Kitűnően kezdték az idei esztendőt judósaink, a Havannában megrendezett Grand Prix-viadalon a magyar csapat szerezte a legtöbb érmet, szám szerint egy arany-, négy ezüst- és két bronzéremmel repülnek haza legjobbjaink.




Joó Abigél az olimpiai címvédőt is legyőzte
az aranyéremig vezető úton!


A pénteki, első versenynapon Pupp Réka és Karakas Hedvig lépett tatamira a mieink közül. Az Atomerőmű SE junior Európa-bajnoka csak egyetlen mérkőzésig jutott, intéssel maradt alul a hazai pályán versenyző Vanesa Godines Alemannal szemben, a 48 kilogrammosok csatájában.

A BHSE 57 kilogrammos csillaga folytatta tavalyi kitűnő menetelését. Erőnyerőként kezdett, majd a következő két fordulóban kubai és lengyel riválisát múlta felül kevesebb intéseinek köszönhetően, és jutott be az elődöntőbe. A német Viola Waechter elleni csata a Grand Prix egyik legrövidebb mérkőzése lett, mindössze tizenkilenc másodperc kellett ahhoz, hogy Karakas Hedvig bejusson a fináléba.




Karakas Hedvig (balról) ott folytatja, ahol tavaly abbahagyta!


Amilyen rövid volt az elődöntő, olyan hosszúra nyúlt a végső csata. Az ellenfél a már jól ismert Marti Malloy volt, akivel ezidáig négyszer találkozott, és mindannyiszor az amerikai tudott győzni. A több mint hét percig nyúló küzdelemben ezúttal nem a magyar judósnak kedvezett az intés, így kettejük ötödik párharcát is Malloy nyerte. Azonban Karakas Hedvig GP-ezüstjének és a megszerzett száznyolcvan olimpiai kvalifikációs pontnak nagyon is örülhetünk, hiszen a repülőjegy már biztosnak mondható, a fő cél innentől pedig az, hogy Rióban a kiemeltek között szerepeljen judósunk.

A második versenynapon, a 73 kilogrammos súlycsoportban tatamira lépő Ungvári Miklósnak nem kezdődött jól a szezon, első mérkőzésén egy jukóval meglepte a kínai Szaj Jin-dzsirigala, így számára idejekorán véget ért a kubai Grand Prix.




Csoknyai László (jobbról) már a riói kiemelés felé tesz nagy lépéseket

Másik két szombati judósunk viszont kitűnően teljesített. Csoknyai László a brit Owen Livesey-t ipponnal, a kubai Jorge Martinezt vazarival győzte le, ám az elődöntőbe jutását a német Sven Maresch-nek sikerült megakadályoznia, utóbbi egyetlen intésnyi különbséggel jobbnak bizonyult. Az Atomerőmű SE 81 kilogrammos kiválósága a vigaszágon bizonyította harcosságát, a második kubai riválisa sem tudta megakadályozni, hogy a német Alexander Wieczerzakkal megvívhassa a bronzcsatát.

Csoknyai László az utolsó mérkőzésen is fáradhatatlanul küzdött, aminek meg is lett az eredménye, kétszer is sikerült megkontráznia a német akcióját. A második után a bírónő magasba emelt keze a magyar judós győzelmét jelentette, aki örömittasan ugrott edzője, Hangyási László nyakába. A bronzérem százhúsz kvalifikációs pontot hozott a paksi versenyzőnek, aki így tovább növelte előnyét hazai riválisaival, Krizsán Szabolccsal és Ungvári Attilával szemben, s immár nem csupán a riói kvótáért áll harcban, megcélozhatja a kiemelt pozíciót is!




Gercsák Szabina (balról): ahogy ígérte, alaposan belekezdett!


A szombati nap egyetlen női magyar versenyzője, Gercsák Szabina és edzője Flórusz János komoly céllal kezdte meg az idei esztendőt, ennek megfelelően a miskolci judós eltökélten lépett tatamira. Hondurasi, marokkói, kubai és horvát riválisok felett aratott ippongyőzelmekkel egészen a döntőig menetelt. A fináléban az izraeli színekben versenyző, holland származású Linda Bolder következett, akit Bakuban az Európai Játékokon már sikerült egyszer legyőzni.

A magyar judós végig kezdeményezőbb volt, többször indított, az izraeli főként a földharcot erőltette. A mérkőzés végéhez közeledvén intésnyi előnyhöz jutott Gercsák Szabina, amit gyorsan egalizált is a bíró. Egyetlen másodpercnyi kihagyás, és egy jukóval már Linda Boldernél volt a vezetés, amit a rutinos versenyző meg is tartott a küzdelem végig, kiegyenlítve ezzel kettejük párharcát.

