A Nemzetközi Judo Szövetség a szombat esti órákban publikálta friss olimpiai kvalifikációs rangsorát: Gercsák Szabina Európa-bajnoki bronzérmének köszönhetően átvette a kontinentális szabadkártyát Cirjenics Miklóstól. Ez egyrészt ragyogó hír, hiszen az egyik legnagyobb reménységünk is eljuthat Rióba, másrészt szurkolunk Mikinek, hogy a hátralévő két tornán váltsa valóra az álmát, és szerezze meg ő is az olimpiai kvótát!



Nézzük, hogy áll a magyar kvalifikáció! A 73 kilogrammos Ungvári Miklós a 12. helyen áll, de ha csak az indulókat nézzük (egy országból csak egy judós utazhat súlycsoportonként), akkor kilencedik, már olimpiai indulónak tekinthető.

A 81 kilogrammban Csoknyai László a t6. helyezett, őt három olyan versenyző előzi meg, aki nem indulhat Rióban. Ugyanebben a súlycsoportban Krizsán Szabolcs (29.) és Ungvári Attila (35. ) is kvalifikációs helyen áll. Az már biztos, hogy lesz riói indulónk ebben a súlycsoportban, az viszont az utolsó két kvalifikációs viadalon dől el, hogy Krizsán Szabolcsnak vagy Ungvári Attilának sikerül-e előznie.

A 90 kilogrammban Tóth Krisztián a harmadik a rangsorban, Rióban ott lesz, de ezt már egy évvel ezelőtt is biztosra vettük. Számára a riói kiemelés lehet fontos, ebből a szempontból pedig a mexikói World Masters lehet sorsdöntő viadal.

A 100 kilogrammban a friss rangsorban Cirjenics Miklós a 35. helyen áll, több mint száz pont a hátránya a biztos olimpiai kvótától, s most a szabadkártyás helyet is elvették tőle. A hátralévő két versenyen még lesz lehetősége javítani, szurkolunk neki!

A nehészsúlyban Bor Barna a hatodik, ő is biztos induló Rióban, sőt, kiemelt is lehet a sorsolásnál. Vagyis a férfiakat tekintve elmondhatjuk: négy súlycsoportban biztos helyünk van Rióban, az ötödik megszerzéséhez jó eredmény elérésére lesz szükség.

Ami a hölgyeket illeti: Csernoviczki Éva a 48 kilogrammban tovább erősített, már nyolcadik a rangsorban, nyugodtan készülhet Rióra, és még kiemelt is lehet majd a sorsolásnál.

Az 57 kilogrammban a Kazanyban hamar búcsúzó Karakas Hedvig kvótája nem került veszélybe, és a hátralávő két versenyen már nem is fogja elveszíteni azt.

A 70 kilogrammban Gercsák Szabina tehát átvette a kontinentális szabadkártyát. A biztos befutó helytől csaknem négyszáz pontnyira van, egy (vagy két) bravúros eredménnyel akár ezt is megszerezheti, de a szabadkártyát el is veszítheti. Számára tehát még nem lefutott ez a „verseny”.

A 78 kilogrammos Joó Abigél viszont akár hátra is dőlhet, tőle sem vehetik már el a kvótáját. Nem írtunk még a férfi 66, illetve a női 63 kilogrammról, nagyon halvány esély még Zámbori Bence és Szabó Franciska előtt is van a kvalifikáció kivívására, de ehhez Grand Slam- vagy Grand Prix-érmet kellene szerezniük.

Összességében nem sokat változott a helyzetünk: hét riói helyünk biztos, a nyolcadik valószínű, a kilencedikhez viszont már bravúr kellene. A kvalifikációs sorozatból három verseny van hátra, május 6. és 8. között a bakui Grand Slam, május 13. és 15. között az almati Grand Prix, majd május 27. és 29. között a guadalajarai World Masters következik, utóbbin azonban csak a világranglista első tizenhat helyezettjei vehetnek részt.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2016
Gombkötő Roland
Fotó: EJU, Carlos Ferreira)