Doppingvétség miatt tavaly két évre eltiltották a versenyzéstől és az edzésektől Ungvári Attilát, a szervezetében tavaly a bakui World Judo Mastersen, majd a Hungária-kupán találtak anabolikus szteroidot, ez utóbbi alkalommal „lórúgásszerű mennyiségben”.


Ungvári Miklós (balról) és Attila a Hungária-kupán


A Kossuth Rádió összeállítása


Ungvári Attilának már az eltiltás előtt megvolt az olimpiai kvótája, komoly esélyesnek is számított, de most úgy néz ki, hogy nem lesz ott Londonban. Az ügyvédje, Ruttner György a Kossuth Rádiónak úgy nyilatkozott, hogy Ungvári Attila egyértelműen vétlen, ugyanis valaki más csempészhette a frissítő italába a szereket, rendkívül primitív módon; erre utal, hogy rendkívül nagy mennyiségben találtak tiltott szert a versenyző szervezetében.

Ungvári Attila mellett a hazai szövetség is kiáll, sőt, a Magyar Antidopping Csoport vezetője, Tiszeker Ágnes szerint is „vannak furcsaságok” az ügyben. Mint mondta, erre a sportágra nem jellemző a doppingolás, és bár a doppingellenőrök nem lepődnek meg semmin, de erre az ügyre nem számítottak. Mint mondta, a judóra és különösen Ungvári Attilára nem tippelt volna, ha meg kellett volna jósolnia, hol lehetnek majd problémák.

Ungvári Attila tízgyermekes családból származik, egyik testvére, Miklós szintén judózik, háromszoros Európa-bajnok és háromszoros világbajnoki bronzérmes. Tiszeker Ágnes elmondta, egyik Ungvárival sem volt soha probléma, a doppingellenőrzéseken is mindig készségesek voltak. A gyanú sem merült fel soha, hogy valami rejtegetnivalójuk lenne, márpedig sokszor a sportolók magatartása is árulkodó lehet.

A Hungária-kupán Attila Miklóssal került a döntőbe, de mivel megígérték édesanyjuknak, hogy sohasem mérkőznek egymás ellen, Miklós visszalépett, így Attila lett az aranyérmes. Ez pedig automatikus doppingellenőrzést jelent, és Ruttner György szerint, ha Attila tudta volna, hogy a szervezete tele van doppingszerrel, akkor vigyázott volna, hogy ne így alakuljanak a dolgok.

A ceglédi sportoló a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordult, ez az utolsó esélye. Tiszeker Ágnes úgy látja, nagyon nehéz bizonyítani az ártatlanságát, hiszen még a gondatlanság vádját is ki kell védeni, mert a sportoló azért is felel, hogy más ne tehessen az italába semmit.

Ungvári Attila egy éve nem versenyezhet, de a korábbi helyezése alapján még így is a nemzetközi ranglista hetedik helyén áll, vagyis ha a CAS felmenti, akkor még egy év kihagyással is indulhatna a londoni olimpián.

 

 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!

(Judoinfo.hu 2012
Forrás: Kossuth Rádió
Fotó: IJF, Záhonyi Tamás)