Ahogyan azt az elmúlt ötkarikás ciklusokban megszokhattuk, az olimpiát követő egy éves időszakban módosításokat tesztel a Nemzetközi Judo Szövetség, majd az újabb kvalifikációs időszak rajtja előtt véglegesíti (vagy törli) a módosításokat. Így történt ez most is, a riói olimpiát követő módosítások egy részét véglegesítette, néhány szabályt azonban újra megváltoztatott az IJF.


A szabályváltozások részletesen,
az MJSZ bíró bizottságának frissített tolmácsolásában:

{google_docs}/images/stories/2018/versenykiiras/szab3.pdf{/google_docs}

A legfőbb változás, hogy a judo visszatér a régi rendszerhez, amelyben két vazari ippont ért. A pontszámítás azonban megmarad: a korábban jukónak ítélt akciókért is vazarit ad a bíró, ahogyan az uke két karra vagy két könyökre érkezéséért is vazari jár. Ugyancsak vazarit adnak az olyan dobásra, amelynél karra, könyökre, majd rögtön utána hátra érkezik az uke.

Az ippon alaposabb körülírása (négy fontos kritériumnak kell egyszerre teljesülnie ahhoz, hogy a bíró ippont ítélhessen):
1. megfelelő gyorsaság,
2. megfelelő erő,
3. az uke a hátára érkezik,
4. torinak a dobást a földre érkezésig kontrollálnia kell.

Ha nem teljesül mind a négy kritérium egyszerre, a bíró legfeljebb vazarit adhat.




Ha az uke híddal vagy fejjel próbálja meg kivédeni a hátra érkezést, azonnal vége a mérkőzésnek. A híd esetében ippon az ítélet, a rendkívül önveszélyes fejjel védekezésért pedig azonnali leléptetés jár. (Vannak persze kivételek, amikor uke nem saját akaratából védekezik a fejével, hanem a dobás-fogás fajtája miatt kerül ilyen helyzetbe – lásd az IJF útmutatóját!)

Fontos változás a Golden Score-esetében, hogy az csak technikai ponttal (vazari vagy ippon), illetve leléptetéssel (direkt leléptetés vagy harmadik intés) érhet véget. Vagyis például ha az egyik versenyzőnek nem volt még intése a mérkőzés során, akár kettőt is kaphat a Golden Score-ban, azzal még nem veszítheti el a küzdelmet.

A lábfogás megítélése is változott: a legtöbb esetben továbbra sem engedélyezett, de „csak” intés jár érte minden esetben (korábban a második lábra fogásért már leléptetés járt). Ugyanakkor bizonyos dobásoknál engedélyezett a láb kézzel érintése (lásd az IJF útmutatóját).

Súlyosan büntetik a jövőben a „judoellenes” megnyilvánulásokat, a „negatív judóért” például akár kettős leléptetésre is sor kerülhet, vagyis egy mérkőzés mindkét résztvevőjét vesztesnek ítélhetik. Ilyen esetekben az IJF akár az egész versenyről kizárhatja a leléptetett versenyzőket.

Az IJF szabályismertetője kitér a bírók szerepére is: a jövőben a vezetőbíró több önállóságot kap, a tatami mellett ülő bíró és az ellenőr csak abban az esetben avatkozhat közbe, ha nagyobb hibát talál a vezetőbíró működésében.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2017
Gombkötő Roland
Forrás: IJF, MJSZ
Fotó: MJSZ, Horváth György)