„Büszke vagyok a csapatunkra!“ — kezdte rövid olimpiai értékelését dr. Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke Rio de Janeiróban. Az elnök szerint Rióban is benne volt három-négy érem válogatottunkban.



Amint ismeretes, a magyar judósok közül Ungvári Miklós szerepelt a legjobban, a válogatott 35 esztendős korelnöke Rióban is éremért küzdhetett, végül az ötödik helyen zárt. Csernoviczki Éva, Karakas Hedvig és Joó Abigél a hetedik helyen végzett, míg Csoknyai László, Tóth Krisztián, Cirjenics Miklós és Bor Barna helyezetlenül zárta az olimpiát.

„Büszke vagyok a csapatunkra, annak minden egyes tagjára. Ők nyolcan nemcsak itt Rióban képviselték a színeinket, hanem a kétéves, nehéz és hosszú kvalifikációs időszakban külföldi és hazai riválisaikkal szemben kiharcolták az olimpiai indulás jogát. Ezalatt a két év alatt rengeteg dicsőséget szereztek Magyarországnak“ — mondta dr. Tóth László, aki a fentiek ellenére nem elégedett a Rióban történtekkel.

„Természetesen ha megkérdezik, hogy elégedett vagyok-e, azt kell válaszolnom, hogy nem. Ebben a csapatban Rio de Janeiróban is benne volt három-négy érem, de aki követte az eseményeket, az tisztában van vele, ha egy kicsit szerencsésebbek vagyunk, valóra is válthattuk volna az álmainkat. Érdemes végignézni egyesével az összes riói indulónk útját, valamennyien tudásuk legjavát igyekeztek nyújtani, s a legtöbb esetben hajszálon múlt a jobb eredmény elérése.

A nyolc indulónkból négyen bejutottak a világ legjobb nyolc judósa közé, ez pedig egy ilyen erős sportágban, ilyen komoly versengésben jó teljesítménynek mondható. Ne feledjük, Rióban huszonnyolc ország tudott érmet szerezni ebben a sportágban, és még soha ilyen sok indulója nem volt az ötkarikás judotornának.



Egyetlen dolgot bánok, a magyar judónak járó akkreditációk tekintetében mindet átadtuk az edzőknek, hogy senki se maradjon le saját versenyzőjének küzdelmeiről, így viszont nem lehettem a csapattal, úgy érzem, tudtam volna segíteni a srácoknak, hogy az interneten olvasott blőd kommentek ne vegyék el az önbizalmukat. Komolyan fontolóra kell vennünk, hogy a következő alkalommal kizárjuk azokat a lehetőségeket, amelyek elterelhetik a versenyzők figyelmét céljaik eléréséről.

Bár érmet most nem tudtunk szerezni, nem üres kézzel térünk haza. Otthon pedig nagyon komoly feladatok várnak ránk, hiszen egy év múlva ilyenkor Budapesten rendezzük meg a nemzetközi szövetség tisztújító kongresszusát, majd vendégül látjuk a világ legjobb judósait. Biztos vagyok benne, hogy válogatottunk a magyar közönség támogatásával a világbajnokságon is sok örömöt szerez majd a magyar sportbarátoknak!“


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2016
Gombkötő Roland
Fotó: IJF, Záhonyi Tamás)