A Judoinfo szerkesztősége immár tizenegyedik alkalommal hirdeti ki, hogy a hazai versenyzők közül ki volt az esztendő legjobb judósa. Az idén – akárcsak 2014-ben és 2015-ben – három kuratóriumi tag, illetve a nagyközönség szavazata egyenlő arányban számít majd. Szavazz, szerinted ki volt a legjobb 2016-ben!




Az esztendő leginkább várt versenyére a várakozásnak megfelelően nagy létszámú, nyolc fős magyar csapat utazhatott, ám a riói olimpia nem úgy sikerült, ahogyan azt vártuk. Bár négy judósunk is bejutott a legjobb nyolc közé, végül Ungvári Miklós, Csernoviczki Éva, Karakas Hedvig és Joó Abigél révén be kellett érnünk egy ötödik és három hetedik hellyel. A paralimpia is hasonlóan alakult: két képviselőnk volt a mezőnyben, Szabó Nikolett az ötödik, Borány Flóra pedig a hetedik helyen zárt.

Ettől függetlenül a mieink 2016-os teljesítményére sem panaszkodhatunk! A kazanyi Európa-bajnokságon Csernoviczki Éva és Tóth Krisztián a dobogó második, Gercsák Szabina pedig a harmadik fokára állhatott. A budapesti Grand Prix-n Tóth Krisztián arany-, Joó Abigél és Ungvári Attila pedig bronzérmet szerzett.

Közben utánpótlás téren is jól szerepeltek a mieink: Gercsák Szabina megnyerte az U23-as Európa-bajnokságot, Pupp Réka és Szabó Csaba ezüstérmet hozhatott haza erről a kontinensbajnokságról, míg Szabó Katinka a dobogó harmadik fokára állhatott. Gercsák Szabina és Pupp Réka a junior Európa-bajnokságról is hazahozott egy-egy bronzérmet. Az ifjúságiaknál Sipőcz Richárd arany-, Maróti Alexandra, Feczkó Csanád valamint a fiúcsapat ezüstérmet szerzett a finnországi Európa-bajnokságon.

Ez összesen tizenhat (!) érem (három arany, hét ezüst és hat bronz) a világversenyekről, s akkor – a budapesti GP-t leszámítva – a különféle Világkupákról és nemzetközi versenyekről nem is szóltunk!

A szavazós játék történetében 2014-ben új fejezet kezdődött: három fős kuratórium – amelynek tagja dr. Kovács Antal olimpiai és világbajnok judós, Hajtós Bertalan, olimpiai és világbajnoki ezüstérmes, kétszeres Európa-bajnok judós, és Gombkötő Roland, a Judoinfo szerkesztője – állította össze a jelöltek listáját, s a végeredmény kihirdetésére is részben az ő szavazataik alapján került sor: a három kuratóriumi tag, illetve a közönségszavazás együttesen adott végeredményt. Az idén is ennek megfelelően hívjuk szavazásra olvasóinkat.

Szavazni 2016. december 31-én éjfélig lehet honlapunkon. Íme, a jelöltek, szigorúan ABC-sorrendben:

CSERNOVICZKI ÉVA. Az Ippon Judo Tatabánya harminc éves versenyzője 2008 óta valamennyi kontinensbajnokságon dobogós volt, és ezt a káprázatos sorozatot az idén sem szakította meg: Kazanyban ezüstérmet szerzett. A riói olimpián egy balszerencsés sérülés után a hetedik helyig jutott, a bakui Grand Slam-viadalon a dobogó második, a párizsi Grand Slamen pedig a harmadik fokára állhatott.



GERCSÁK SZABINA. A Hell-Miskolci JC húsz esztendős ifjú csillaga nem feltétlenül idézi majd fel jó szívvel ezt az évet, hiszen az utolsó pillanatban lemaradt az olimpiáról, emellett komoly sérülés is aggasztotta. Pedig 2016-ban is kitett magáért: bronzérmes lett az Európa-bajnokságon, megnyerte az U23-as Eb-t, a havannai GP-n második volt, de a junioroknál is nyert még egy Eb-bronzérmet.




