A riói olimpia judoversenyeinek zárónapján a neházsúlyú Bor Barna képviselte a színeinket, aki egy győzelemmel és egy vereséggel a legjobb tizenhat között búcsúzott.




Elérkeztünk az utolsó naphoz. Mondanánk, hogy Bor Barnában volt az utolsó reményünk, de ez nem igaz. Az addig tatamira lépő hét judósunk közül négy be tudott kerülni a világ legjobb nyolc judósa közé a súlycsoportjában. Való igaz, az érem elmaradt, de hosszasan sorolhatnánk azoknak a nagyágyúknak a nevét, akik ugyanígy jártak, érem nélkül, sőt, akár győzelem nélkül kell hazatérniük. A sport ilyen, a sikereket olykor nagy kudarcok követik, amelyekből épülve újabb sikereket lehet elérni.

Ahelyett, hogy hosszasan húznánk az időt szentimentális eszmefuttatásunkkal, vágjunk neki az utolsó nap történetének. A zárónapon tatamira lépwtt az Atomerőmű SE óriása, Bor Barma. Az ellenfél nem akárki volt, a paksiak világbajnoki ezüstérmese a 2013-ban éppen itt, Rióban vb-bronzérmes, tízszeres Afrika-bajnok tunéziai Fajszal Dzsaballah ellen lépett tatamira az első mérkőzésén. Az egymás elleni mérleg 3-2 volt Barna javára, úgy, hogy egyszer sérülés miatt nem állt ki Dzsaballah ellen.




A rajt jól sikerült, Barna taktikus judóval végig kézben tartotta a meccset, előbb intették a túlságosan is statikus tunéziait, majd sikerült a karját befogva földre rántani, legalább egy jukó erejéig. A hajrában Dzsaballah kénytelen volt kockáztatni, a dobása azonban nem sikerült, sőt, Bor Barna azonnal ráugrott, és leszorította. Ippon, 4:20 alatt!

A folytatásban a kubai Garcia Mendoza következett, aki ipponnal győzte le tadzsik ellenfelét az első körben. Alex Garcia Mendoza huszonhárom éves, négy bronzérme van már a pán-amerikai bajnokságokról. Barnával eddig kétszer csapott össze, az idén februárban és májusban is a paksi fiú volt a jobb.




Bor Barna és a kubai kiélezett küzdelmében végül egy intés döntött, amit húsz másodperccel a vége előtt adott a bíró, egy meghiúsult válldobási kísérlet után. A hátralévő idő már kevés volt mindenhez, így a kubai mehetett tovább, Bor Barna számára véget ért a harmadik olimpiája, ahogyan judósaink számára is befejeződtek a riói játékok.

„Úgy érzem, jól ment, megfelelően felkészültem, ez már a harmadik olimpiám, nem zavart meg az öt karika, tudtam, hogy miért jöttem, éreztem, hogy meg tudom csinálni, de a meccs végén kapott intés után erre már nem volt esélyem. Nagyon sokat köszönhetek a judónak, jó érzés volt tízmillió emberért küzdeni, huszonkétezer paksiért harcolni, nagy élmény számomra, hogy ennek részese lehettem“ — mondta a meccs után Bor Barna.

A férfiaknál ezen a napon megvédte olimpiai bajnoki címét a franciák klasszisa, Teddy Riner, míg a nőknél is francia arany született: Emilie Andeol révén. A riói olimpia legeredményesebb válogatottja Japáné lett, amely 3 arany, 1 ezüst és 8 bronzéremmel lett első az éremtáblázaton, megelőzve Franciaországot (2, 2, 1) és Oroszországot (2, 0, 1). A magyar judoválogatott egy ötödik (Ungvári Miklós) és három hetedik (Csernoviczki Éva, Karakas Hedvig, Joó Abigél) helyezéssel zárta a riói olimpiát.

 

OLIMPIAI HELYEZÉSEINK

ARANYÉRMES (1)
Kovács Antal (1992, Barcelona)
EZÜSTÉRMES (3)
Hajtós Bertalan (1992, Barcelona)
Csák József (1992, Barcelona)
Ungvári Miklós (2012, London)
BRONZÉRMES (5)
Tuncsik József (1976, Montreal)
Kincses Tibor (1980, Moszkva)
Ozsvár András (1980, Moszkva)
Csősz Imre (1992, Barcelona)
Csernoviczki Éva (2012, London)
ÖTÖDIK HELYEZETT (11)
Hetényi Antal (1972, München)
Szepesi István (1980, Moszkva)
Bujkó Tamás (1988, Szöul)
Hajtós Bertalan (1988, Szöul)
Dubovszky István (1988, Szöul)
Wágner József (1992, Barcelona)
Csák József (1996, Atlanta)
Kovács Antal (1996, Atlanta)
Karakas Hedvig (2012, London)
Joó Abigél (2012, London)
Ungvári Miklós (2016, Rio de Janeiro)
HETEDIK HELYEZETT (12)
Szabó Ferenc (1972, München)
Csák József (1988, Szöul)
Gyáni János (1988, Szöul)
Gránicz Éva (1992, Barcelona)
Hadfi Dániel (2008, Peking)
Csernoviczki Éva (2008, Peking)
Baczkó Bernadett (2008, Peking)
Mészáros Anett (2008, Peking)
Bor Barna (2012, London)
Csernoviczki Éva (2016, Rio de Janeiro)
Karakas Hedvig (2016, Rio de Janeiro)
Joó Abigél (2016, Rio de Janeiro)


Olimpia, Rio de Janeiro

FÉRFIAK

+100 KG (31 induló)
1. Teddy Riner (francia)
2. Haraszava Hiszajosi (japán)
3. Or Sasson (izraeli)
3. Rafaela Silva (brazil)
5. Alex Garcia Mendoza (kubai)
5. Abdullo Tangrijev (üzbég)
7. Jurij Krakoveckij (kirgiz)
7. Roy Meyer (holland)

BOR BARNA (Atomerőmű SE) helyezetlen

NŐK

+78 KG (17 induló)

1. Emilie Andeol (francia)
2. Idalys Ortiz (kubai)
3. Jamabe Kanae (japán)
3. Ju Szong (kínai)
5. Kim Min Dzsong (dél-koreai)
5. Kayra Sayit (török)
7. Tessie Savelkouls (holland)
7. Nihel Csikruhu (tunéziai)

A magyar eredmények
FÉRFIAK
+100 KG. 1. forduló:
Bor Barna–Fajszal Dzsaballah (tunéziai) 10–0. 2. forduló: Bor Barna–Alex Garcia Mendoza (kubai) intéssel 0–1


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2016
Gombkötő Roland
Fotó: IJF, Gabriela Sabau)