A Magyar Edzők Társasága, az Utanpotlassport.hu szerkesztősége és a Porsche Hungaria alkotta kuratórium megnevezte A hónap utánpótlásedzője díj novemberi kiírásának három jelöltjét. Az elismerésre Babos Csaba tenisz-, Gál László ökölvívó- és Szabó Tibor judoedző aspirál; a győztes kilétére az alapítók voksolását követően derül fény.




Szabó Tibor és az U23-as Eb-n remeklő tanítványai,
Kőszegi Rebeka (balról) és Gyertyás Róza


A hónap utánpótlásedzője díj odaítélésekor figyelembe veszik az adott időszak világversenyein, nemzetközi eseményein, legjelentősebb hazai viadalain, bajnokságain elért eredményeket, de a díjra történő jelölésnél ugyancsak döntő szempont volt a kiválasztott szakmai múltja, megfelelő edzői végzettsége, példaértékű nevelőmunkája. A díjazottakról a három alapító szervezet képviselőiből álló kuratórium hamarosan dönt; a győztes kétszázezer forintos pénzdíjazásban részesül.

A jelöltek között van Szabó Tibor, a Budapesti Honvéd junior- és U23-as korosztályának edzője, aki harmincnégy esztendővel ezelőtt, ötévesen kezdett el judózni a Honvédban, és azóta sem szakadt el a klubtól. Az edzői pályáját 2004-ben indította a legkisebbek mellett, ekkor még a sportág megszerettetése volt az elsődleges feladata. Majd ahogyan nőttek a tanítványai, számos magyar bajnoki címet szereztek a diák korosztályban, majd később a serdülők között is, a serdülő és az ifjúsági Európa-kupa-versenyeken pedig egyre több érmet gyűjtöttek.

Tavaly nyáron pedig érkezett el az igazi nemzetközi áttörés: Bognár Inez révén – aki az ifjúsági Európa-bajnokságon ezüstérmet nyert – az első utánpótlás-világversenyen érmes tanítványának is örülhetett. A múlt év őszén Gyertyás Róza U23-as Európa-bajnoki aranyat ünnepelhetett, majd az idén megvédte címét, közben Kőszegi Rebeka Eb-bronzérmes lett ugyanebben a korosztályban. A Honvéd edzői stábjának tagjaként – többedmagával – foglalkozott a felnőtt vb- és Eb-bronzérmes Özbas Szofival, továbbá az Európa-bajnok, vb-harmadik Karakas Hedviggel is. Toncs Péter vezetőedző irányítása mellett edzőkollégáival (Neu Gábor, Gera Csaba, Erbszt Ádám) közösen összesen harminc fiatallal foglalkozik a klubban.

Novemberben Potsdamban rendezték az U23-as Európa-bajnokságot, amelyet a magyar judósok nyolc éremmel zártak; ebből a termésből hárommal vették ki részüket a harminckilenc esztendős Szabó Tibor tanítványai. A mieink két aranyából az egyik Gyertyás Róza (aki bár hivatalosan a Koroncói Tutti JK versenyzője, hosszú ideje a fővárosban, a Honvédban készül) nevéhez fűződik; ő az 52 kilósok mezőnyében nem talált legyőzőre, ezzel pedig megvédte a tavalyi, szarajevói Eb-címét. A még juniorkorú Kőszegi Rebeka szintén dobogóra állhatott: bronzérmet nyert a 48 kilósok között. Az egyéni versenyeken begyűjtött két érem után az Adorjáni Gergellyel és Gyertyás Rózával a soraiban felálló magyar válogatott harmadik lett az Eb vegyes csapatversenyében.

„Megpróbálom azt a szeretetet és odafigyelést átadni a versenyzőimnek, amit egykor én kaptam meg a saját edzőimtől – mondta Szabó Tibor. – Azt szokták mondani rólam, amikor belépek a terembe, többnyire – hiszen nyilván nekem is akadnak rosszabb napjaim – olyan pozitív energiákat sugárzok a tanítványok felé, hogy aki éppen nincs topon, az is tíz-húsz százalékkal jobb teljesítményre lesz képes. Igyekszem jó példával elöljárni, és motiválni a fiatalokat a hétköznapokban is. Alapvetően a kemény munkában hiszek, minden nap a határainkat kell feszegetni, csakis így lehet fejlődni, és így érhetjük el a vágyott eredményeket a versenyeken.”

„Három és fél éve készülök a Honvédban, és már két éve annak, hogy Szabó Tibor intenzívebben foglalkozik velem, ami napi két edzést jelent – fogalmazott Gyertyás Róza. – Azért tartom őt jó edzőnek, mert mindent megtesz a tanítványaiért. Nemcsak kiadja a feladatokat, hanem gyakran végig is csinálja velünk azokat, ami, úgy gondolom, példaértékű és nagyon motiváló. Rendkívül kreatív és szívvel lélekkel végzi a munkáját. Képes elérni, hogy nevetve, lelkesen csináljuk végig a legszenvedősebb gyakorlatokat is. Nem utolsósorban szakmailag is felkészült, és mindenkinek olyan technikákat tanít, amelyek személyre szabottan annak a versenyzőnek a legmegfelelőbbek.”


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023
Forrás: Utánpótlássport
)