Saját rekordját adta át a múltnak Csernoviczki Éva: az Európa-bajnokságon megszerzett ezüstérmével immár sorozatban tizenegy kontinensbajnokságról hozott haza érmet. Csütörtökön Tel-Avivban Pupp Réka az ötödik, Karakas Hedvig és Szabó Csaba a hetedik helyen végzett.

ÉLŐ EREDMÉNYEK   JUDO TV




Az Európa-bajnoki érmek száma immár tizenegyre nőtt!


A mieink közül elsőként Szabó Katinka lépett tatamira Tel-Avivban, sajnos neki nem sikerült ez a verseny: a BHSE 52 kilogrammos U23-as, junior és ifjúsági Eb-bronzérmesét az ugyancsak U23-as Eb-bronzérmes spanyol Perez Box leszorítással elütötte a továbbjutástól.

Következett Katinka klubtársa, a 66 kilogrammos, korábban junior világbajnoki ezüst- és bronzérmes Gorjánácz Zsolt, aki az idei jekatyerinburgi Grand Slam-tornán döntős orosz Samilov ellen ipponnal mutatkozott be az izraeli Eb-n!

A BHSE huszonnyolc esztendős judósa az olasz Medves ellen folytathatta – Gorjánácz Zsolt riválisa esélyesebb francia ellenfelét legyőzve jutott be a legjobb tizenhat közé. „Góré” állta a sarat, de egy rossz mozdulatnál megsérült, nem tudta folytatni a küzdelmet. Ellenfele egészen az ezüstéremig menetelt...




Gorjánácz Zsolt (jobbról) sérülést szenvedett Tel-Avivban


Az 57 kilogrammosok között viaskodó, világbajnoki bronzérmes, Eb-ezüst- és bronzérmes Karakas Hedvig magabiztos győzelemmel kezdett a holland Verhagen ellen, így bejutott a legjobb tizenhat közé. Ott a BHSE huszonnyolc éves sportolónője a románok U23-as Európa-bajnokával, Loredana Ohai-jal találkozott.

Nem először – a felek nagyon jól ismerik egymást, a nemzetközi versenyekről tíz összecsapást jegyeztek közöttük a meccs előtt, enyhe (hat-négyes) magyar fölénnyel. Jó jel volt, hogy a legutóbbi két meccsen – mindkettőre 2018-ban került sor – Hédi nyert. Így történt ezúttal is, aranypontos küzdelemben a magyra judós sorra csikarta ki az intéseket, végül leléptetéssel jutott be a legjobb nyolc közé.

A negyeddöntőben az orosz Konykina következett, aki már állhatott Grand Slam-dobogón is, de korábban egyszer sem tudta legyőzni Karakas Hédit. Sajnos most sikerült neki, pedig a mérkőzés képe nem orosz győzelmet vetített előre, a Honvéd versenyzője volt fölényben, ám egy összeakaszkodás végén az orosz lány tudta a combdobáshoz egyre magasabbra emelni a lábát, egészen addig, ahonnan már nem volt visszaút.

Vigaszként ott maradt a vigaszág, ahol egy igazi legenda, az ötszörös Európa-bajnok, négyszeres világbajnoki döntős Telma Monteiro várt Hédire. A harminckét éves portugál hölgy kettejük párharcában hat-egyre vezetett, két dolog szólt a mi javunkra: a legutóbbi összecsapáson, 2017-ben Karakas Hedvig nyert, másrészt Monteiro igen hosszú és kiélezett csatát vívott a negyeddöntőben, talán jobban elfáradt, mint a magyar lány…

Ez talán meg is látszott a küzdelmen, hiszen Hédi látszott erősebbnek, de Monteiro támaszkodott félelmetes rutinjára, és egy hármas kombináció végén eldobta a BHSE judósát. Karakas Hedvig egész nap remekül harcolt, két győzelemmel és két vereséggel ezen a napon mindez a hetedik helyezéshez volt elegendő.




Karakas Hedvig remekül küzdött, ezúttal ez a hetedik helyhez volt elég


Már több mint egy órája zajlottak az Európa-bajnokság első versenynapjának küzdelmei, amikor a kétszeres Európa-bajnok Csernoviczki Évát tatamira szólították. A kiemelésnek köszönhetően az Ippon Judo Tatabánya olimpiai bronzérmese az olasz Milani ellen rögtön a legjobb nyolc közé jutásért léphetett tatamira, s esélyeshez méltó teljesítménnyel – Milani három intésével – sikerrel vette is ezt az akadályt.

