Élete tizedik világbajnoki címét szerezte a francia judós, Teddy Riner. A marrákesi open-világbajnokság első körében az európai sportoló a kirgiz Jurij Krakoveckit múlta felül. Ezután következett a második forduló, ahol ellenfele a grúz Guram Tusisvili volt.



A regnáló Európa-bajnok egyike volt azoknak, akiket előzetesen esélyesnek tartottak arra, hogy meglepje a torna favoritját. De ez a nap nem a kaukázusié volt. Ahogy Tusisvili, úgy a harmadik ellenfél, a tunéziai Facial Jaballah sem tudta megállítani a huszonnyolc éves világsztárt, az afrikai végül ipponnal veszített.

A negyeddöntőben ugyancsak ippon döntött, ezúttal a mongol Temuulen Battulga szomorkodhatott. Az elődöntőben ráadásul talán könnyebb volt papíron az ellenfél, mint a korábbiak, a kubai Andy Granda elleni továbbjutás után pedig már csak egy találkozó választotta el a tizedik vb-aranyától Rinert.



Vetélytársa a döntőben a belga Toma Nikiforov volt, aki a verseny korábbi szakaszában a nap leglátványosabb akcióját villantotta: egy pazar válldobást a marokkói Adil Hajjin.



Az utolsó mérkőzés az open-világbajnokságon Dávid és Góliát küzdelméről szólt, bár ebben a történetben Góliát lett végül a győztes, mert Rinert nem lehetett megállítani. Nikiforov tehetetlen volt a francia vazarit érő akcióival szemben. Ez a csata egyre kevésbé szólt a szakmai dolgokról, mintsem az érzelmekről. Mert ez az eredmény valóban földöntúli. Teddy Riner tizedszer lett világbajnok.

Az Atomerőmű SE nehézsúlyú csillagának, Bor Barnának nem kedvezett a sorsolás. Az első fordulóban Kokoro Kageurával került szembe, s a fiatal japán judós kemény falatnak bizonyult a paksi versenyző számára, aki így helyezetlenül zárta az open-világbajnokságot.



A nőknél a budapesti világbajnokság ezüstérmese, a mindössze huszonegy esztendős Aszahina Szara végigverte a mezőnyt, s négy ippongyőzelemmel felért a csúcsra. Legtovább a kubai Idalys Ortiz tartotta magát a japán csillaggal szemben, azonban London olimpiai bajnoka sem tudott talpon maradni a négyperces küzdelmi időben.


OPEN-VILÁGBAJNOKSÁG, MARRÁKES


FÉRFIAK
1. Teddy Riner (francia)
2. Toma Nikiforov (belga)
3. Takeshi Ojitani (japán)
3. Alex Garcia Mendoza (kubai)
5. Andy Granda (kubai)
5. Kokoro Kageura (japán)
7. Temuulen Battulga (mongol)
7. Alexander Mikhaylin (német)
BOR BARNA (Atomerőmű SE) helyezetlen

NŐK
1. Aszahina Szara (japán)
2. Larisza Cserics (bosnyák)
3. Idalys Ortiz (kubai)
3. Nihel Cheikh Rouhou (tunéziai)
5. Romane Dicko (francia)
5. Tessie Savelkouls (holland)
7. Eliannis Aguilar (kubai)
7. Anne Fatoumata M Bairo (francia)

A magyar versenyző eredménye
Open. 1. forduló:
Bor Barna–Kageura Kokoro (japán) 0–10.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2017
Forrás: Euronews
Fotó: IJF, Gabriela Sabau)