A hollandok voltak a legsikeresebbek a paksi junior Európa-kupán. A nagy hagyományokkal rendelkező Atom-kupán Hollandia három arany-, öt ezüst- és öt bronzéremmel szerezte meg az első helyet az éremtáblázaton.



Ukrajna, Olaszország, Románia és Portugália egyaránt két aranyérmet gyűjtött, további tizennégy országnak sikerült érmet szereznie. Az Európa-kupa sorozat márciusban a portugáliai Coimbrában kezdődött, a paksi volt a tizenegyedik állomás, amelyet a következő hetekben Wroclaw, Prága és Berlin követ majd, egészen a szeptember 21-én kezdődő poreci junior Európa-bajnokságig.

Pakson csaknem ötszáz judós lépett tatamira. Az első napon a könnyebb súlyú lányok és a nehezebb fiúk kezdtek, a holland csapat Veronique Akkermans és Edwin Steringa vezetésével már ekkor megszerezte a három aranyérmét.

A második versenynapon Olaszország mutatta meg erejét: az 55 kilogrammos Elios Manzi és a 60 kilós Fabio Basile egyaránt aranyérmes lett. A tizenhat éves Manzinak ez volt az első junior Európa-kupa versenye, korábban a tíz ifjúsági Ek-ból hármat megnyert. Manzi legyőzte a portugál Goncalo Mansinhót, de Portugália megszerezte az aranyat a 66 kilósoknál, ahol Luis Mendes nyert Junior Degen ellen a döntőben, a holland judós ebben az évben a második döntőjét veszítette el, mindkettőt Mendes ellen.

A 60 kilogramm olasz döntőt hozott, Basile és Carmine Di Loreto között. Görögország adta a finalistákat a 73 kilogrammban, ahol Roman Mustopulosz diadalmaskodott Georgiosz Azoidisz ellen. A felek nagyon jól ismerik egymást, s mindeddig nagyon hasonló pályát futottak be.

A női súlycsoportokban négy különböző ország nyerte meg az aranyérmeket a zárónapon, A román Lorena Podelenczki hofitársnőjét, Madalina Panteát győzte le az aranyért. Hollandia két ezüstöt gyűjtött, az izraeli Rotem Shor (63) Margriet Bergstrát, az ukrán Anasztaszija Turcsin (78) pedig Karen Stevensont ütötte el a végső győzelemtől. A horvát Ivana Sutalo a nehézsúly nagy egyénisége, aki az ukrán Jelizaveta Kalanina elleni siker után állhatott fel a dobogó legfelső fokára.

A házigazda Magyarországnak be kellett érnie egy rakár bronzéremmel, összesen héttel, döntőbe azonban nem jutott egy magyar sem. Pedig a korábbi paksi győztesek közül nagy bajnokok kerültek ki: Bor Barna háromszor nyerte meg az Atom-kupát, s azóta világ legjobbjai közé tartozik, ahogyan a paksi győzők közül Karakas Hedvig, Joó Abigél és Mészáros Anett csillaga is ragyog napjainkban. Ez igazán jó hír valamennyi győztes számára…

Az Atom-kupa eredményei: KLIKK IDE!

Fotók a Judoinfo galériájában: KLIKK IDE!

Fotók az Európai Judószövetség honlapján: KLIKK IDE!

 

 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!

(Judoinfo.hu 2012
Forrás: Európai Judószövetség
Fotó: EJU, dr. Hangyási Dávid Botond)