Száz nappal a londoni olimpia megnyitója előtt villásreggeli keretében találkoztak a játékokra készülő magyar válogatott tagjai, illetve a sajtó képviselői. A judósokat Joó Abigél és Karakas Hedvig képviselte az eseményen, amelyen Borkai Zsolt MOB-elnök köszönötte az egybegyálteket.



Az Európa-bajnok Joó Abigél (balról) és a vb-bronzérmes Karakas Hedvig


Az asztaliteniszező Zwickl Dániel és Pattantyús Ádám selejtezőtornán aratott sikerével, valamint a férfi súlyemelők által az Európa-bajnokságon szerzett egy kvótával már százhét magyar versenyző nevezhető a nyári olimpiára.

Zwickl és Pattantyús a Luxembourgban rendezett európai kvalifikációs viadalon vívta ki a londoni szereplés lehetőségét, míg a férfi súlyemelők a múlt heti kontinensviadalon a kvótával még nem rendelkező nemzetek között lettek a negyedikek, ami egy indulási jogot eredményezett a számukra. Azt majd a hazai szövetség dönti el, hogy ki lesz az, aki a brit fővárosban képviselheti a magyar színeket.

Az úszóknál – akárcsak az atlétáknál – speciális a helyzet, amennyiben ebben a két sportágban szintek teljesítése az olimpiai indulás feltétele. Úszásban versenyszámonként legfeljebb két sportolót lehet nevezni a kvalifikációs A-szint teljesítése és egyet a B-szint elérése esetén, illetve váltóban versenyszámonként és országonként egy staféta indítható. A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) az összesítésében pillanatnyilag hét fővel kalkulál a B-szintesek közül, de valószínű, hogy ennél többet lehet majd nevezni, már csak azért is, mert pillanatnyilag huszonheten vannak.



Hasonló elven alapuló megkötés vonatkozik az atlétákra is, azzal a különbséggel, hogy ott már most lehet tudni, ki milyen számban indul majd. Eltérés továbbá az is, hogy ebben a sportágban három versenyzőt lehet nevezni az A szint teljesítése esetén, míg a B-nél az úszáshoz hasonlóan egyet.

Mint ismeretes, judósaink az utolsó olimpiai kvalifikációs versenyre készülnek: jövő hét végén az oroszországi Cseljabinszkban lehet még gyarapítani a pontok számát. A Judoinfo számításai szerint hat versenyzőnk – Ungvári Miklós (66, Ippon-Tatabánya), Bor Barna (+100, Paksi Atomerőmű SE), Csernoviczki Éva (48, Ippon Judo Tatabánya), Karakas Hedvig (57, UTE), Mészáros Anett (70, Honvéd-Kipex) és Joó Abigél (78, KSI SE) – már megszerezte a kvótához szükséges pontokat, s igen jó esélye van Csoknyai Lászlónak (81, Paksi Atomerőmű SE) is az olimpiai kvalifikációra. Ahhoz, hogy nyolc indulónk legyen Londonban, Farkas Bálintnak (100, Honvéd-Kipex) bravúrosan kell szerepelnie az Európa-bajnokságon.



Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke


A MOB minimálisan három aranyérmet és összesen tíz dobogós helyet vár, illetve kilencvennégy olimpiai pont megszerzését tűzte ki célul Londonban.


MAGYAR OLIMPIAI KVÓTÁSOK
(107 fő + további reális lehetőségek 51-70 fő)
 

