Minden szempontból sikeres volt az elmúlt hétvége Győrben, hiszen nemcsak az ötödik serdülő Európa-kupa szervezése, de a magyar judósók szereplése is beváltotta a hozzá fűzött reményeket.



Ötödik alkalommal adhatott otthont Győr a serdülő judósok legrangosabb hazai eseményének, az Európa-kupának, amely ezúttal is népszerű volt. Tíz ország csaknem háromszáz judokája látogatott el az U15-ös korosztály számára kiírt versenyre a Magvassy Mihály-sportcsarnokba, ahol összesen tizennyolc súlykategóriában osztottak érmeket.

Az idei megmérettetés emlékverseny is volt, Győr városa és a Magyar Judószövetség együtt tisztelgett Vági Miklós emléke előtt. Az iskolateremtő szakembert, a kiváló nemzetközi bírót, az európai szövetség bíróbizottságának köztiszteletben álló tagját tavaly áprilisban veszítette el  a sportág.

Amíg a magyar szövetség a hibátlan szervezésre, addig a magyar serdülő csapat a kiváló szereplésre koncentrált, és ennek meg is lett az eredménye: a hetvenkét éremből harmincnyolcat sikerült „itthon tartani” a fiataloknak. Nagy György, a szövetség főtitkára elmondta, messze a magyar csapat szerepelt a legjobban, pedig egyáltalán nem volt „belterjes” az Európa-kupa, ugyanis – ellentétben az ebben a korosztályban általában tapasztalható nemzetközi gyakorlattal – az indulók több mint fele külföldről érkezett.

Ausztriából, Lengyelországból, Romániából, Szlovéniából, Montenegróból, Csehországból, Moldovából, Horvátországból és Ukrajnából is szép számmal neveztek, ami azért is nagy szó, mert Európában viszonylag kevés országnak van válogatott kerete az U15-ös korosztályban.

A szervezők összesen tíz fiú és nyolc lány súlycsoportban osztottak érmet, a magyar csapatnak ebből hat kategóriát sikerült megnyerni. A fiúk 45 kilogrammos versenyszámában Horváth Levente, a csaknem negyven indulót számláló 50 kilóban Hadaró Balázs, a 73 kilogrammosok között Holló László, a +81 kilogrammosok között pedig Waczuli Richárd nem talált legyőzőre. A lányok között a 44 kilogrammos Mihalovits Kincsőt és az 57 kilós Kiss Esztert nem lehetett „hazai tatamin” legyőzni.

Nagy György az utanpotlassport.hu érdeklődésére elmondta: az eredményeket felértékeli, hogy nagy és erős mezőnyben sikerült ilyen jól szerepelni, többek között a lengyelek, a románok és a szlovénok is rendkívül erős csapattal érkeztek. A főtitkár legalább ilyen elégedett volt a szervezéssel, de ahogy fogalmazott: az ő véleményénél fontosabb, hogy az európai szövetség ellenőrei is elégedetten vélekedtek a rendezvényről, a helyszínről, bár leginkább a még meg nem épült, egyelőre csak papíron létező létesítmények hozták lázba őket.

Éppen ezért nem véletlen, hogy a magyar szövetségnek 2017-ig biztosan nem kell másik helyszínben gondolkodnia. Mindez azért is örömteli a magyar judo számára, mert így tovább folytatódhat a győri utánpótlás-versenyek hagyománya. Az a hagyomány, amely olyan, jelenleg már olimpiára készülő versenyzőket indított el a sikeres nemzetközi karrier felé, mint például Csernoviczki Éva, Mészáros Anett vagy Bor Barna.

A győri serdülő Európa-kupa eredményei: KLIKK IDE!

 

 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!

(Judoinfo.hu 2012
Forrás: utanpotlassport.hu,
A. Á. írása
Fotó: Kisalföld.hu)