A negyeddöntőben már nehezebb falatnak ígérkezett, a törökök Eb-bronzérmese, Dilara Lokmanhekim igen kellemetlen ellefél, persze mellettünk szólt, hogy a felek korábbi három összecsapásán – 2015-ben és 2016-ban – rendre Csernoviczki Évi volt a jobb. Tel-Avivban Évi másfél perc után látványos dobással, vazarival szerzett vezetést, de a harmadik perc elején néhány másodperc alatt két intést is kapott. Szerencsére csöppet sem kellett izgulnunk, egy kontraakcióval a tatabányai versenyző szerezte meg a győzelmes, s ezzel bejutott az Európa-bajnoki elődöntőbe.




A fináléba jutásért Milica Nikoliccsal kellett összemérnie az erejét. A kétszeres U23-as Európa-bajnok ellen Csernoviczki Csaba lánya-tanítványa eddig felemás mérleggel bírt: egyszer Évi, egyszer a szerb judoka nyert. Most végig a magyar versenyző irányított, bár az elején Évi kapott egy intést, ezt hamarosan „kiegyenlítette” Nikolics, aki nem találta az ellenszerét a magyar lány határozott fogásainak, s az utolsó másodpercekben egy vazarira „el is esett” – természetesen nem magától. Sikerült tehát a bravúr: sorozatban a tizenegyedik Európa-bajnoki érem begyűjtése!

De még hátra volt a finálé – Évi hetedik(!) Európa-bajnoki döntője –, az orosz Irina Dolgova ellen, ahol az első kiemelt tudott felül kerekedni, egy vazarival megszerezte pályafutásának első Európa-bajnoki aranyérmét – egy arany és egy ezüst után.

Csernoviczki Éva pedig a dobogó második fokára állhatott, oda, ahonnan 2008 óta egyszer sem hiányzott! Az elmúlt tizenegy évben két arany-, öt ezüst- és négy bronzérem került a birtokába. Egészen elképesztő sorozat!




Csernoviczki Éva a hetedik(!) Európa-bajnoki döntőjét vívta


Az első versenynap magyar indulói közül a 60 kilogrammos Szabó Csaba is erőnyerő lett a sorsolásnak köszönhetően, így rögtön a legjobb nyolc közé jutásért kezdhetett. Amit adott a sorsolás, azt rögtön el is vette, hiszen a Kecskeméti JC judósa az egyik legkomolyabb ellenfelet kapta a nyitányra a 2016-os Európa-bajnok francia Khyar személyében. Kettejük első összecsapása nagy meglepetést hozott: a kecskeméti judós az esélytelenek nyugalmával káprázatos ippont dobott Khyaron, aki alig akarta elhinni, mi történt vele.

Ha az első kanyar nagy halat tartogatott Nagysolymosi Sándor tanítványa számára, akkor ugyanezt elmondhatjuk a másodikról is: a vb-bronzérmes, Európa-bajnok grúz virtuóz, Amiran Papinasvili következett. Szabó Csaba a mokány grúzt már nem tudta meglepni, vazarival Papinasvili jutott az elődöntőbe, számunkra pedig maradt lehetőség a javításra a vigaszágon.

Méghozzá az Európa-bajnoki bronzérmes brit Ashley McKenzie ellen. Az újabb bravúr nem jött össze, McKenzie ipponnal győzött, de Szabó Csaba sem lehet elégedetlen, igazán „ütős” sorsolása ellenére a hetedik helyig jutott az Európa-bajnokságon.




Szabó Csaba (kékben) óriási bravúrral kezdte a napját Tel-Avivban


Az 52 kilogrammos Pupp Réka is sok időt kapott a bemelegítésre, magyar idő szerint már kora délután vívhatta az első összecsapását, a rutinos, olimpiai bronzérmes, Európa-bajnoki ezüstérmes olasz Forciniti ellen. Dacára annak, hogy Forciniti már harminckét esztendős, az Atomerőmű SE junior Európa-bajnokával korábban nem csapott össze – az olasz judós 2014-ben gyermekének adott életet, s egy időre visszavonult az élsporttól, az idén a római European Open-viadalon bronzéremmel tért vissza a nemzetközi mezőnybe. Az első intést még Pupp Réka kapta, de aztán a paksi fiatal élt erőfölényével, fojtással erőszakolta ki a győzelmet.