A megszerzett ezüstérem azonban sokkal értékesebb annál, minthogy egy percig is búslakodjunk, az év elején kitűzött három éremből tehát egy meg is van – száznyolcvan kvalifikációs ponttal karöltve –, a riói remények pedig közeledni látszanak. Gercsák Szabina az első Grand Prix-érmét szerezte a 70 kilogrammos súlycsoportban!




Tóth Krisztián (balról) "félkézzel" is a legjobbak között

A harmadik és egyben utolsó versenynap átütő magyar sikert hozott. A 90 kilogrammos súlycsoportban első két mérkőzését is intéssel hozta a világbajnoki ezüstérmes Tóth Krisztián, majd miután bemelegedett, vazarival győzte le a német Aaron Hildebrandot és ipponnal a szerb Alekszandar Kukoljt. Ez utóbbi a döntőt jelentette a KSI SE judósának. Utolsó havannai mérkőzését a hazaiak nagy kedvencével, a világbajnok Asley Gonzalezzel vívta, aki minimális, intésnyi különbséggel tudott győzni, némileg kihasználva Krisztián kézsérülését. Ezzel az ezüstéremmel Krisztián megerősítette pozícióját az olimpiai kvalifikációs ranglistán az első három között, ez sokat érhet majd az augusztusi olimpián.




Cirjenics Miklós (balról a harmadik): az olimpia kapujába lépett!


A 100 kilósoknál Cirjenics Miklós tekintélyt parancsolóan kezdett, két gyors ipponnal lépett túl uruguayi és kubai riválisán. A harmadik mérkőzésén is jól kezdett, vazarival vezetett az Egyesült Arab Emirátusok színeiben versenyző Ivan Remarenco ellen, azonban nem tudta előnyét megtartani a végéig. A vigaszágon az orosz Kazbek Zankisijev már nem tudott a sikerre éhes paksi versenyző útjába állni, aki a bronzcsatában rendkívül okos, taktikus judót mutatott be egy újabb orosz, Adlan Biszultanov ellen. Ezzel a bronzéremmel, s az érte járó kvalifikációs pontokkal Cirjenics Miklós olimpiai kvótát érő helyre ugrik a rangsorban! Hangyási László második embere is éremig jutott, és még nincs vége!




Bor Barna (balról): hosszú szünet után ezüstös visszatérés 


A nehézsúlyúaknál a világbajnoki ezüstérmes Bor Barna első mérkőzését két intésnyi előnnyel nyerte, majd jöttek az ipponok, amelyeknek az orosz Andrej Volkov és a német Andre Breitbarth látta kárát. A villámgyors döntő sajnos nem a mi szájízünk szerint alakult. Röpke hat másodperc alatt sikerült az orosz Renat Szajdov ucsimatájába beleszaladni, így az Atomerőmű SE harmadik férfi judósa az ezüstéremnek örülhetett. Ez fantasztikus eredmény, tekintve, hogy Bor Barna a tavaly augusztusi világbajnokságóta először szerepelt nemzetközi versenyen!




Joó Abigél (balról a második) újra a dobogó legfelső fokán!


A zárónap női magyar indulója, Joó Abigél ismét felért a csúcsra a 78 kilogrammosok küzdelmében. Kezdésként ippongyőzelmet aratott a chiliei Jacqueline Usnayo, majd és az orosz Anasztaszija Dmitrijeva ellen. Az elődöntőben az amerikai Kayla Harrisonnal nézett farkasszemet a KSI SE judósa, aki ezúttal remekül összpontosított, s egy intéssel jobbnak bizonyult a tanácstalanná váló olimpiai bajnoknál. A döntőben is kitűnően judózó Joó Abigél egy ippont érő akció végén megkoronázta saját maga és a magyar csapat teljesítményét is: Pánczél Gábor tanítványa a dobogó legfelső fokára állhatott fel! Nem ez volt Abigél első diadala az IJF World Tour-sorozatában, mégis nagyon sokat ér, hiszen legutóbb 2013 nyarán sikerült ilyen jó eredményt elérnie. Újra a győztes úton, az olimpia esztendejében!

Válogatottunk az éremtáblázat ötödik helyéig jutott, az élen Oroszország (3 arany, 0 ezüst, 1 bronz), Kuba (2, 1, 2) és Izrael (2, 1, 0) végzett. Soha rosszabb évkezdést!


