A Judoinfo szerkesztősége immár tizedik alkalommal hirdeti ki, hogy a hazai versenyzők közül ki volt az esztendő legjobb judósa. Az idén – akárcsak 2014-ben – három kuratóriumi tag, illetve a nagyközönség szavazata egyenlő arányban számított. A végeredmény: Gercsák Szabina volt 2015 legjobb judósa Magyarországon!




A mögöttünk hagyott évre nem panaszkodhattunk, judósaink – akárcsak az elmúlt években – 2015-ben is kitettek magukért. A budapesti Grand Prix-n Ungvári Miklós arany-, Mészáros Anett pedig bronzérmet szerzett, a bakui Európa-bajnokságon Karakas Hedvig a dobogó második, Csernoviczki Éva pedig a harmadik fokára állhatott. Az asztanai felnőtt világbajnokságon ugyan nem sikerült érmet szerezni, de öt hetedik helyezés jelezte, hogy a mieink továbbra is a világ élvonalában vannak.

Közben utánpótlás téren újra nagyot alkottak a mieink: Gercsák Szabina megnyerte a junior-világbajnokságot, a junior Eb-t, majd az U23-as Európa-bajnokságot is! A junioroknál Pupp Réka is Európa-bajnok lett, míg az U23-as kontinensbajnokságon Fogasy Gergő, Pupp Réka, Salánki Evelin és Demeter Bendegúz nyakába egyaránt bronzérem került. Az ifjúságiaknál Tóth Fanni remekelt, a világbajnokságról ezüst-, az Európa-bajnokságról bronzérmet hozott haza, az Eb-n Tóth Apor is felállhatott a dobogó harmadik fokára! Ez összesen tizenöt (!) érem (öt arany, két ezüst és nyolc bronz) a világversenyekről, s akkor – a budapesti GP-t leszámítva – a különféle Világkupákról és nemzetközi versenyekről nem is szóltunk!

A szavazós játék történetében 2014-ben új fejezet kezdődött: három fős kuratórium – amelynek tagja dr. Kovács Antal olimpiai és világbajnok judós, Hajtós Bertalan, olimpiai és világbajnoki ezüstérmes, kétszeres Európa-bajnok judós, és Gombkötő Roland, a Judoinfo szerkesztője – állította össze a jelöltek listáját, s a végeredmény kihirdetésére is részben az ő szavazataik alapján került sor: a három kuratóriumi tag, illetve a közönségszavazás együttesen adott végeredményt. Az idén is ennek megfelelően hívtuk szavazásra olvasóinkat.

Szavazni 2015. december 31-én éjfélig lehetett honlapunkon. A közönségszavazásra 727 voks érkezett, a legtöbbet Gercsák Szabina szerezte, megelőzve a második helyezett Csernoviczki Évát és a harmadik Karakas Hedviget. Íme, a kuratóriumi tagok szavazatai és a közönségszavazás összesített eredménye:


1. GERCSÁK SZABINAA Hell-Miskolci JC tizenkilenc esztendős ifjú csillaga tavaly az ifjúságiaktól olimpiai aranyéremmel búcsúzott, az idén pedig teljessé tette az utánpótlás kollekcióját: a junioroknál világ- és Európa-bajnok lett, majd megnyerte az U23-as Európa-bajnokságot is. Korosztályos szinten nincs olyan világverseny, amit ne nyert volna már meg. A felnőttek között a budapesti Grand Prix-n hetedik, a bakui Európa Játékokon pedig ötödik lett.
4 helyezési pont


2. KARAKAS HEDVIG. Két Eb-bronzérem után ebben az évben feljebb lépett: Bakuban ő volt válogatottunk legjobbja, ezüstérmet szerzett. Az asztanai vb-n a hetedik helyen zárt, a düsseldorfi GP-n pedig bronzérmet akasztottak a nyakába. Három ötödik helyét is említeni kell: a budapesti Grand Prix, a rabat World Masters és a párizsi Grand Slam során is bronzcsatát vívhatott a BHSE huszonöt esztendős csillaga, aki az év végén Tokióban Grand Slam-bronzzal tette még emlékezetesebbé az évet.
9 helyezési pont


3. CSERNOVICZKI ÉVA. Az Ippon Judo Tatabánya huszonkilec éves versenyzője 2008 óta valamennyi kontinensbajnokságon dobogós volt, és ezt a remek sorozatot az idén sem szakította meg: Bakuban bronzérmet szerzett. A világbajnokságon a hetedik helyig jutott, a bakui Grand Slam- és a csedzsui Grand Prix-viadalon pedig ezüstérmes lett, gyakorlatilag már kivívta a riói olimpiai indulás jogát.
11 helyezési pont




A magyar judosport hihetetlen erejét jelzi, hogy a fenti feltételek mellett nem kerülhetett a jelöltek közé például a 2015-ben World Masters-, Grand Slam- és Grand Prix-érmeket begyűjtő Bor Barna, Csoknyai László, Joó Abigél, Krizsán Szabolcs, Tóth Krisztián és Ungvári Miklós.

Az „idősebbek” is kitettek magukért, az Amszterdamban megrendezett veterán-világbajnokságon Sinka Szabolcs és Vészi Klára világbajnoki címet, Szőcs László ezüst-, Horváth Tamás, Péter Sándor, Szepesi Dávid, ifj. Nagysolymosi Sándor, Büki Péter, Tölgyesi Krisztián, Nagy Olga, Nagy Erzsébet, Reiner Cecília és Nagy Erzsébet pedig bronzérmet szerzett. A balatonfüredi Eb-n pedig taroltak a mieink: 12 arany, 10 ezüst és 24 bronz lett a magyar mérleg!


A JUDOINFO ÉV JUDÓSA SZAVAZÁS
EDDIGI DOBOGÓSAI

2015
1. Gercsák Szabina
2. Karakas Hedvig
3. Csernoviczki Éva

2014
1. Tóth Krisztián
2. Csernoviczki Éva
3. Gercsák Szabina

2013
1. Csernoviczki Éva
2. Gercsák Szabina
3. Krizsán Szabolcs

2012
1. Ungvári Miklós
2. Szabó Franciska
3. Joó Abigél

2011

1. Bor Barna
2. Tóth Krisztián
3. Ungvári Miklós

2010
1. Mészáros Anett
2. Tóth Krisztián
3. Ungvári Miklós

2009
1. Karakas Hedvig
2. Ungvári Miklós
3. Joó Abigél

2008
1. Ungvári Miklós
2. Csernoviczki Éva
3. Bor Barna

2007
1. Hadfi Dániel
2. Baczkó Bernadett
3. Ungvári Miklós

2006
1. Ungvári Miklós
2. Szabó Brigitta
3. Csernoviczki Éva


Kapcsolódó cikkek:
Tóth Krisztián volt 2014 legjobb magyar judósa!
Csernoviczki Éva 2013 legjobbja
Ungvári Miklós lett 2012 legjobbja!
Bor Barna 2011 legjobb magyar judósa
Mészáros Anett 2010 legjobb magyar judósa
Karakas Hedvig 2009 legjobb judósa
Ungvári Miklós 2008 legjobb judósa
Szavaztak a Judoinfo olvasói: Hadfi Dániel 2007 legjobbja
Judoinfo: Ungvári Miklós 2006 legjobbja!


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2016)