Az elmúlt héten három olyan sportágban rendeztek Magyarországon komoly nemzetközi megmérettetéseket, amelyekben akár olimpiai aranyérem is születhet a nyáron. A küzdősportokban ezúttal a birkózás járt az élen, ugyanis a Szombathelyen megrendezett kötöttfogású Magyar Nagydíjon tíz érmet szereztek: négy arany, egy ezüst és öt bronz a mérleg.


Joó Abigél győztes bronzmérkőzése a 49. Hungária-kupán


“Az olimpia évében nem is kívánhatunk jobb évkezdést, őszintén szólva nem is emlékszem, hogy valaha ennyi aranyat gyűjtöttünk volna be egy versenyen – számolt be a Népszavának Gáspás Tamás, a Magyar Birkózószövetség főtitkára. – Ez a pompás teljesítmény nagy önbizalom-, s erőtöltetet garantált a sportolóknak a londoni ötkarikás játékok előtt. A következő világversenyeken a maradék kvóták megszerzése lesz a fő cél.”

Nem sokkal maradtak el ettől a teljesítménytől ökölvívóink, akik nem kevesebb, mint hat érmet – két arany, két ezüst és két bronz – szereztek a Debrecenben rendezett 56. Bocskai István-emlékversenyen. Noha a kubai válogatott végül a francia légi közlekedési dolgozók sztrájkja miatt nem ért ide a tornára, a mezőny erősségéről mindent elmond, hogy a kínai szövetség elnöke, Csang Csian-ping – aki egyben az AIBA végrehajtó bizottságának a tagja is –, és a nemzetközi szövetség technikai ellenőre, az osztrák Waldemar Melcer úgy nyilatkozott a viadalt követően, hogy a Bocskai már inkább egy kisvilágbajnokság, mint nemzetközi verseny.

“A két győztes, Bacskai és Darmos, valamint a másik két finalistánk, Harcsa és Ungvári is jó úton halad, ha így folytatják, kivívhatják az olimpiai szereplés jogát” – értékelt Csötönyi Sándor, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnöke.

Judósaink ezúttal kicsit halványabban szerepeltek a vártnál, ám a Körcsarnokban 49. alkalommal is gond nélkül megrendezett Hungária-kupán – ahol idén a hölgyek bizonyíthattak 56 országból – sem maradtunk érem nélkül.

“A legjobbjaink közül ezúttal Karakas Hedvig és Joó Abigél állt tatamira, és utóbbi nagyon jó teljesítményt nyújtva lett végül harmadik. Formája több mint biztató az olimpia előtt, ellenben Karakas Hedvig felkészítésében mindenképpen változtatni kell a sikeres szereplés érdekében” – jelentette ki dr. Tóth László, a Magyar Judószövetség elnöke, aki azt is elárulta, a sorozatos kiváló rendezésnek köszönhetően nem elképzelhetetlen, hogy az olimpia utáni kihívásos gálák első viadalát Magyarországon rendezik majd meg. Ráadásul két fiatalabb bírónk sikeres nemzetközi vizsgát tett, így minden esély megvan arra, hogy Rióban már magyar bíró is lesz az olimpián.

 

 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!

(Judoinfo.hu 2012
Forrás: Népszava)