Egyre többet hallatnak magukról az egerági judósok, noha támogatást nem kapnak. Igaz, hamarosan pénz érkezhet, s akkor még előbbre léphet a Szabó család is.



Sokra hivatott judósok: Szabó Frigyes, Franciska és Katinka


Nyolc éve határozta el Szabó Ferenc Eb-ezüstérmes judós, hogy Baranyában cselgáncsbázist hoz létre. Megtette. Az ezer lakosú Egerágon a családi házában egy ötször hat méteres tatamival edzőtermet alakított ki, majd – japán mintára – két nyitott pagodát épített az udvaron. Ott jó idő esetén negyven helyi ígéretesség gyakorol. Ígéretességnél már több Szabó Ferenc két lánya, a huszonegy éves Franciska és a nála három évvel fiatalabb Katinka.

Az idei felnőtt magyar bajnokságon együtt szereztek aranyérmet a 70, illetve az 57 kilogrammosok súlycsoportjában. (Lánytestvérek egy adott esztendőben ilyet még sohasem vittek véghez.) Ráadásul Franciska a minap Prágában az U23-as Eb-n négy ippongyőzelmet aratva az élen végzett. Ez elismerésre méltó, hiszen korábban elszakadt a vállszalagja, s kétséges volt, hogy egyáltalán indulhat-e az Eb-n.

„Pénz nélkül ez a sportág sem megy, ezért fuzionáltunk a leányváriakkal” – mondta Szabó Ferenc, akinek két lánya a 2014-es olimpiára készülő válogatott keret tagja, fia, Frigyes pedig a Héraklész-program kedvezményezettje. A további fejlődés érdekében egy helyi lepusztult honvédségi laktanyából judoközpontot építenek ki, rendbe hozzák annak ötvenkét szobáját, könnyűszerkezetes csarnokot húznak fel, s minderre a szakági szövetség és a MOB is ad pénzt.

„Mivel Egerágon havi másfél millió forint megy el segélyfizetésre, mert a faluban alig van munka, a cselgáncsközpont munkalehetőséget is teremt a helyi lakosoknak” – tette hozzá Szabó Ferenc.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!

(Judoinfo.hu 2012
Forrás: Bors)