GRAND PRIX, HAVANNA

FÉRFIAK

60 KG (36 induló)
1. Eric Takabatake (brazil)
2. Bekir Ozlu (török)
3. Orkhan Safarov (azeri)
3. Hovhannes Davtyan (örmény)
5. Ahmet Sahin Kaba (török)
5. Sarafuddin Lutfillajev (üzbég)
7. Ashley McKenzie (brit)
7. Felipe Kitadai (brazil)

66 KG (23 induló)
1. Kamal Kan-Magomedov (orosz)
2. Loic Korval (francia)
3. Vaza Margvelasvili (grúz)
3. Elio Verde (olasz)
5. Charles Chibana (brazil)
5. Sebastian Seidl (német)
7. Houd Zourdani (algériai)
7. Ma Duan-bin (kínai)

73 KG (40 induló)
1. Rustam Orujov (azeri)
2. Victor Scvortov (Egyesült Arab Emirátusok-beli)
3. Odbayar Ganbaatar (mongol)
3. Igor Wandtke (német)
5. Pierre Duprat (francia)
5. Sami Chouchi (belga)
7. Emmanuel Nartey (ghánai)
7. Andrea Regis (olasz)
UNGVÁRI MIKLÓS (Közgép-Ceglédi VSE) helyezetlen

81 KG (38 induló)
1. Kaszan Kalmurzajev (orosz)
2. Travis Stevens (amerikai)
3. CSOKNYAI LÁSZLÓ (Atomerőmű SE)
3. Roman Musztopulosz (görög)
5. Sven Maresch (német)
5. Alexander Wieczerzak (német)
7. Ivan Felipe Silva Morales (kubai)
7. Rustam Alimli (azeri)

90 KG (41 induló)
1. Asley Gonzalez (kubai)
2. TÓTH KRISZTIÁN (KSI SE)
3. Aleksandar Kukolj (szerb)
3. Ciril Grossklaus (svájci)
5. Cseng Hszün-csao (kínai)
5. Kedju Nhabali (ukrán)
7. Kirill Voproszov (orosz)
7. Dmitri Geraszimenko (szerb)

100 KG (34 induló)
1. Artem Blosenko (ukrán)
2. Karl-Richard Frey (német)
3. CIRJENICS MIKLÓS (Atomerőmű SE)
3. Elkhan Mammadov (azeri)
5. Ivan Remarenco (Egyesült Arab Emirátusok-beli)
5. Adlan Biszultanov (orosz)
7. Kazbek Zankisijev (orosz)
7. Dimitri Peters (német)

+100 KG (23 induló)
1. Renat Sajdov (orosz)
2. BOR BARNA (Atomerőmű SE)
3. Andre Breitbarth (német)
3. Alex Garcia Mendoza (kubai)
5. Andrej Volkov (orosz)
5. Daniel Allerstorfer (osztrák)
7. Freddy Figueroa (ecuadori)
7. Mohammed Tayeb (algériai)


NŐK

48 KG (20 induló)
1. Sarah Menezes (brazil)
2. Shira Rishony (izraeli)
3. Paula Pareto (argentin)
3. Dayaris Mestre Alvarez (kubai)
5. Laëtitia Payet (francia)
5. Melissa Hurtado Munoz (kubai)
7. Yanisleidi Ponciano (kubai)
7. Dilara Lokmanhekim (török)
PUPP RÉKA (Atomerőmű SE) helyezetlen

52 KG (25 induló)
1. Mareen Kraeh (német)
2. Ilse Heylen (belga)
3. Odette Giuffrida (olasz)
3. Tsolmon Adiyasambuu (mongol)
5. Joana Ramos (portugál)
5. Gretel Romero (kubai)
7. Evelyne Tschopp (svájci)
7. Roni Schwartz (izraeli)

57 KG (24 induló)
1. Marti Malloy (amerikai)
2. KARAKAS HEDVIG (BHSE)
3. Nora Gjakova (koszovói)
3. Rafaela Silva (brazil)
5. Catherine Beauchemin-Pinard (kanadai)
5. Viola Waechter (német)
7. Miryam Roper (német)
7. Arleta Podolak (lengyel)

63 KG (24 induló)
1. Yarden Gerbi (izraeli)
2. Maricet Espinosa (kubai)
3. Jekatyerina Valkova (orosz)
3. Mia Hermansson (svéd)
5. Estefania Garcia (ecuadori)
5. Pari Szurakatova (orosz)
7. Maylin Del Toro Carvajal (kubai)
7. Rizlen Zouak (marokkói)

70 KG (22 induló)
1. Linda Bolder (izraeli)
2. GERCSÁK SZABINA (Hell-Miskolci JC)
3. Maria Portela (brazil)
3. Marie Eve Gahie (francia)
5. Barbara Matic (horvát)
5. Gulnoza Matnijazova (üzbég)
7. Irina Gazijeva (orosz)
7. Melisa Pennalver (kubai)