Az egyik nagy esélyes következett Réka számára: a junior-világbajnok Distria Krasniqi, a nagy koszovói judós generáció jeles képviselője. Korábban egy meccset vívtak, tavaly a szentpétervári World Masters-viadalon Krasniqi nyert. Most az első másfél perc harcos judója egy-egy intést hozott, aztán Krasniqi került fölénybe, vazarival vezetést szerzett, ráadásul a paksi lány újabb intést kapott. Fordításra nem volt lehetőség, mert a bíró – az elfogult szurkoló számára nyilván elhamarkodottan – kiosztotta a harmadik intést is.

Az Atomerőmű SE versenyzője a vigaszágon folytathatta, a kétszeres világbajnoki ezüstérmes, kétszeres Európa-bajnok román Andreea Chitu ellen. Chitu amiután váratlanul „korán” búcsúzott a riói olimpián, eltűnt a nemzetközi mezőnyből. Tavaly a varsói Eb-n egy meccses volt, az idén, második nekifutásra két ipponnal kezdett, s az elveszített negyeddöntő után Pupp Réka ellen nagyon akart bizonyítani.

Csakhogy Braun Ákos tanítványa nem adta meg magát, kihasználta, hogy jobban bírja erővel a küzdelmet, s az aranypontért zajló hosszabbításban ki is csikarta azt. A bronzéremért a svájciak 2017-es Eb-bronzérmese, Evelyne Tschopp következett, aki ezúttal jobban összpontosított, s néhány másodperc alatt a maga javára döntötte el a meccset. Pupp Réka – pályafutása során immár másodszor – az ötödik helyen zárta a felnőtt Európa-bajnokságot.




Pupp Réka az ötödik helyen zárta az Európa-bajnokságot

 

Az első versenynap eredményei

FÉRFIAK

60 KG (20 induló)
1. Iszlam Jasujev (orosz)
2. Janiszlav Gercsev (bolgár)
3. Ashley McKenzie (brit)
3. Beszlan Mudranov (orosz)
5. Artyom Leszjuk (ukrán)
5. Amiran Papinasvili (grúz)
7. SZABÓ CSABA (Kecskeméti JC)
7. Francisco Garrigos (spanyol)

66 KG (32 induló)
1. Gomboc Adrian (szlovéniai)
2. Matteo Medves (olasz)
3. Tal Flicker (izraeli)
3. Dmitrij Serzsan (fehérorosz)
5. Marko Guszics (montenegrói)
5. Orkhan Safarov (azeri)
7. Joao Crisostomo (portugál)
7. Nijat Shikhalizada (azeri)
GORJÁNÁCZ ZSOLT (BHSE) helyezetlen


NŐK

48 KG (24 induló)
1. Irina Dolgova (orosz)
2. CSERNOVICZKI ÉVA (Ippon Judo Tatabánya)
3. Marina Csernyak (ukrán)
3. Milica Nikolics (szerb)
5. Melanie Clement (francia)
5. Anne Sophie Jura (belga)
7. Dilara Lokmanhekim (török)
7. Marusa Stangar (szlovén)

52 KG (24 induló)
1. Natalja Kuzutyina (orosz)
2. Distria Krasniqi (koszovói)
3. Gefen Primo (izraeli)
3. Evelyne Tschopp (svájci)
5. PUPP RÉKA (Atomerőmű SE)
5. Irem Korkmaz (török)
7. Andreea Chitu (román)
7. Anja Stangar (szlovén)
SZABÓ KATINKA (BHSE) helyezetlen

57 KG (30 induló)
1. Nora Gjakova (koszovói)
2. Theresa Stoll (német)
3. Telma Monteiro (portugál)
3. Anasztaszija Konykina (orosz)
5. Sabrina Filzmoser (osztrák)
5. Sarah Leonie Cysique (francia)
7. KARAKAS HEDVIG (BHSE)
7. Darja Mezseckaja (orosz)

 




Az izraeli Európa-bajnokságon 44 ország 368 judósa vesz részt. Pénteken négy súlycsoport küzdelmeire kerül sor, két magyar lép tatamira: a 81 kilogrammosok között a világbajnoki ötödik helyezett Csoknyai László és a 70 kilogrammban az Európa-bajnoki bronzérmes Gercsák Szabina.


