Százhalombatta adott otthont az első Newaza Fesztiválnak, a viadalon – amely egyben Galambos Márton-emlékverseny is volt – az első-, másod- és harmadosztályú országos bajnokság, valamint a masters-amatőr Magyar-kupa küzdelmeire került sor.



A földharc viadalok életre hívójának, Ilyés Gyulának régi álma vált valóra, az első Newaza Fesztiválon több osztályban csaptak össze a földharc szerelmesei. A Veresegyházi Küzdősport Egyesület hatodik danos mesterének azonban már újabb tervei vannak.

„Tudtommal Európában még nem rendeztek olyan földharc versenyt, ahol négy osztályban zajlottak volna a küzdelmek – mondta büszkén Ilyés Gyula. – Jó lenne ebből profitálni, van egy olyan vízióm, hogy az első newaza Európa-bajnokságnak Magyarország ad otthont. Az MJSZ illetékeseivel már beszéltünk erről, úgy tűnik, van fogadókészség az ötletre.”

Tovább emelte a verseny színvonalát, hogy díszvendégként Galla Ferenc, a magyar judo egyik korszakos egyénisége, dr. Isvánfi Csaba, a TF volt rektora, valamint Kiss László, az úszó-válogatott szövetségi kapitánya a helyszínen tekintette meg az eseményt.
 


A viadalt három tatamin rendezték meg, a helyi rendezők profizmusára jellemző, hogy bemelegítő szőnyeget is biztosítottak a versenyzők számára.

Természetesen nem hiányoztak a földharc specialisták, Göndöcs Attila ellentmondást nem tűrően gyűjtötte be az első osztályú bajnokság 60 kilogrammos kategóriájának aranyérmét. Rekorder is akadt, Horváth Tamás több osztályban és súlycsoportban is megmérettette magát, több mint húsz küzdelmet vívott. A masters-amatőr Magyar-kupán a masters-világversenyeken eredményes Sztancs Gábor is tesztelte felkészültségét, látszott, földön is mestere a szakmának.
 


A százhalombattai Szél Pál nemcsak a szervezésből vállalt oroszlánrészt, versenyzőként is odatette magát, több mint tíz meccsen küzdött. A legtöbb judokával a pécsiek és a budaörsiek képviseltették magukat, de áttörést is hozott a Newaza Fesztivál: MJSZ licenccel brazil dzsicusok is tatamira térdeltek. A dobogós helyezést elérő versenyzők éremdíjazásban részesültek, a kategóriák győztesei kupával is gazdagodtak.
 


„Színvonalban, rendezésben jónak minősítem a fesztivált – jelentette ki Ilyés Gyula. – Százhalombatta kitűnő házigazdának bizonyult, a városi sportcsarnokban minden adott volt, ami egy jó verseny megrendezéséhez szükséges. Köszönet illeti a Magyar Judószövetséget is, eredményjelző táblákkal, laptopokkal segítették a sikeres lebonyolítást. Az első Newaza Fesztivál megfelelt az előzetes várakozásoknak, sportszerű hangulatban, nagyot küzdöttek a judokák. Sok pozitív visszajelzést kaptam a sporttársaktól, negatív kritika nem érkezett. Úgy érzem, a viadal méltó volt Marci bácsi emlékéhez. Terveim szerint jövőre is megrendezzük a Newaza Fesztivált. Külön köszönetet kell mondanom dr. Vezér Mihálynak, Százhalombatta polgármesterének, Szél Pálnak, Százhalombatta Ifjúsági, Sport, Kulturális és Közrendi Bizottságának elnökének, aki versenyzőként is indult, Fekete Lászlónak, a százhalombattai sportcsarnok igazgatójának, Nagy Andrásnak, az MJSZ sportigazgatójának és Nagy Györgynek, az MJSZ főtitkárának a rendezéshez nyújtott segítségükért.”

Az 1. Newaza Fesztivál eredményei: KLIKK IDE!

Horváth György fotói a Newaza Fesztiválról: KLIKK IDE!


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!

(Judoinfo.hu 2012
Balogh Zoltán írása)