Augusztus 9. és 13. között Santiago de Chilében kerül sor az ifjúsági világbajnokságra. A korcsoport legrangosabb viadalára hatvannyolc ország 441 judósa nevezett, a magyar színeket tizenhatan képviselik.
ÉLŐ EREDMÉNYEK     JUDO TV




Alighogy véget ért a hatalmas magyar sikert hozó Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál, ifjúsági válogatottjaink máris utaznak tovább Chilébe, hogy Európa után, a világ legjobbjaival mérkőzzenek meg. Tíz érmet, közte három aranyat szerzett a győri EYOF-on a fiatalok judoválogatottja, a vb-n az EYOF-csapat hat fiú és öt lány indulója is tatamira lép, öt kontinens 68 nemzetének 441 sportolója között.

Az EYOF után a vb-keret Győrött maradt, csak az EYOF-csapat ünnepélyes fogadtatására utazott néhány órára Budapestre, majd visszatért a kisalföldi „fővárosba”, ahol megkezdődött az edzőtábora. Az ifik az elutazásig rohamléptekkel készültek az ifjúsági világbajnokságra és csak annyi ideig kaptak kimenőt, amíg átcsomagoltak.




Az EYOF első judós aranyérmét az 50 kilogrammos miskolci Feczkó Csanád szerezte. Augusztus 9-én, a vb első versenynapján ismét tatamira áll Chilében, és megcélozza második nyári aranyérmét.

„Szeretnék okot adni arra, hogy ismét meg kelljen keresniük – mondta viccesen Budapesten a média képviselőinek az EYOF csapat ünnepélyes fogadásán. – Most, hogy diadalmaskodtam az EYOF-on, kicsit megkönnyítettem a majdani riválisaim dolgát. Ugyanis a világhálóra kikerültek a meccseim, így benne van a pakliban, hogy rám készülnek, kikockáznak.”

Igen ám, de ha valakinek széles a repertoárja, azaz nem csupán egyféle technikát képes bevetni, akkor ez a fiú nem kerül bajba.

„Elárulom, Chile fővárosában kicsit másképpen fogom előadni a tudományomat, mint azt Győrött tettem. Santiago miatt álltam meg csupán egyetlen napra, újra ugyanannyit gyakorlok, mint az elmúlt hetekben, hónapokban. Most az foglalkoztat erősen, hogy az EYOF után a tengerentúlon is sikerüljön a csúcsformámat adnom. Mivel százszázalékos garancia semmire nincs, ezért csak Dél-Amerikában derül majd ki, hogy mire leszek képes a világbajnokságon.”

Természetesen társai, az EYOF győztes Szeredás Botond és Sipőcz Richárd, az ezüstérmes Tóth Benedek és Kardós Timea, a dobogó harmadik fokára felálló Nerpel Gergely, Varga Brigitta, Özbas Szofi és Faragó Petra sem szeretne lemaradni az éremről Chilében.




A magyar csapat

Férfiak: Feczkó Csanád (50 kg, Miskolci VSC-MVSI), Naji Dávid (55 kg, Kaposvári JK), Vida András (55 kg, Győri AC), Szeredás Botond (60 kg, Nippon Sport JC), Nerpel Gergely (73 kg, Rákosvidéke Hajtós DSE), Tóth Benedek (81 kg, Rákosvidéke Hajtós DSE), Tóth Csaba (90 kg, Pénzügyőr SE), Sipőcz Richárd (+90 kg, Győri AC)

Nők: Kardos Tímea (44 kg, Győri AC), Klein Dorina (44 kg, Ceglédi VSE), Varga Brigitta (48 kg, KSI SE), Özbas Szofi (52 kg, Ceglédi VSE), Kármán Andrea (52 kg, UTE), Maróti Alexandra (57 kg, UTE), Nyíri Nikolett (57 kg, TOTO Sport SE), Faragó Petra (+70 kg, Miskolci VSC-MVSI)


A PROGRAM

Augusztus 9., szerda
Férfi 50
(Feczkó Csanád) és 55 kg (Naji Dávid, Vida András)
Női 40 és 44 kg (Kardos Tímea, Klein Dorina)

Augusztus 10., csütörtök
Férfi 60
(Szeredás Botond) és 66 kg
Női 48 (Varga Brigitta) és 52 kg (Özbas Szofi, Kármán Andrea)

Augusztus 11., péntek
Férfi 73
(Nerpel Gergely) és 81 kg (Tóth Benedek)
Női 57 (Maróti Alexandra, Nyíri Nikolett) és 63 kg

Augusztus 12., szombat
Férfi 90
(Tóth Csaba) és +90 kg (Sipőcz Richárd)
Női 70 és +70 kg (Faragó Petra)

Augusztus 13., vasárnap
Vegyes csapatverseny


Ami az ifjúsági világbajnokságok történetét illeti: a sorozat nem tekint vissza komoly múltra, a Nemzetközi Judo Szövetség (IJF) 2009-ben írta ki először, mivel válogató versenyt kellett rendeznie a 2010-es ifjúsági olimpiára.

Nos, az első ifjúsági vb házigazdája Budapest lett, a Papp László Sportarénában aztán mindjárt ünnepelhettük is első ifjúsági vb-érmesünket: Tóth Krisztián egészen a fináléig menetelt, s végül ezüstérmet akasztottak a nyakába. A 2011-es kijevi vb-n nem volt szerencsénk, be kellett érnünk két hetedik helyezéssel, ezt akkor Polyák Krisztina és Paléj Tibor érte el. 2013-ban Miamiban meglett az első ifjúsági vb-arany is, Gercsák Szabina állhatott fel a dobogó legfelső fokára, Mihalovits Kincső ezüstérmet szerzett, Pupp Réka pedig a pontszerző hetedik helyen végzett.



2015-ben Szarajevó adott otthont az ifjúsági világbajnokságnak, ahol Tóth Fanni ezüstérmes lett, Pongrácz Bence az ötödik, Tóth Apor és Szigetvári Mercédesz a hetedik helyet szerezte meg.

 

Ifjúsági világbajnoki érmeseink

Aranyérmes (1)
Gercsák Szabina (63 kg, 2013, Miami)

Ezüstérmes (3)
Tóth Krisztián (73 kg, 2009, Budapest)
Mihalovits Kincső (44 kg, 2013, Miami)
Tóth Fanni (+70 kg, 2015, Szarajevó)

 


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2017
Horváth György
Forrás: MOB
Fotó: IJF, Gabriela Sabau)