nyújt segítséget a Nemzetközi Judo Szövetségnek és a Magyar Judo Szövetségnek.

A helyszín

A Papp László Budapest Sportaréna, amely a sportág számos nagy nemzetközi versenyének adott otthont. Itt rendezték 2004-ben a junior-világbajnokságot, 2009-ben az ifjúsági vb-t, 2013-ban a felnőtt Európa-bajnokságot, itt rendeztek 2014 óta négy Budapest Grand Prix-viadalt, 2017-ben pedig a nagy sikerű SUZUKI JUDO VILÁGBAJNOKSÁG-nak adott otthont.




Fontos tudnivalók

A Magyar Judo Szövetség a Budapest Judo Grand Prix olimpiai kvalifikációs versenyre ingyenes jegyvásárlási lehetőséget biztosított a tagegyesületei számára, a hírek szerint mindhárom versenynapra több mint háromezer jegyigény érkezett. A vendégeknek – a világszínvonalú judós összecsapások megtekintésén túl – különféle programokkal kedveskednek a szervezők a Papp László Budapest Sportarénában, ki lehet majd próbálni a Honvédelmi Sportszövetség sportos játékait (igen, a rendkívül népszerű repülőgép-szimulátort is), az idén is lesz tatamival borított felület, ahol a gyerekek (no és természetesen az idősebbek is) egy kicsit lemozoghatják a sok meccsnézést, de sor kerül akadálypálya versenyre is.

Nagyon fontos, hogy a gyereket hozó felnőttek felkészüljenek néhány szabályra. Az egyik: már az érkezésnél számolni kell a szigorú beléptetés okozta esetleges torlódással, ezért érdemes időben érkezni a helyszínre. Mivel a program mindhárom versenynapon nagyon hosszú (a selejtezők pénteken már 9:30 órakor elkezdődnek, a döntők pedig késő délutánig, akár hét óráig is elhúzódhatnak), a szervezők napi karszalagot biztosítanak a belépők számára, akik így a nap során elhagyhatják az Arénát és vissza is térhetnek oda. Ugyancsak fontos, hogy a Papp László Sportarénában 2019-ben már nem lehet készpénzzel fizetni a büféknél, kizárólag bankkártyát lehet használni. Érdemes erre a gyerekek számára előzetesen megoldást találni.


 

A program

2019. JÚLIUS 12. PÉNTEK
Női 48 kg, 52 kg, 57 kg
Férfi 60 kg, 66 kg
10:30: selejtezők (négy tatamin)
17:00: bronzmérkőzések, döntők (egy tatamin)

2019. JÚLIUS 13. SZOMBAT
Női 63 kg, 70 kg
Férfi 73 kg, 81 kg
10:30: selejtezők (négy tatamin)
17:00: bronzmérkőzések, döntők (egy tatamin)

2019. JÚLIUS 14. VASÁRNAP
Női 78, +78 kg
Férfi 90, 100, +100 kg
10:30: selejtezők (négy tatamin)
17:00: bronzmérkőzések, döntők (egy tatamin)

Kinek szurkolhatunk?

A rendező jogán Magyarország minden súlycsoportban négy versenyzőt indíthat, s a Magyar Judo Szövetség igyekszik élni a lehetőséggel, sok fiatal judósunk kap bizonyítási esélyt, hiszen a budapesti Grand Prix komoly lehetőséget ad minden judósunknak a kvalifikációs pontgyűjtésre. A válogatási elvek és az esetleges sérülések alapján negyven fős magyar csapatot jelölt ki Pánczél Gábor férfi és Toncs Péter női szövetségi kapitány.

A magyar csapat
FÉRFIAK
60 kg: Szabó Csaba (Kecskeméti JC), Monori Dániel (UTE), Vida András (Győri AC)
66 kg: Boros Bence (Kaposvári JK), Pongrácz Bence (UTE), Kozma Ákos (Kaposvári JK)
73 kg: Ungvári Miklós (Ceglédi VSE), Szabó Frigyes (UTE), Végvári Martin (Mogyi-Bajai JC), Tóth Botond (Szegedi JSE)
81 kg: Ungvári Attila (Ceglédi VSE), Rajkai Róbert (Százhalombatta), Tóth Benedek (Rákosvidéke Hajtós DSE), Nerpel Gergely (Rákosvidéke Hajtós DSE)
90 kg: Tóth Krisztián (MTK Budapest), Tóth Apor (Miskolci VSC), Gőz Roland (MTK Budapest), Kordély Péter (Kaposvári JK)
100 kg: Cirjenics Miklós (Atomerőmű SE), Ohát Zalán (Budaörsi SC), Vég Zsombor (Ceglédi VSE), Árvai Péter (Ceglédi VSE)
+100 kg: Sipőcz Richárd (Széchenyi Egyetem SE), Kerstner Róbert (Veresi KE)

NŐK
48 kg: Csernoviczki Éva (Ippon Judo Tatabánya)
52 kg: Pupp Réka (Atomerőmű SE), Szabó Katinka (BHSE), Knetig Emőke (Mogyi-Bajai JC)
57 kg: Karakas Hedvig (BHSE), Kovács Kitti (BHSE), Kármán Andrea (UTE), Varga Brigitta (KSI SE)
63 kg: Özbas Szofi (Ceglédi VSE), Katzenmajer Kíra (Mogyi-Bajai JC)
70 kg: Lőrinc Renáta (UTE)
78 kg: Salánki Evelin (BHSE), Tóth Fanni (KSI SE)
+78 kg: Szigetvári Mercédesz (Mogyi-Bajai JC), Kárpáti Emese (Szatymazi SE), Nagy Kitti (Szatymazi SE)


Nyertek már magyarok?

