A poreci junior kontinensviadal előtt két judósunk is ott van a legjobb tízben a korosztályos európai ranglistán. Az utanpotlassport.hu összeállítása.


Pupp Rékát már a kilencedik helyen jegyzik a juniorok között


Kevesebb, mint egy nap van hátra a horvátországi Porec-ben rendezendő junior Európa-bajnokságig, a huszonnégy fős magyar keret pedig bizakodva várja az eseményt. Nem csoda, hogy reménykednek a fiatalok, hiszen szinte minden súlycsoportban található versenyzőnk az aktuális európai ranglista élmezőnyében. Pupp Réka és Tóth Krisztián egészen a legjobb tízig küzdötte fel magát, utóbbi ráadásul két súlycsoportban is a rangsor élén van.

A pontszámításban csak az elmúlt két szezon négy legjobb eredményét veszik figyelembe, az európai szövetség így igyekszik kiegyenlíteni, hogy nem mindenki tud ott lenni az Európa kupa-sorozat összes állomásán. Általában a magyar csapat tagjai is legfeljebb négy-öt versenyen indultak az idényben, de van olyan is, aki csak év közben debütált a juniorok között, ennek ellenére odafért az élmezőnybe.

Ilyen például a tizenhat éves Gercsák Szabina, akinek ugyan csak három pontszerző eredménye van, mégis tizenhatodikként várja a kontinensviadalt. A 63 kilogrammos miskolci lány 1996-os születési dátumával messze a legfiatalabb a rangsorban, amelyre még az 1993-ban születettek is felférnek.

Hasonló utat járt be Pupp Réka, azzal különbséggel, hogy a szintén tizenhat éves lány még tavasszal lépett fel a juniorok közé. A 44 kilogrammos paksi versenyzőnek jól sikerült a váltás: amellett, hogy toronymagasan vezeti az ifjúsági listát, a juniorok között már a kilencedik. Réka idén két ezüst- és egy bronzérmet gyűjtött a juniorviadalokon, ami kiváló teljesítmény, főleg úgy, hogy mindössze négy versenyen indult a korosztályban ebben az idényben.

A legbüszkébbek azonban Tóth Krisztiánra lehetünk, aki két súlycsoportban is a legjobb tízben van. A KSI SE kiválósága – aki 2011-es eredményei alapján még mindig második a 81 kilogrammban – az idén lépett fel a 90 kilósok közé, ahol már két junior Európa-kupa győzelmet is bezsebelt, sőt, az idén a felnőttek között is nyert már versenyt. Krisztián ezzel ötödik a ranglistán, ami egészen kiváló teljesítmény, ugyanis mindössze három pontszerző eredménye van a kategóriában.


Tóth Krisztián két súlycsoportban is Top10-es az európai rangsorban


A magyar judo a többi súlycsoportban is jól áll, ugyanis szinte mindenhol van legalább egy versenyzőnk a legjobb harmincban. Érdemes azt is megjegyezni, hogy ezek a judokák általában nem visszafogott idei teljesítményüknek, sokkal inkább a kevés nemzetkőzi indulásnak köszönhetően nincsenek a közvetlen élmezőnyben, így a kontinensviadalon ők is reménykedhetnek a jó szereplésben.

Az Európa-bajnokság – a vb mellett – egyébként messze a legértékesebb verseny, ami a ranglistapontokat illeti, így aki jól szerepel Porec-ben, nagyot léphet előre a rangsorban.



 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!

(Judoinfo.hu 2012
Forrás: utanpotlassport.hu
A. Á. írása
Fotó: EJU,
IJF, Záhonyi Tamás)