TÓTH KRISZTIÁN. A KSI SE klasszisa nagyon biztatóan kezdte az évet, a havannai és a düsseldorfi GP-n ezüstérmet szerzett, akárcsak a kazanyi Európa-bajnokságon, ráadásul a budapesti Grand Prix-n felállva ünnepelte a publikum: megnyerte a rangos magyar viadalt. A riói olimpia most még elbánt vele, az ősz pedig a régóta halogatott műtétek időszaka lett számára, de egyértelműen a jelöltek között a helye!



UNGVÁRI MIKLÓS. Nem lehet azt mondani, hogy a Ceglédi VSE harminchat éves kitűnősége végigversenyezte volna az évet, a havannai GP-n és a kazanyi Eb-n is korán búcsúzott, csupán egy Grand Slam ötödik hellyel utazott a riói olimpiára. Ott aztán megmutatta klasszisát, ragyogó judóval a mieink közül ő érte el a legjobb eredményt, negyedik olimpiáján a bronzéremért harcolhatott, s végül az ötödik helyen végzett.



A magyar judosport hihetetlen erejét jelzi, hogy a fenti feltételek mellett nem kerülhetett a jelöltek közé például az idén World Masters-, Grand Slam- és Grand Prix-érmeket begyűjtő Bor Barna, Cirjenics Miklós, Csoknyai László, Joó Abigél (ő három GP-n is aranyérmes lett az idén), Karakas Hedvig és Ungvári Attila.

Az „idősebbek” is kitettek magukért, a Fort Lauderdale-ben megrendezett veterán-világbajnokságon Illés Anikó és Ónody Beáta arany-, Vészi Klára, Szabó Szilvia és Szőcs László ezüstérem birtokosa lett, Sinka Szabolcs, Fónay Zsolt) és Horváth Tamás pedig bronzérmet szerzett. A porec-i Európa-bajnokságon pedig taroltak a mieink: 6 arany, 5 ezüst és 7 bronz lett a magyar mérleg: Sinka Szabolcs, ifj. Nagysolymosi Sándor, Horváth Tamás, Szemler István, Fekete József és Illés Anikó arany-, Fónay Zsolt, Szőcs László, Korányi Miklós, Csihi János és Nagy Olga ezüst-, Deák Attila, Göndöcs Attila, Nagy Aladár, Novák Szilvia, Pósán Edina, Reiner Cecília és Szabó Szilvia pedig bronzéremmel lett gazdagabb!


 

A JUDOINFO ÉV JUDÓSA SZAVAZÁS
EDDIGI DOBOGÓSAI

2015
1. Gercsák Szabina
2. Karakas Hedvig
3. Csernoviczki Éva

2014
1. Tóth Krisztián
2. Csernoviczki Éva
3. Gercsák Szabina

2013
1. Csernoviczki Éva
2. Gercsák Szabina
3. Krizsán Szabolcs

2012
1. Ungvári Miklós
2. Szabó Franciska
3. Joó Abigél

2011
1. Bor Barna
2. Tóth Krisztián
3. Ungvári Miklós

2010
1. Mészáros Anett
2. Tóth Krisztián
3. Ungvári Miklós

2009
1. Karakas Hedvig
2. Ungvári Miklós
3. Joó Abigél

2008
1. Ungvári Miklós
2. Csernoviczki Éva
3. Bor Barna

2007
1. Hadfi Dániel
2. Baczkó Bernadett
3. Ungvári Miklós

2006
1. Ungvári Miklós
2. Szabó Brigitta
3. Csernoviczki Éva

Kapcsolódó cikkek:
Gercsák Szabina volt 2015 legjobb magyar judósa!

Tóth Krisztián volt 2014 legjobb magyar judósa!
Csernoviczki Éva 2013 legjobbja
Ungvári Miklós lett 2012 legjobbja!
Bor Barna 2011 legjobb magyar judósa
Mészáros Anett 2010 legjobb magyar judósa
Karakas Hedvig 2009 legjobb judósa
Ungvári Miklós 2008 legjobb judósa
Szavaztak a Judoinfo olvasói: Hadfi Dániel 2007 legjobbja
Judoinfo: Ungvári Miklós 2006 legjobbja!


 LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2016)