A Grand Prix-k történetében eddig összesen pontosan száz érmet szereztek a magyar judósok, a legtöbbet, tizenötöt Karakas Hedvig gyűjtötte. Az aranyak számát tekintve Tóth Krisztián és Joó Abigél vezet öt-öt első helyezéssel. A budapesti GP-n eddig három magyar judósnak sikerült győznie: 2014-ben Csernoviczki Éva, 2015-ben Ungvári Miklós, 2016-ban Tóth Krisztián, 2018-ban pedig Ungvári Miklós és Tóth Krisztián állhatott fel Budapesten a dobogó legfelső fokára.




Kik a legnagyobb sztárok?

Óriási respektje volt a sportágban a holland Anton Geesinknek, aki a tokiói publikum szeme láttára hódította el az 1964-es olimpia aranyérmét a japánok elől. Hatalmas tisztelet övezte a nyolc esztendőn át verhetetlen, olimpiai bajnok, négyszeres világbajnok japán Jamasita Jaszuhirót. Egy egész világ ünnepelte a sorozatban öt olimpián dobogós női vb-rekordert, a japán Tani (Tamura) Riókót. Mégis, alighanem a sportág valaha volt legismertebb és legnépszerűbb alakja Teddy Riner lett. A francia óriás – aki áprilisban ünnepelte 28. születésnapját – Rióban a második olimpiai aranyérmét szerezte meg, már nyolcszoros világbajnok, a 2008-as pekingi olimpia óta vívott 147(!) összecsapásból egyetlen egyet veszített el (2010-ben Tokióban, a vb-döntőben a japán Kamikawa ellen bírói döntéssel).

Budapesten ezúttal is láthatunk jó néhány nagyágyút, olimpiai és világbajnokok sorát. A teljesség igénye nélkül ott lesz a budapesti tatamin Rio de Janeiro ötkarikás aranyérmesei közül az orosz Haszan Halmurzajev, a koszovói Majlinda Kelmendi és a brazil Rafaela Silva, a londoni bajnok kubai Idalys Ortiz, a 2017-es budapesti világbajnokság aranyérmesei közül a japán Tonaki Funa, Wolf Aaron és a brazil Mayra Aguiar is.




Hol vehetek jegyet?

A Papp László Budapest Sportaréna jegypénztáraiban, vagy az interneten a jegy.hu oldalon keresztül lehet belépőt vásárolni. A felnőtt napijegy 1000 forintba, a gyermekjegy 500 forintba kerül. Három éves kor alatt ingyenes a belépés.

Hol követhetem a versenyt?

Tudtad, hogy a judo rangos nemzetközi versenyeit, sőt, immár a magyar judo korosztályos országos bajnokságait is – televízióban vagy internetes streamen keresztül – élőben követheted? Így lesz ez a Grand Prix idején is! A televíziók képernyőjén szerte a világon gyakran feltűnik a judo, a Judo World Tour eseményeit a világ több mint 130 országában közvetítik. A Budapest Judo Grand Prix-ről július 12. és 14. között minden nap élőben közvetít és összefoglalókat is sugároz a Sport TV, vagyis egyetlen fontosabb, érdekesebb összecsapásról sem maradunk le.

A világhálón a nemzetközi híreket a Nemzetközi Judo Szövetség (ijf.org) honlapján követhetjük, az aktuális versenyekről az ippon.tv élő streamet is kínál, a sorsolásokat, az eredmények alakulását az ippon.org oldalán érdemes keresni. Nemzetközi hírek, eredmények, statisztikák tekintetében kihagyhatatlan a judoinside.com és a judobase.org oldala is. Magyarországon a Magyar Judo Szövetség (judo.hu) honlapján találhatjuk meg a sportág hivatalos információit, sportolói és klubadatbázisát, emellett a judo hazai és nemzetközi híreit összegyűjtő judoinfo.hu oldalt is ajánljuk a figyelmedbe!

Ha kedvet kaptál hozzá…

Tudtad, hogy Magyarországon minden régióban tudsz judózni? 2019-ban több mint 180 klub közül választhatsz, de a Mini Judo, az Edzők az iskolában, az IJF Referencia Iskola és a Sport legyen a tiéd programok keretében több mint 320 iskolában is van judo oktatás – mindemellett ezt a küzdősportot-harcművészetet felnőtt korban is el lehet kezdeni. Ha kedvet kaptál a judóhoz, keresd a Magyar Judo Szövetség elérhetőségét: www.judo.hu!


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2019
Fotók: IJF, EJU, MJSZ)