Nagyon erős a judoközösség, de ez itt Magyarországon érezhető igazán. A győri European Open debütáló versenyére, az európai naptár első olimpiai kvalifikációs tornájára az Európai Judo Szövetség (EJU) elnökének, Dr. Tóth Lászlónak országában került sor. Az EJU cikke.




Kovács János (balról) és Dr. Dézsi Csaba András


Az Audi Aréna lelátói gyorsan megteltek a magyar válogatott jelenlegi és volt sportolóival és a judorajongókkal, hiszen nem vagyunk messze a fővárostól, Budapesttől. Valójában ez már a második alkalom, hogy Győr nemzetközi judoeseménynek ad otthont 2024-ben, hiszen itt rendezték meg a Nemzetközi Judo Szövetség bírói és edzői szemináriumát januárban.

Nemcsak dr. Tóth László hazája, hanem szülővárosa, Győr is elismerésben részesült a sport iránti elkötelezettségéért, az Európai Judováros díjat adta át Dr. Dészi Csaba András polgármesternek. A győri European Open első napján a polgármester és az elnök a fiatal judós korszak és több mint ötven éves barátság történeteinek felelevenítésével ünnepelt, s csatlakozott hozzájuk Kovács János is, aki tizenhat különböző sportágat – köztük a judót – irányít győri klubjában. A három úriember – miközben a tatamin a fiatal reménységeket, a 2028-as Los Angeles-i vagy akár a 2032-es Brisbane-i olimpiai leendő szereplőit követte figyelemmel – könnyen belecsöppent a judorajongó szerepébe.




Dr. Tóth László (balról) és Kovács János


„Ez egy igazán különleges, egyedi helyzet. A polgármester úr ötven éves barátom, volt judobajnok, híres kardiológus, a Magyar Judo Szövetség alelnöke. A sportágban nagyon aktív ez a város, 2002-ben Győr első rendezvénye az ifjúsági judo Európa-bajnokság volt, amelyet itt a szomszédban, a mostani bemelegítő helyiségben rendeztünk meg.”




Győr polgármestere az Európai Judováros elismerést
vehette át az European Open megnyitó ünnepségén 


„Tegnap egy különleges vacsorára került sor, régi barátok jöttek össze a stábunkkal, és ez igazán nosztalgikus volt számomra. Nagyon büszke vagyok, nemcsak arra, hogy Magyarországon kerül sor erre a rangos versenyre, hanem arra is, hogy éppen itt, Győrben. Lépésről lépésre fejlődünk, és mára kijelenthetem, hogy a judo a legnépszerűbb harcművészet Magyarországon. Nemcsak azért, mert olimpiai sportág, értékeink is egyedivé tesznek bennünket. A Kodokan támogatása csak segít a további növekedésben” – fűzte hozzá dr. Tóth László.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2024
Forrás: EJU
Thea Cowen írása
Fotó: Archív,
EJU, Carlos Ferreira)