A Judoinfo szerkesztősége immár tizenkettedik alkalommal hirdeti ki, hogy a hazai versenyzők közül ki volt az esztendő legjobb judósa. Az idén – akárcsak 2014-ben, 2015-ben és 2016-ban – három kuratóriumi tag, illetve a nagyközönség szavazata egyenlő arányban számított. A végeredmény: Csoknyai László volt 2016 legjobb judósa Magyarországon!




Az esztendő leginkább várt versenye az első magyarországi világbajnokság volt. A Papp László Budapest Sportarénában nagyon szép pillanatok szemtanúi lehettünk, csak a hab a tortán, a magyar érem hiányzott. A mieink közül Csoknyai László, Tóth Krisztián és Bor Barna is éremért harcolhatott, mindhárman az ötödik helyen zárták a sportág legrangosabb versenyét.

A varsói Európa-bajnokságon Csernoviczki Éva, Joó Abigél és férfi válogatottunk is a dobogó harmadik fokára állhatott. A World Masters-, Grand Slam- és Grand Prix-versenyeken, illetve a Continental Open-viadalokon a mieink négy arany-, hét ezüst- és húsz bronzérmet gyűjtöttek, különösen Cirjenics Miklós volt elemében, aki a világranglista harmadik helyén zárta az esztendőt.

Közben utánpótlás téren is jól szerepeltek a mieink: Gercsák Szabina bronzérmes lett az U23-as Európa-bajnokságon, Szigetvári Mercédesz a junior Európa-bajnokságról hozott haza egy bronzérmet. Az ifjúságiaknál Varga Brigitta világbajnok lett, Feczkó Csanád, Özbas Szofi és Tóth Benedek harmadikként zárt, Sipőcz Richárd, Feczkó Csanád és Szeredás Botond arannyal fejezte be a győri EYOF-ot, Kardos Tímea és Tóth Benedek ezüst-, Özbas Szofi, Varga Brigitta, Faragó Petra, Nerpel Gergely, valamint a fiú csapat pedig bronzérmes lett. Az ifjúsági Eb-n Özbas Szofi állhatott a dobogó legfelső fokára, Kaunasból Feczkó Csanád, Tóth Benedek és Sipőcz Richárd is ezüstéremmel térhetett haza, akárcsak fiú csapatunk!

Csak a világversenyeket tekintve összesen tizenhárom (!) érem (két arany, négy ezüst és hét bronz) a magyar mérleg!

Az „idősebbek” is kitettek magukért, az Olbiában megrendezett veterán-világbajnokságon Géra Nándor és Vészi Klára a legfényesebb medál birtokosa lett, ezüstérmet szerzett ifj. Nagysolymosi Sándor, Péter Sándor, Novák Szilvia és Nagy Olga. Sinka Szabolcs és Szőcs László révén pedig bronzérem is került a tarsolyba. A zágrábi Európa-bajnokság is remekül sikerült: Orosz Sándor, Kersics Antal, Géra Nándor, Péter Sándor, Novák Szilvia és Vészi Klára arany-, Sárkány László ezüst-, Deák Attila, Szőcs László, Csihi János, Edelényi László és Csete Margit bronzérmet szerzett!




Szavazós játékunk történetében 2014-ben új fejezet kezdődött: három fős kuratórium – amelynek tagja dr. Kovács Antal olimpiai és világbajnok judós, Hajtós Bertalan, olimpiai és világbajnoki ezüstérmes, kétszeres Európa-bajnok judós, és Gombkötő Roland, a Judoinfo szerkesztője – állította össze a jelöltek listáját, s a végeredmény kihirdetésére is részben az ő szavazataik alapján került sor: a három kuratóriumi tag, illetve a közönségszavazás együttesen adott végeredményt. Az idén is ennek megfelelően hívjuk szavazásra olvasóinkat.




Szavazni 2017. december 31-én éjfélig lehetett honlapunkon. A közönségszavazásra 756 voks érkezett, a legtöbbet, csaknem a szavazatok felét Csoknyai László szerezte, megelőzve a második helyezett Tóth Krisztiánt, a harmadik Csernoviczki Évát, a negyedik Bor Barnát és az ötödik Joó Abigélt. A kuratóriumi tagok szavazatai és a közönségszavazás összesítése ugyanilyen eredményt hozott, a győzelmet a díj történetében első alkalommal Csoknyai László szerezte meg, a második helyen Tóth Krisztián, a harmadikon Csernoviczki Éva. a negyediken pedig Erdélyi-Joó Abigél és Bor Barna holtversenyben zárt.


