A majd’ fél éve visszavonult tehetséges debreceni judoka nemzetközi versenyeztetését nem finanszírozta tovább a Sportcentrum. Aztán szabadkártyát kapott a londoni olimpiára – Balogh Zoltán rendhagyó jegyzete.


Madarász Tamás (fehérben) minden teher nélkül készülhet az olimpiára


Kapom az ívet rendesen mostanában. Régi sporttársak hívogatnak, cikiznek keményen, hogy legalább egykori sportágam debreceni történéseivel tisztában lehetnék. Kérdik, miért írtam olyan marhaságot decemberben, hogy Madarász Tomi ahelyett, hogy az olimpiai kvalifikációs versenyeken nyúzná magát, visszavonult. Korábbi ismeretségünk okán gond nélkül elküldöm az engem cinkelőket, nagyon jól tudják ők is, mi történt.

A majd’ fél éve visszavonult tehetséges debreceni judoka nemzetközi versenyeztetését nem finanszírozta tovább a Sportcentrum. Azt Madarász is elismerte, nem tudott megfelelni a támogatáshoz kötött elvárásoknak. Volt ebben pech, sérülés, formahanyatlás, minden, ami csak elképzelhető. Aztán májusban a judós egy baráti Facebook-üzenetből értesült arról, hogy az Európai Judószövetségtől szabadkártyát kapott a londoni olimpiára. Alig akarta elhinni, de természetesen él a lehetőséggel. A napi egy tréning után újra beleállt az élsportolói életformába, edzések rogyásig, tesztversenyek.

Mit várhatunk Londonban a „szerencsekártyás” huszonöt éves sráctól? A judo nem az a sportág, ahol véletlen eredmények születnek. Öt hónap laza tréning nem növeli az esélyeket, ám van egy másik oldala is az éremnek. A 90 kilogrammos versenyző minden teher nélkül készülhet, nincsenek elvárások vele szemben. Ez akár még jól is jöhet, mert ha fejben rendben van, szuper dolgokra képes a tatamin.

A ’92-es foci Eb-re a jugók helyére beugró dánok sem sokat görcsöltek, a strandról összeszedett csapat örömjátékkal egészen az aranyig jutott. Bízom benne, Tomi leutánozza a laza dánok példáját. Mit veszíthet?

 

 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!

(Judoinfo.hu 2012
Forrás: Vagy.hu,
Balogh Zoltán írása
Fotó: IJF, Záhonyi Tamás)