A PÉNTEKI PROGRAM

ÁPRILIS 27., PÉNTEK (TV: M4Sport, 22:15 – felvételről)
Férfiak, 73 kg
 (címvédő: Hidayet Heydarov, azeri; magyar induló: –)
Férfiak, 81 kg (címvédő: Alan Kubecov, orosz; magyar induló: Csoknyai László, Atomerőmű SE)
Nők, 63 kg (címvédő: Tina Trstenjak, szlovén; magyar induló: –)
Nők, 70 kg (címvédő: Sanne van Dijke, holland; magyar induló: Gercsák Szabina, Miskolci JC)

 

Tippverseny az Európa-bajnokság idején!

Huszadszor játszhatunk együtt, s a jeles alkalomból partnerünk, a Judoshop.hu egy különdíjat is felajánlott annak, aki meg tudja dönteni a fennálló pontrekordot: 2014-ben – éppen az Európa-bajnokság idején Ungvári Attila remekelt a tippelésben, s összesen 92 pontot gyűjtött. Figyelem! Legalább 93 pontos győzelemért jár a különdíj: a kék színű Ippon Gear IJF Legend judoruhaITT tudsz velünk játszani!




A magyarok eredményei
FÉRFIAK
60 KG. 1. forduló:
Szabó Csaba erőnyerő. 2. forduló: Szabó Csaba–Walide Khyar (francia) 10–0. Negyeddöntő: Szabó Csaba–Amiran Papinasvili (grúz) 0–10. A vigaszágon: Szabó Csaba–Ashley McKenzie (brit) 0–10
66 KG. 1. forduló: Gorjánácz Zsolt–Jakub Samilov (orosz) 10–0. 2. forduló: Gorjánácz Zsolt–Matteo Medves (olasz) 0–10
NŐK
48 KG. 1. forduló:
Csernoviczki Éva erőnyerő. 2. forduló: Csernoviczki Éva–Francesca Milani (olasz) intéssel 10–0. Negyeddöntő: Csernoviczki Éva–Dilara Lokmanhekim (török) 10–0. Elődöntő: Csernoviczki Éva–Milica Nikolics (szerb) 7–0. Döntő: Csernoviczki Éva–Irina Dolgova (orosz) 0–7
52 KG. 1. forduló: Szabó Katinka–Ana Perez Box (spanyol) 0–10; Pupp Réka erőnyerő. 2. forduló: Pupp Réka–Roselba Forciniti (olasz) 10–0. Negyeddöntő: Pupp Réka–Distria Krasniqi (koszovói) intéssel 0–10. A vigaszágon: Pupp Réka–Andreea Chitu (román) aranyponttal 7–0. A 3. helyért: Pupp Réka–Evelyne Tschopp (svájci) 0–10
57 KG. 1. forduló: Karakas Hedvig–Sanne Verhagen (holland) 7–0. 2. forduló: Karakas Hedvig–Loredana Ohai (román) aranyponttal, intéssel 10–0. Negyeddöntő: Karakas Hedvig–Anasztaszija Konykina (orosz) 0–10. A vigaszágon: Karakas Hedvig–Telma Monteiro (portugál) 0–10

 



 

A JUDO MAGYAR EURÓPA-BAJNOKI ÉRMESEI

ARANYÉRMES (17)
Tuncsik József (63 kg, 1976, Kijev)
Hajtós Bertalan (71 kg, 1986, Belgrád)
Csák József (60 kg, 1986, Belgrád)
Tolnai László (open, 1990, Frankfurt)
Nagy Zsuzsa (65 kg, 1991, Prága)
Csősz Imre (open, 1995, Birmingham)
Hajtós Bertalan (81 kg, 1998, Oviedo)
Ungvári Miklós (66 kg, 2002, Maribor)
Braun Ákos (73 kg, 2005, Rotterdam)
Hadfi Dániel (100 kg, 2007, Belgrád)
Ungvári Miklós (66 kg, 2009, Tbiliszi)
Mészáros Anett (70 kg, 2010, Bécs)
Joó Abigél (78 kg, 2010, Bécs)
Ungvári Miklós (66 kg, 2011, Isztambul)
Joó Abigél (78 kg, 2012, Cseljabinszk)
Csernoviczki Éva (48 kg, 2013, Budapest)
Csernoviczki Éva (48 kg, 2014, Monpellier)

