Újabb négy évre dr. Tóth Lászlót, a Magyar Judoszövetség elnökét választották meg az Európai Judoszövetség (EJU) főkincstárnokának a szervezet 64., Budapesten megtartott kongresszusán. Szombat este gálával ünnepelte minden idők legjobb olimpiai szereplését az EJU.


Szergej Szolovejcsik (balról) és dr. Tóth László a szombati sajtótájékoztatón


Szombat délután a Hotel Intercontinentalban megtartott nemzetközi sajtótájékoztatón Szergej Szolovejcsik, az Európai Judoszövetség négy évre újraválasztott elnöke elmondta, hogy a londoni olimpián az európai versenyzők összesen huszonkilenc érmet nyertek, s ezzel az öreg kontinens lett a legeredményesebb az öt földrész közül – amire korábban nem volt példa.


A sajtótájékoztató vendégei, klasszis judósok


Ennek tiszteletére az EJU Budapesten elismerést nyújtott át azoknak az európai judósoknak és szakembereknek, akik dobogóra állhattak nyáron a londoni játékokon. A kitüntetett sportolók között volt az oroszok olimpiai bajnoka, Arszen Galsztyan és Tagir Hajbulajev, a bronzérmes Ivan Nyifontov, a románok két londoni ezüstérmese, Alina Dumitru és Corina Caprioriu, a görögök bronzérmese, Iliasz Iliadisz, a hollandok két londoni harmadik helyezettje, Edith Bosch és Henk Grol, a britek ezüstérmese, Gemma Gibbons, és természetesen magyar részről a brit fővárosban ezüstöt szerző Ungvári Miklós és a bronzérmes Csernoviczki Éva, továbbá edzőik, Bíró Tamás és Csernoviczki Csaba.
 


„London volt az első alkalom, ahol az európai versenyezők közös felkészülés után vettek részt az olimpián” – hangsúlyozta Szergej Szolovejcsik, aki szerint a brit fővárosban elért eredmény a jövőben is megismételhető, sőt, akár túl is szárnyalható.

Dr. Tóth László, a hazai szövetség első embere emlékeztetett arra, hogy 2013 fontos év lesz a magyar judo életében, hiszen április 24. és 28. között Budapest rendezheti meg a sportág egyéni és csapat Európa-bajnokságát.

A jövőbeni terveivel kapcsolatban Csernoviczki Éva elmondta, hogy a hazai közönség előtt szeretné még fényesebbé tenni eddig csak ezüstökből és bronzokból álló kontinensbajnoki éremkollekcióját.

Ungvári Miklós egy kérdésre válaszolva cáfolta, hogy súlyproblémái lennének – a lovas Világkupán való részvétel sem engedte meg, hogy „felszaladjanak a kilók” –, s bejelentette, hogy jövő hétvégén az oroszországi Tyumenyben indul a Hero Challenge elnevezésű viadalon, amelyre a világ legjobb nyolc 66 kilogrammos versenyzője kapott meghívást. Hozzátette: még nem dőlt el, hogy a 2013-as budapesti Eb-n a 66 vagy a 73 kilogrammos kategóriában áll rajthoz.


Olimpiai érmeseink, Ungvári Miklós és Csernoviczki Éva Marius Vizer IJF-elnök
és Szergej Szolovejcsik társaságában

Az EJU szombati kongresszusán tisztújításra került sor, az újraválasztott tisztségviselők mellett alelnöki megbizatást kapott az osztrák szövetség elnöke, Hans-Paul Kutschera, aki a szervezet marketing ügyeiért lesz felelős.

A marketing igazgatói pozícióban továbbra is az izraeli Eddy Koaz, míg a sportigazgatók körét három főről négyre bővítették. A fehérorosz Pavel Jaszenovszki megbízását a küldöttek meghosszabbították, míg a visszavonuló Densign White helyére új képviselőt kellett választani, így hárman kaptak megbízást: a portugál Catarina Rodrigues, az orosz Alekszandr Jackevics és a horvát Hrvoje Lindi személyében.

Új olimpiai igazgatót is választottak, ezt a pozíciót a következő négy évben a német szövetség elnöke, Peter Frese tölti majd be.

Egy fontos változásról is beszámolt az EJU sportért felelős alelnöke, a cseh Michal Vachun: a Nemzetközi Judoszövetség hamarosan bejelenti a versenyrendszerben bekövetkező változásokat, amelyeket az EJU is követ majd. Az már bizonyos, hogy az európai Világkupa-viadalokat – így a februári Hungária-kupát is – European Open versenyeknek nevezik majd 2013-ban.
 


Az európai szövetség új központja már megnyitotta kapuit Bécsben, 2013. január elsejétől itt lesz hivatalosan is az EJU irodája.

Meghosszabbították Benedicte Rouby oktatási igazgat megbizatását, míg a masters rendezvényekért a svéd Johnny Kullenberg felel a továbbiakban.

Fontos szabályváltozásokról is szó esett, ezekről hamarosan bővebben beszámolunk.

További fotók a szombati eseményekről: KLIKK IDE! 


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!

(Judoinfo.hu 2012
Forrás: Magyar Távirati Iroda,
Pósfai Gyula
EJU
Fotó: EJU, Andre de Heus,
Mario Krvavac)