1. CSOKNYAI LÁSZLÓ. Az Atomerőmű SE harmincéves judósa a csapatbajnoki bronzéremmel és egy Grand Prix-bronzzal hangolt a budapesti világbajnokságra, ahol kitette a szívét a tatamira: emlékezetes élményt szerezve a publikumnak jutott el az ötödik helyezésig, pályafutásának legszebb eredményét megszerezve.
12 helyezési pont




2. TÓTH KRISZTIÁN
A KSI SE huszonhárom éves klasszisa nagyon rossz előjelekkel kezdte az évet, hiszen komoly operáció után próbált meg visszatérni a legjobbak közé. Zágrábban Grand Prix-t nyert, Jekatyerinburgban Grand Slam-ezüstöt szerzett, a világbajnokságon pedig ragyogóan menetelt egészen az elődöntőig, végül az ötödik helyen végzett.
6 helyezési pont





3. CSERNOVICZKI ÉVA.
Az Ippon Judo Tatabánya harmincegy éves versenyzője 2008 óta valamennyi kontinensbajnokságon dobogós volt, és ezt a káprázatos sorozatot az idén sem szakította meg: Varsóban bronzérmet szerzett, emellett két GP-bronzot is jegyzett 2017-ben. Már eddig is ő volt minden idők „legszorgosabb” Eb-résztvevőnk, immár sorozatban tíz éremnél tart!
4 helyezési pont



4. ERDÉLYI-JOÓ ABIGÉL.
A KSI SE huszonhét esztendős judósa ötödször állhatott fel az Európa-bajnoki dobogóra: Varsóban bronzérmet szerzett a 78 kilósok között. Ebben az évben két Grand Slam-tornán is érdekelt volt az eredményhirdetésnél, Bakuban és Jekatyerinburgban is a dobog harmadik fokára állhatott fel.
1 helyezési pont

 


4. BOR BARNA.
Az Atomerőmű SE harmincéves sportolója tagja volt a varsói Eb-bronzérmes férficsapatnak, majd a bakui Grand Slam-ezüsttel jelezte: készül a budapesti vb-re. A Papp László Budapest Sportarénában legszebb napjait felidézve harcolt a diadalért, s egészen közel került az áhított éremhez. Világbajnoki ötödik helyezés került a neve mellé.
1 helyezési pont





A JUDOINFO ÉV JUDÓSA SZAVAZÁS
EDDIGI DOBOGÓSAI

2017
1. Csoknyai László
2. Tóth Krisztián
3. Csernoviczki Éva

2016
1. Ungvári Miklós
2. Csernoviczki Éva
2. Gercsák Szabina
3. Tóth Krisztián

2015
1. Gercsák Szabina
2. Karakas Hedvig
3. Csernoviczki Éva

2014
1. Tóth Krisztián
2. Csernoviczki Éva
3. Gercsák Szabina

2013
1. Csernoviczki Éva
2. Gercsák Szabina
3. Krizsán Szabolcs

2012
1. Ungvári Miklós
2. Szabó Franciska
3. Joó Abigél

2011
1. Bor Barna
2. Tóth Krisztián
3. Ungvári Miklós

2010
1. Mészáros Anett
2. Tóth Krisztián
3. Ungvári Miklós

2009
1. Karakas Hedvig
2. Ungvári Miklós
3. Joó Abigél

2008
1. Ungvári Miklós
2. Csernoviczki Éva
3. Bor Barna

2007
1. Hadfi Dániel
2. Baczkó Bernadett
3. Ungvári Miklós

2006
1. Ungvári Miklós
2. Szabó Brigitta
3. Csernoviczki Éva

Kapcsolódó cikkek:
Szavazz! Ki volt 2017 legjobb magyar judósa?
Ungvári Miklós 2016 legjobb magyar judósa!
Gercsák Szabina volt 2015 legjobb magyar judósa!

Tóth Krisztián volt 2014 legjobb magyar judósa!
Csernoviczki Éva 2013 legjobbja
Ungvári Miklós lett 2012 legjobbja!
Bor Barna 2011 legjobb magyar judósa
Mészáros Anett 2010 legjobb magyar judósa
Karakas Hedvig 2009 legjobb judósa
Ungvári Miklós 2008 legjobb judósa
Szavaztak a Judoinfo olvasói: Hadfi Dániel 2007 legjobbja
Judoinfo: Ungvári Miklós 2006 legjobbja!


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2017
Fotók: EJU, IJF, MJSZ)