Négy esztendővel ezelőtt rendezték meg az első kata-világbajnokságot, s azóta egyre népszerűbb a formagyakorlatok versenye. Az idei vb-n az olaszországi Pordenonében százharminchárom pár lépett tatamira.



Az aranyérmet mind az öt kategóriában Japán szerezte meg, ami nem meglepő, tekintve, hogy eddig valamennyi világbajnokság valamennyi formagyakorlatát az „őshazából” érkező versenyző mutatta be a legjobban. Uemura Haruki, a Japán Judószövetség elnöke hangsúlyozta, nagyobb erőfeszítéseket kell tenni a formagyakorlat versenyek népszerűsítéséért, hazája máris tenni tud ennek érdekében azzal, hogy 2013-ben megrendezi a kata-világbajnokságot. Méghozzá a legendás Kodokanon…

„A kata-világbajnokságon egyre színvonalasabb produkciókat láthatunk, az esemény most már nagyobb figyelmet és professzionalizmust kíván. Nagyszerű verseny volt, jó úton járunk” – összegezte véleményét Marius Vizer, a Nemzetközi Judószövetség (IJF) elnöke.

A világbajnokságon három magyar páros is indult, a Járdán Tamás, Radics András páros a Kime-no katában selejtező csoportjában a kilencedik helyet szerezte meg, míg a Kodokan Gosin-dzsicuban a Simon Mihály, Hegedűs Péter és a Ziegler Csaba, Szekeres Ákos páros egyaránt tizenharmadik lett a csoportjában.

A kata-világbajnokság eredményei: KLIKK IDE!


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!

(Judoinfo.hu 2012
Gombkötő Roland
Forrás: IJF
Fotó: EJU, Claudio Pagnutti)