78 KG (21 induló)
1. JOÓ ABIGÉL (KSI SE)
2. Luise Malzahn (német)
3. Kayla Harrison (amerikai)
3. Assunta Galeone (olasz)
5. Natalie Powell (brit)
5. Yalennis Castillo (kubai)
7. Anasztaszija Dmitrijeva (orosz)
7. Alena Kacsorovszkaja (orosz)

+78 KG (22 induló)
1. Idalys Ortiz (kubai)
2. Lucie Louette (francia)
3. Svitlana Jaromka (ukrán)
3. Vanessa Zambotti (mexikói)
5. Melissa Mojica (Puerto Rico-i)
5. Maria Suelen Altheman (brazil)
7. Irina Kindzerszka (ukrán)
7. Nina Cutro-Kelly (amerikai)

A magyarok eredményei
FÉRFIAK
73 KG. 1. forduló:
Ungvári Miklós erőnyerő. 2. forduló: Ungvári Miklós–Sai Yinjirigala (kínai) 0–5
81 KG. 1. forduló:
Csoknyai László erőnyerő. 2. forduló: Csoknyai László–Owen Livesey (brit) 10–0. 3. forduló: Csoknyai László–Jorge Martinez (kubai) 7–0. Negyeddöntő: Csoknyai László–Sven Maresch (német) intéssel 0–1. A vigaszágon: Csoknyai László–Ivan Felipe Silva Morales (kubai) 5–0. A 3. helyért: Csoknyai László–Alexander Wieczerzak (német) 10–0
90 KG. 1. forduló:
Tóth Krisztián erőnyerő. 2. forduló: Tóth Krisztián–Batuhan Efemgil (török) intéssel 1–0. 3. forduló: Tóth Krisztián–Aaron Hildebrand (német) intéssel 1–0. Negyeddöntő: Tóth Krisztián–Ciril Grossklaus (svájci) 7–0. Elődöntő: Tóth Krisztián–Alekszandar Kukolj (szerb) 10–0. Döntő: Tóth Krisztián–Asley Gonzalez (kubai) intéssel 0–1
100 KG. 1. forduló:
Cirjenics Miklós erőnyerő. 2. forduló: Cirjenics Miklós–Manuel Bueno (uruguai) 10–0. 3. forduló: Cirjenics Miklós–Jose Armenteros (kubai) leléptetéssel 10–0. Negyeddöntő: Cirjenics Miklós–Ivan Remarenco (Egyesült Arab Emirátusok-beli) 0–10. A vigaszágon: Cirjenics Miklós–Kazbek Zankisijev (orosz) 10–0. A 3. helyért: Cirjenics Miklós–Adlan Biszultanov (orosz) intéssel 1–0
+100 KG. 1. forduló:
Bor Barna erőnyerő. 2. forduló: Bor Barna–Stanyiszlav Bondarenko (ukrán) intéssel 1–0. Negyeddöntő: Bor Barna–Andrej Volkov (orosz) 10–0. Elődöntő: Bor Barna–Andre Breitbarth (német) 10–0. Döntő: Bor Barna–Renat Szajdov (orosz) 0–10
NŐK
48 KG. 1. forduló:
Pupp Réka–Vanesa Godines Aleman (kubai) intéssel 0–1
57 KG. 1. forduló: Karakas Hedvig erőnyerő. 2. forduló: Karakas Hedvig–Anailis Dorvigni (kubai) intéssel 1–0. Negyeddöntő: Karakas Hedvig–Arleta Podolak (lengyel) intéssel 1–0. Elődöntő: Karakas Hedvig–Viola Waechter (német) 10–0. Döntő: Karakas Hedvig–Marti Malloy (amerikai) intéssel 0–1
70 KG. 1. forduló: Gercsák Szabina–Dunia Santo (hondurasi) 10–0. 2. forduló: Gercsák Szabina–Assmaa Niang (marokkói) 10–0. Negyeddöntő: Gercsák Szabina–Melisa Pennalver (kubai) 10–0. Elődöntő: Gercsák Szabina–Barbara Matic (horvát) leléptetéssel 10–0. Döntő: Gercsák Szabina–Linda Bolder (izraeli) 0–5
78 KG. 1. forduló:
Joó Abigél erőnyerő. 2. forduló: Joó Abigél–Jacqueline Usnayo (chilei) 10–0. Negyeddöntő: Joó Abigél–Anasztaszija Dmitrijeva (orosz) 10–0. Elődöntő: Joó Abigél–Kayla Harrison (amerikai) intéssel 1–0. Döntő: Joó Abigél–Luise Malzahn (német) 10–0


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2016
Horváth György
Fotó: IJF, Gabriela Sabau)