Egy zuglói suli mert nagyot gondolni, és hagyományos sportnapját három napos, monstre rendezvényre cserélte. A Városligeti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában először megrendezésre kerülő Fitt Napokon járt a Samsungsport.



Joó Abigél (fehérben) is ebbe a suliba járt, most judo bemutatott tartott a gyerekeknek


Az egyenpólókon az „I’m fit, fresh and fine” felirat, kipirult, boldog gyerekarcok, égnek emelt kezek, teljes koncentráció – Katus Tamás hatszoros világ- és kétszeres Európa-bajnok egykori aerobik versenyző mozgatja meg a Városligeti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola tanulóit az intézményben első ízben megrendezett Fitt Napok első eseményén.

A három napos programsorozatba annyi mindent sikerült besűríteni, hogy szinte felsorolni is nehéz: a gyerekek a számos hagyományos sportágon (judo, aerobic, tekvando, labdarúgás, kézilabda, asztalitenisz, úszás, tájfutás, vízilabda) kívül a nép- és versenytáncból, jógából is kaphattak ízelítőt. Persze, nem kizárólag a mozgáson volt a hangsúly, hiszen az érdeklődő gyermekek és szülők táplálkozási és kozmetikai tanácsokat is kaphattak és természetesen szó volt a napjainkban sajnos aktuális témáról, a drogprevencióról is. A rendezvény megnyitóján Vízi Andrea igazgató asszony többek között a sport fontosságáról és az olimpia szelleméről beszélt:

“Az olimpiák évében mindig kiemelt hangsúlyt fektetünk arra, hogy diákjaink figyelmét ráirányítsuk az ötkarikás játékok eszmeiségére, üzenetére. A sport nemcsak fizikai erőnlétünket tartja formában, hanem mentális és pszichikai erőnlétre is edz. Megtanít bennünket küzdeni, kitartásra és tettrekészségre nevel, a fair play, a nemes küzdelem szabályainak mindenkori betartására buzdít. Segít a másság elfogadásában, általa megszűnnek a nemzetiségi, vallási és egyéb különbségek. Rengeteg alkalmat teremt önmagunk és mások megismerésére, valamint baráti kapcsolatok kialakítására” – emelte ki az intézményvezető.

A rendezvényt hivatalosan Szekeres Pál, a Nemzeti erőforrás Minisztérium sportért felelős helyettes államtitkára, olimpiai bronzérmes, háromszoros paralimpiai bajnok nyitotta meg, Czene Attila államtitkár levélben köszöntötte a mintegy hétszáz fős diáksereget, valamint a szülőket és nevelőket:

“A sportolás elterjesztéséhez létfontosságúak azok az iskolák is amelyeknek vezetése felismeri, hogy nem csupán okos és képzett nemzedéket kell felnevelnünk. Nemzetünk jövője is azon múlhat, hogy utódaink – elsajátítva az ehhez szükséges tudást és szokásokat – mennyi esélyt kapnak arra, hogy életüket egészségesen élhessék le. Mérhetetlenül sok múlik a szülőkön és a családtagokon is, akik felismerik, hogy gyermekük boldogsága érdekében törődni kell utódaink testi, lelki szellemi fejlődésével, mindezek egyensúlyával is” – üzente a résztvevőknek Atlanta olimpiai bajnoka.

A szervezők áldozatos munkájának és a londoni olimpia aktualitásának köszönhetően egykori és jelenlegi olimpikonok egész sora tisztelte meg a rendezvényt. A női judo 78 kilogrammos súlycsoportjának 2010-es Európa-bajnokát, az olimpiára kvótát szerző Joó Abigélt a kis tornateremben értük utol, judo bemutatót tartott a kíváncsi nebulóknak. Mint megtudjuk, neki ez hazai pálya:

“Ebbe az iskolába jártam elsős koromtól egészen nyolcadikig, tehát végig kitartottam. Itt laktunk nagyon közel, az Ilka utcában, akkor még volt általános osztály, én még oda jártam. Nagyon szerettem ide járni, a kedvenc helyiségem az ebédlő volt, akkoriban nagyon jól főztek. Persze, az órákat és a tanárokat is nagyon szerettem. Akkoriban építették meg a kinti nagy tornatermet, ami nagy szám volt, és mi is nagyon örültünk neki. Az iskola mellett persze már akkor is sportoltam, néha fáradt voltam, alsó tagozatban heti három délután edzettem, felsőben már ötször, de azért nem hanyagoltam el a tanulmányaimat. A testnevelés órák, mivel versenysportoló voltam, nem jelentettek akkora kihívást. Sós Gabi néni tanított, aki a mai napig itt van. Néha rosszalkodtam és ő próbált megbüntetni, például egy hossz kötélmászással. Ha már ott voltam, másztam kettőt…” - mosolygott huncutul.

A Magyar Diáksport Szövetség alelnöke, a Zuglói Sportközpont igazgatója, az 1988-as szöuli játékokon öttusában egyéni- és csapataranyat is szerző Martinek János is magáénak érzi a rendezvényt:

“Minden olyan esemény, ami a sport szóval kezdődik, melengeti szívemet, hiszen ebben nőttem föl és bátran állíthatom, hogy engem is a diáksporton keresztül fedeztek fel az öttusa számára. Ez igazolja egyrészt azt, hogy szükség van a diáksportra, mert a diákok közül kerülnek ki a jövő sportolói. Másrészt éppen ennél a korosztálynál lehet megteremteni az egészséges életmód alapfeltételeit, ez pedig a sport nélkül lehetetlen” – szögezi le a legenda, és már robog is az MTK vívótermébe, ahol az ő és Szekeres Pál jóvoltából öttusából és a pengeforgatásból kapnak ízelítőt az alsó tagozatosok.

Csak néhány pillanatkép a rendezvényről, a teljesség igénye nélkül. A szülők, a pedagógusok és gyerekek lelkesedését látva kijelenthető, hogy minden hasonló, a test és a szellem egészségének megóvására és fejlesztésére irányuló kezdeményezésnek igenis van létjogosultsága Magyarországon. Viszlát, a jövő évi Fitt Napokon!

 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!

(Judoinfo.hu 2012
Forrás: Samsungsport,
Horváth László írása
Fotó: IJF, Záhonyi Tamás)