Az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) 1991-ben határozatával létrehozta az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált (EYOF). A versenyeket mind a nyári, mind a téli olimpiai sportágakban megrendezik. A 14. EYOF-ra 2017. júliusában kerül sor, Győr városának komoly esélye van arra, hogy a verseny házigazdája legyen.



Dr. Tóth László, az MJSZ elnöke (balról), Magyar Zoltán MOB-alelnök és Borkai Zsolt,
Győr polgármestere, a MOB-elnöke együttműködési megállapodást írt alá


Az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (European Youth Olympic Festival/EYOF) a kontinens utánpótlásának kiemelkedő sportrendezvénye, amelyen Magyarország a Magyar Olimpiai Bizottság szervezésében 1991 óta minden egyes alkalommal részt vett. Gyakorlatilag ez az első igazi ötkarikás élmény a tizennégy-tizennyolc éves generáció számára, amikor is testközelből találkozhatnak az olimpiai eszmével.

Az EYOF az olimpiai mozgalom harmadik számú megmérettetése a felnőtt olimpia és az ifjúsági olimpiai játékok után. Kétévente rendezik meg, és ugyanazokkal a jogokkal rendelkezik, mint egy nagy olimpia. A fesztivált ugyanúgy jellemzi az ötkarika, az olimpiai láng, a nyitó és záróünnepség, vagy éppen az olimpiai falu rendszere. Négyezer sportoló méri össze tudását és erejét.

2011-ben a nyári versenyeket a törökországi Trabzon városában rendezték július 23-30. között. A magyarok harmincat versenyzővel indultak négy sportágban. Az olimpiai fesztiválon az Európai Olimpiai Bizottság negyvenkilenc tagországa vett részt. A jövő magyar olimpikonjai öt arany-, három ezüst- és öt bronzérmet nyertek. Az éremtáblázaton Magyarország az előkelő hatodik helyen végzett. A legeredményesebb EYOF magyar szempontból a 2003-as párizsi verseny volt tizennégy aranyéremmel, míg a legsikeresebb EYOF-sportágunk az úszás, összesen huszonöt éremmel.

Számos magyar fiatal az EYOF-versenyeken robbant be a köztudatba – korábban Mészáros Anett, Karakas Hedvig, Risztov Éva, Kiss Gergő, Verrasztó Dávid, Biczó Bence, Bernek Péter, Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna is Európa legjobbja lett, jelenleg mindannyian a londoni olimpia indulói között szerepelnek.

A 2017-es rendezési jog odaítéléséről az EOC közgyűlése dönt idén decemberben. Az EOC nemrég – Pattrick Hickey elnök vezetésével – Budapesten tartott egy sikeres, háromnapos konferenciát.

Május 7-én a Magyar Olimpiai Bizottság, Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata és a szövetségek között a 2017-es EYOF rendezési jogának elnyerése és sikeres lebonyolítása érdekében háromoldalú együttműködési megállapodást írtak alá. Győr városát Borkai Zsolt polgármester, MOB-elnök képviselte, a Magyar Olimpiai Bizottságot dr. Magyar Zoltán alelnök, míg a kilenc résztvevő sportágat az érintet szövetségek elnökei, főtitkárai képviselték, a judót dr. Tóth László, a Magyar Judószövetség elnöke.

Borkai Zsolt kiemelte, Győr városa egy olyan esemény helyszíne lehet 2017-ben, amelyre az egész világ odafigyel. Egy ilyen rendezvény sikere akár évtizedekre is megalapozhatja Magyarország sportbéli fejlődésének irányát.

„Győr rendezési esélyei jók, hiszen egyedül pályázik az eseményre, de ez nem jelenti azt, hogy mi rendezhetjük az EYOF-ot. A kormánygarancia révén komoly infrastrukturális fejlesztések várhatók a következő években, így egy új uszoda, atlétikai pálya, új sportcsarnokok építése, vagy éppen más, már meglévő létesítmények felújítása. Ezek a fejlesztések azonban nemcsak a nyolc napos EYOF lebonyolítását szolgálják, hiszen azok utána is hasznosíthatók. Több mint egy éve dolgozunk ezen a pályázaton, és már a finisében járunk, most jött el az ideje, hogy a magyar részvétel szempontjából érdekelt kilenc sportág bekapcsolódjon a folyamatba. Legalább négyezer, tizennégy-tizennyolc éves sportoló érkezhet Győrbe öt év múlva, nem beszélve a tízezres nagyságrendű kíséretről” – jelentette ki Borkai Zsolt.

„1896 óta álmodunk arról, hogy Magyarországon olimpiát rendezzünk. Az elmúlt esztendőkre, ha visszatekintünk, kétezer körül budapesti ötkarikás játékokban gondolkodtunk, 2007-ben Debrecenben szerettünk volna ifjúsági olimpiát szervezni, és most valóra válhat az álom egy győri rendezésű, európai „kis” olimpia tekintetében” – tette hozzá dr. Nagy Zsigmond nemzetközi igazgató.

A sajtótájékoztatón részt vett Szekeres Pál, a NEFMI helyettes államtitkára, Balogh Gábor, miniszterelnöki tanácsadó, Molnár Zoltán MOB-főtitkár, Szabó Bence, a MOB sportigazgatója, Mihók Ildikó, a MOB marketing igazgatója és Medvegy Iván, a MOB szakmai főmunkatársa. Győr városát dr. Sipos Gertrúd elnöki tanácsadó, Domanyik Eszter kommunikáció, marketing és turizmus osztályvezető és Csörgits Lajos aljegyző képviselte.

 

 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!

(Judoinfo.hu 2012
Forrás: Magyar Olimpiai Bizottság,
Vasvári Ferenc)