Barbara Matic. Igazi klasszis lehet belőle, ezt jelzik az utánpótlás korcsoportokban elért eredményei: kétszeres junior-világbajnok nem lesz akárkiből. Most a huszonegy éves horvát judós kezében a sorsunk...



Pénteken lezárult a nevezés a riói olimpia utolsó judós kvalifikációs versenyére, a mexikói World Masters-re, amelyen minden súlycsoportban a világranglista legjobb tizenhat versenyzője léphet tatamira. Illetve az esetleges visszalépések miatt az őket követők.

Azért szorítottunk egész héten, hogy a 70 kilogrammosok közütt a világranglista huszadik helyén álló Barbara Matic és a huszonegyedik grúz Esther Stam még „beférjen” az indulók közé, hiszen csak ők ketten tudják kikaparni a gesztenyét Gercsák Szabina számára.

Amint arról beszámoltunk, a korosztályos szinten minden világversenyen nyerhető aranyérmet begyűjtő miskolci judós a jó szereplése ellenére is lecsúszhat a riói játékokról, hacsak... Hacsak Barbara Matic vagy Esther Stam nem szerepel olyan jól a hétvégén Guadalajarában, hogy „magával húzza” a Hell-Miskolci Judo Club kitűnőségét is.

Nos, a reményeink már bizonyos mértékben valósággá váltak, a horvát és a grúz judós befért az indulói listára, csakhogy Stam még a határidőig jelezte, nem kíván élni a lehetőséggel. Vagyis most már Barbara Matic kezében a sorsunk. Az esély továbbra is halvány, Barbarának Mexikóban legalább két meccset kellene nyernie, miközben a még „behozható” távolságban lévő mongol Tsend Ayush hamar búcsúzik. Sajnos még ezen kívül is alakulhatnak úgy a dolgok, hogy még ez is kevés lenne Rióhoz, de legyünk pozitívak, szurkoljunk a kétszeres világbajnoknőnek, vigyen magával bennünket is az ötkarikás játékokra. Hajde, hrvati! Hajde, Barbara!

Visszatérve a World Masters versenyéhez, természetesen lesz még magyar érdekeltsége a viadalnak, elvégre hat – már biztos – riói indulónk is tatamira lép: Ungvári Miklós (73 kg, Közgép-Ceglédi VSE), Csoknyai László (81 kg, Atomerőmű SE), Cirjenics Miklós (100 kg, Atomerőmű SE), Bor Barna (+100 kg, Atomerőmű SE), Csernoviczki Éva (48 kg, Ippon Judo Tatabánya) és Karakas Hedvig (57 kg, BHSE) szerepel majd Guadalajarában. Mégis, micsoda különbség: nekik már sokkal kellemesebb gondjuk van, a World Masters során érhetik el vagy biztosíthatják helyüket a riói kiemeltek között, egy esetleges – és viszonylagos – kedvezőbb sorsolás reményében...


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2016
Gombkötő Roland)