Az üzemidő és a tervezett kapacitásbővítés miatt megsokasodtak a feladatok, ezért erősítettek az Atomerőmű kommunikációs szervezetén. Az eddigi igazgatót, Mittler Istvánt az atomerőmű szóvivői feladatainak ellátásával bízta meg Hamvas István vezérigazgató, dr. Kovács Antalt pedig július elsejével igazgatónak nevezte ki.



– Mi indokolta a változást?
– Egyértelműen a megnövekedett kommunikációs feladatok – mondta dr. Kovács Antal. – Az üzemidő hosszabbítás, kapacitásbővítés miatt új feladatok adódnak, ezért bővült a létszám. A vezérigazgató úr úgy gondolta, alkalmas lennék a feladat ellátására. Sportmúltamból szereztem némi ismertséget, marketing kommunikációból diplomáztam, tanítom ma is.

– Mik az első feladatok?
– Jelenleg ismerkedem a csapattal. Munkatársaimnak beszéltem arról, hogy komoly kihívás előtt állunk. A kitűzött cél elérése érdekében együtt kell mozognia a szervezetnek. Nagyon fontos, hogy az Atomerőmű minden dogozója tudja, milyen szerepet töltünk be a hazai energiaellátásban. Az MVM és az Atomerőmű feladata, hogy az ország stabil, olcsó és környezetbarát ellátását biztosítsa. További cél, hogy 2020-25-re, amikor a villamosenergia-igény várhatóan meg fog nőni Európában, újabb két blokk üzemeljen Pakson. Nem azért, hogy legyen állásunk, és jól prosperáljon a város, ez az egész ország érdeke.

– Mondhatnánk, hogy a feladatot megoldották, hiszen hetven százalék felett van az atomenergia elfogadottsága hazánkban...
– Látható, hogy a társadalom viszonya az atomenergiához elég ellentmondásos, aki tisztában van az előnyeivel, és tudja az alapigazságokat – hogy a legolcsóbb, nem bocsát ki széndioxidot, nem okoz savas esőt, növeli az ellátásbiztonságot –, az döntően támogatja az atomenergiát. Ám sajnos sokan ezt nem tudják, ezért fontos, hogy ezeket az üzeneteket eljuttassuk. Amiben szeretnénk továbblépni, hogy ezt megpróbáljuk szegmentáltan tenni. A társadalomnak azokat a csoportjait, amelyek jól beazonosíthatók, olyan csatornán, olyan módon elérni, ahogy be tudják fogadni az üzeneteket. Fontos, hogy nem egyoldalú közléseket, hanem párbeszédet szeretnénk.

– Eldöntött ténynek tűnik, hogy két blokk épül Pakson. Kit kell meggyőzni?
– Sok teendőnk van annak ellenére, hogy Magyarországon európai szinten is kiemelkedő az atomerőmű elfogadottsága. De az is látható, hogy bármilyen új ipari létesítés kapcsán ellenállások születnek, amelyet leginkább a tudatlanság szül. Vannak olyan példák a közelünkben is, ahol az atomenergia a közvélemény támogatása hiányában bukott meg. Ilyen Németország, ahol döntöttek az atomenergia kivonásáról. Ennek következményei most már érezhetőek, hiszen harminc százalékkal nőtt az áram ára, ami érzékenyen érinti az exportorientált német gazdaságot.

Említhetnénk Japánt, ahol hatalmas probléma volt, mégis újraindítottak két blokkot. Elfogadva, hogy a legjobb energia, amit nem kell megtermelni, nem kérdés, hogy kell-e atomerőmű, nekünk az a feladatunk, hogy jól csináljuk, hiszen ez a legolcsóbb és hasonlóan a megújuló energiákhoz, környezetbarát, de volumenében sokkal jelentősebb, megbízhatóbb. Aki tisztában van a megújuló energiaforrásokkal és ezzel a szemlélettel, annak az atomenergia iránti elkötelezettsége nőni fog, hiszen a megújulók ismerése és kedvelése egyfajta elkötelezettséget jelent a tisztább, fenntarthatóbb környezet felé, amelynek megteremtésében az atomenergia élen jár.

NÉVJEGY
Dr. Kovács Antal, a közvélemény által Atom Antiként emlegetett olimpiai és világbajnok judós, nemcsak ismert és elfogadott személyiség, hanem kommunikációs szakember is egyben. Marketing kommunikáció szakos diplomáját a Pécsi Közgazdaságtudomány Egyetemen szerezte. Szakdolgozatának és doktori értekezésének témája egyaránt az Atomerőmű kommunikációja, társadalmi kapcsolatrendszere volt. Az Atomerőmű SE elnöke, a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Judószövetség elnökségi tagja, a pécsi egyetemen kommunikáció tárgykörben jelenleg is tanít.

Dr. Kovács Antal Pakson született 1972. május 28-án, nős, két gyermeke van: Léda és Ágoston.



 

 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!

(Judoinfo.hu 2012
Forrás: Teol.hu,
Vida Tünde írása
Fotó: Mártonfai Dénes,
dr. Hangyási Dávid Botond)