Az olimpiai kvalifikációs sorozat düsseldorfi állomásán, a német Grand Prix-n Joó Abigél az ötödik helyen végzett, a KSI SE 78 kilogrammos Európa-bajnok judósa ezúttal csupán egy hajszálra volt az éremszerzéstől.



Joó Abigél (fehérben) a spanyol Prieto ellen ipponnal nyert Düsseldorfban


Talán mondani sem kell: közeleg London, a nyári olimpián minden judós szeretne részt venni, a betölthető helyek száma pedig egyre alacsonyabb, így aztán mindenki mozgósítja az utolsó erőtartalékokat is, Düsseldorfban már nyolcvanhat ország 554 judósa lépett tatamira. Ez utóbbi szám legalább eggyel magasabb lett volna, ha a szegény embert nem húzza még az ág is…

A háromszoros Európa-bajnok Ungvári Miklós két héttel ezelőtt a MALÉV megszűnése miatt – a magyar válogatottak többségével együtt – csak nagy nehézségek árán jutott el Párizsba, ahol aztán bírói döntéssel esett ki a legjobb nyolc közé jutásért vívott csatában. A tatabányai színekben versenyző klasszis pénteken ismét útra kelt volna, hogy részt vegyen a düsseldorfi GP-n, ám a magyar fővárosra hulló – nem túl jelentős mennyiségű – hó megbénította a ferihegyi repülőteret, s a reggeli járat végül csak 19.30-kor indult útjára.

Mindez – a rendkívüli igénybevételt jelentő fogyasztással együtt – még nem volt elég: a csomagja nem érkezett meg Düsseldorfba, ezek után Ungvári Miklós visszalépett a versenytől. Az vigasztalhatja válogatottunk legrutinosabb alakját, hogy függetlenül a hátralévő eredményektől (a kvalifikációs sorozatban még a következő hétvégi varsói, illetve prágai Világkupán, illetve az áprilisi kontinensbajnokságokon lehet majd pontokat szerezni) már így is olimpiai indulónak tekinthető.

Ugyanez igaz a nehézsúlyú Bor Barnára (+100, Paksi Atomerőmű SE), a nőknél pedig Csernoviczki Évára (48, Ippon Judo Tatabánya), Mészáros Anettre (70, Honvéd-Kipex) és Joó Abigélre (78, KSI SE). Ők öten már biztosan ott lesznek a londoni olimpián, reményeink szerint csatlakozik még hozzájuk két-három judósunk.

Jelenleg olimpiát érő pozíciót foglal el a világranglistán az 57 kilogrammos vb-bronzérmes Karakas Hedvig is, ám Kovács Gábor tanítványának több kihívóval is számolnia kell, a végelszámolásnál akár egy-két ponton is múlhat, hogy melyikük kerül “körön kívülre”. Éppen ezért lett volna igen fontos a pontszerzés Düsseldorfban, ám az UTE judósa nem járt szerencsével, hosszabbításos meccsén egy jukóval kikapott a kazah Mingazovától, így már az első körben búcsúzott.

A 81 kilogrammban is kvótáért harcolnak a magyarok, ifj. Nagysolymosi Sándor (Kecskeméti JC) ugyan az első meccsén legyőzte a kanadai Kachurt, a folytatásban alul maradt koreai ellenfelével szemben, így nem tudott közelebb kerülni Londonhoz. Ebben a súlycsoportban a paksi Csoknyai László áll a legközelebb a mieink közül az olimpiai részvételhez, de Düsseldorfban a mongol Gan megakadályozta abban, hogy gyarapítsa pontjait, a paksi Atomerőmű SE sportolója is helyezetlenül zárta a tornát.

A kubai Armenteros búcsúztatta a 100 kilogrammos Farkas Bálintot, ugyancsak az első körben, vagyis a Honvéd-Kipex versenyzője sem tudott újabb lépést tenni a kvóta felé.



Farkas Bálint (kékben) nagy csatát vívott kubai ellenfelével


A 78 kilogrammosoknál a múlt heti Hungária-kupán bronzérmes Joó Abigél ezúttal is hajszálra volt az éremtől. Pánczél Gábor tanítványa az első körben az Európa-bajnoki ezüstérmes spanyol Prietót ipponnal győzte le, majd a legjobb nyolc közé jutásért az Eb-bronzérmes portugál Ramirezt hajtotta el a leléptetésig.

Következett a negyeddöntő, egy jól ismert nagy ellenfél, a világbajnok holland Verkerk ellen. A kiélezett összecsapáson értékelhető akció nem volt, mindkét judóst intették egyszer-egyszer, a hosszabbításban aztán a magyar judós még egy intést kapott, ez pedig azt jelentette, hogy az ötödik helyen fejezte be a német versenyt.

A düsseldorfi Grand Prix eredményei: KLIKK IDE!

 

 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!

(Judoinfo.hu 2012
Gombkötő Roland
Fotó: IJF, Gabriela Sabau)