ASZTALITENISZ (4 + 1-2): Tóth Krisztina, Póta Georgina, Pattantyús Ádám, Zwickl Dániel
ATLÉTIKA (15 + 5-6). A-szint: Pars Krisztián (kalapácsvetés), Kiss Dániel (110 m gát), Kővágó Zoltán (diszkosz), Kálovics Anikó (maraton), Rakonczai Beáta (maraton), Erdélyi Zsófia (maraton). B-szint: Fazekas Róbert (diszkosz) – nem indulhat, Füsti Edina (20 km gyaloglás), Madarász Viktória (20 km gyaloglás) – csak egy indulhat, Kovács Tamás (maraton), Kürthy Lajos (súlylökés), Németh Kristóf (kalapácsvetés) – nem indulhat, Márton Anita (súlylökés), Minczér Albert (3000 m akadály), Farkas Györgyi (hétpróba), Orbán Éva (kalapácsvetés), Baji Balázs (110 m gát) – nem indulhat, Deák Nagy Marcell (400 m), Kazi Tamás (800 m). B-szinttel egy versenyző indulhat, de csak akkor, ha nincs A-szintes. Az erősebb szinttel három versenyző szerepelhet egy számban.
BIRKÓZÁS (3 + 4-5): Módos Péter (kötöttfogás 55 kg), Deák Bárdos Mihály (kötöttfogás 120), Sastin Marianna (női 63)
EVEZÉS (2 + 2): férfi kormányos nélküli kettes
HEGYIKERÉKPÁR (0 + 1-2)
HOSSZÚTÁVÚSZÁS (0 + 1-2)
JUDO (0 + 6-7)
KAJAK-KENU (14 + 2-3):
hét férfi kajakos, hat női kajakos, egy kenus
KERÉKPÁR (1): egy férfi az országúti mezőnyversenyben
KÉZILABDA (14): férfi válogatott
LOVAGLÁS (0 + 1)
MŰUGRÁS (0 + 1-2)
MŰÚSZÁS (0 + 2)

ÖKÖLVÍVÁS (3 + 1-3): Varga Miklós (60 kg), Káté Gyula (64), Harcsa Zoltán (75)
ÖTTUSA (4): Marosi Ádám, Kasza Róbert, Tóth Adrienn, Kovács Sarolta. Legfeljebb négy fő szerepelhet Londonban, de többen kvalifikálhatják magukat
RITMIKUS GIMNASZTIKA (0)
SPORTLÖVÉSZET (3):
Bognár Richárd (dupla trap), Sidi Péter (puska), Csonka Zsófia (pisztoly)
SÚLYEMELÉS (1): egy férfi versenyző utazhat
SZÖRF (2): Gádorfalvi Áron, Cholnoky Sára, Detre Diána. Nemenként egy fő indulhat Londonban, de többen kvalifikálhatják magukat
TEKVANDO (0 + 1)
TENISZ (0 + 1-2)

TORNA (3): Berki Krisztián, Hídvégi Vid, Böczögő Dorina
TRIATLON (0 + 3-4)
ÚSZÁS (21 + 4-9).
A-szint: Bernek Péter, Biczó Bence, Cseh László, Gyurta Dániel, Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna, Kapás Boglárka, Kis Gergő, Molnár Ákos, Mutina Ágnes, Risztov Éva, Takács Krisztián, Verrasztó Dávid, Verrasztó Evelyn. B-szint: Balog Gábor, Bodor Richárd, Bohus Richárd, Dara Eszter, Financsek Gábor, Gercsák Tamás, György Réka, Gyurta Gergely, Hős Péter, Joó Sára, Kádas Vivien, Kiss Nikoletta, Kovács Norbert, Kozma Dominik, Madarassy Ádám, Nagy Péter, Papp Márk, Povázsai Eszter, Pulai Bence, Rákos Patrik, Sibalin Flóra, Szána Zsombor, Szekeres Dorina, Szilágyi Liliána, Sztankovics Anna, Tompa Orsolya, Zámbó Balázs. Kvótát szerzett: 4x200 méteres női gyorsváltó. Az, hogy a B-szintesek közül, illetve a váltóba (4+2 fő) kiket lehet majd ténylegesen nevezni az olimpiára, csak a szintteljesítésre megszabott határidő lejártával derül ki. A MOB az összesítésében pillanatnyilag hét fővel kalkulál a B-szintesek közül
VITORLÁZÁS (1 + 1): Berecz Zsombor (Laser)
VÍVÁS (3 + 1-3): Szilágyi Áron (kard), Imre Géza (párbajtőr), Mohamed Aida (tőr)
VÍZILABDA (13 + női válogatott 13): férfi válogatott

 

 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!

(Judoinfo.hu 2012
Forrás: Magyar Távirati Iroda
Fotó: MOB, Vasvári Ferenc)