EZÜSTÉRMES (30)
Szabó Ferenc (65 kg, 1977, Ludwigshafen)
Varga Imre (+95 kg, 1978, Helsinki)
Gelencsér Imre (65 kg, 1980, Bécs)
Varga Imre (+95 kg, 1980, Bécs)
Nagysolymosi Sándor (71, 1981, Debrecen)
Ozsvár András (open, 1982, Rostock)
Fogarasi Dénes (78 kg, 1984, Liege)
Hajtós Bertalan (71 kg, 1985, Hamar)
Parragh Katalin (48 kg, 1988, Pamplona)
Hajtós Bertalan (71 kg, 1989, Helsinki)
Parragh Katalin (48 kg, 1990, Frankfurt)
Zsoldos Zsolt (78 kg, 1990, Frankfurt)
Csák József (65 kg, 1991, Prága)
Pekli Mária (56 kg, 1996, Hága)
Csák József (66 kg, 2000, Wroclaw)
Kovács Antal (100 kg, 2004, Bukarest)
Ungvári Miklós (66 kg, 2005, Rotterdam)
Hadfi Dániel (100 kg, 2006, Tampere)
Ungvári Miklós (66 kg, 2008, Lisszabon)
Csernoviczki Éva (48 kg, 2009, Tbiliszi)
Csernoviczki Éva (48 kg, 2010, Bécs)
Ungvári Miklós (66 kg, 2010, Bécs)
Bor Barna (+100 kg, 2010, Bécs)
Csernoviczki Éva (48 kg, 2011, Isztambul)
Bor Barna (+100 kg, 2011, Isztambul)
Bor Barna (+100 kg, 2012, Cseljabinszk)
Karakas Hedvig (57 kg, 2015, Baku)
Csernoviczki Éva (48 kg, 2016, Kazany)
Tóth Krisztián (90 kg, 2016, Kazany)
Csernoviczki Éva (48 kg, 2018, Tel-Aviv)

BRONZÉRMES (46)
Dávid Tamás (1. dan, 1962, Essen)
Szabó Ferenc (63 kg, 1971, Göteborg)
Ipacs László (80 kg, 1972, Voorburg)
Varga Imre (open, 1974, London)
Petrovszki Mihály (+93 kg, 1976, Kijev)
Tuncsik József (65 kg, 1978, Helsinki)
Molnár Károly (71 kg, 1978, Helsinki)
Varga Imre (open, 1978, Helsinki)
Kiss Endre (86 kg, 1979, Brüsszel)
Varga Imre (+95 kg, 1979, Brüsszel)
Gyáni János (86 kg, 1981, Debrecen)
Ozsvár András (open, 1981, Debrecen)
Molnár Lajos (95 kg, 1982, Rostock)
Ozsvár András (+95, 1982, Rostock)
Gyáni János (86 kg, 1986, Belgrád)
Bujkó Tamás (65 kg, 1987, Párizs)
Tolnai László (open, 1988, Pamplona)
Csák József (65 kg, 1989, Helsinki)
Zsoldos Zsolt (78 kg, 1989, Helsinki)
Hajtós Bertalan (71 kg, 1990, Frankfurt)
Wágner József (60 kg, 1991, Prága)
Kovács Antal (95 kg, 1992, Párizs)
Kovács Antal (95 kg, 1993, Athén)
Hajtós Bertalan (71 kg, 1994, Gdansk)
Csizmadia Zoltán (open, 2001, Párizs)
Kovács Antal (100 kg, 2002, Maribor)
Kovács Antal (100 kg, 2003, Düsseldorf)
Kovács Antal (open, 2004, Budapest)
Kosztolánczy György (open, 2004, Budapest)
Mészáros Anett (70 kg, 2005, Rotterdam)
Csernoviczki Éva (48 kg, 2008, Lisszabon)
Braun Ákos (73 kg, 2008, Lisszabon)
Karakas Hedvig (57 kg, 2009, Tbiliszi)
Karakas Hedvig (57 kg, 2010, Bécs)
Ungvári Attila (73 kg, 2010, Bécs)
Csernoviczki Éva (48 kg, 2012, Cseljabinszk)
Joó Abigél (78 kg, 2013, Budapest)
Bor Barna (+100 kg, 2013, Budapest)
Ungvári Miklós (73 kg, 2014, Montpellier)
Krizsán Szabolcs (81 kg, 2014, Montpellier)
Tóth Krisztián (90 kg, 2014, Montpellier)
Joó Abigél (78 kg, 2014, Montpellier)
Csernoviczki Éva (48 kg, 2015, Baku)
Gercsák Szabina (70 kg, 2016, Kazany)
Csernoviczki Éva (48 kg, 2017, Varsó)
Joó Abigél (78 kg, 2017, Varsó)

 


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2018
Gombkötő Roland
Fotó: EJU, Gabriel Juan
EJU, Carlos Ferreira)