A Magyar Olimpiai Bizottság szerkesztésében és gondozásában megjelent a Sport 2023 évkönyv. Az Amler Zoltán főszerkesztésével, mintegy ötven szerző és számos fotós közreműködésével, a HM Sportért Felelős Államtitkárság és a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) által kezelt Nagy Béla program támogatásával készült képes kiadványt a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Dr. Koltai Jenő Sportközpontjában mutatták be a sajtó munkatársainak. A Sport 2023 az első ízben kiadott, 1988-as évkönyv óta a harminchatodik a sorban, a MOB kiadásában a tizedik.




Gyulay Zsolt, a MOB elnöke azt mondta, 2023 értékes éve volt a magyar sportnak. „Ez az esztendő jelentette a felkészülést a jövő évi párizsi játékokra, amelyre jelenleg hatvan kvótával rendelkezik Magyarország. Bízunk benne, hogy ez a szám százhatvan, de akár száznyolcvan főre is fel tud menni.” Hozzátette: a magyar sport erejét jól mutatja, hogy Fürjes Balázs révén újra van állandó tagja a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak. Sikerként említette az atlétikai világbajnokság megszervezését és lebonyolítását is. „Jó évet kívánunk magunknak 2024-re, amelyben a párizsi olimpia lesz a fő attrakció” – emelte ki. Gyulay Zsolt emlékeztetett arra is, hogy 2023-ban magyar szempontból sikeres volt a téli, majd nyári EYOF, illetve az Európa Játékok is.

Szöllősi György, az MSÚSZ elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy az elmúlt egy-másfél évtizedben óriási fejlesztések zajlottak a magyar sportban, s a magyar sportmédiának fel kellett nőnie a feladathoz, tartania kellett a lépést ezekkel a fejlesztéssekkel. Büszkén említette, hogy ma már van nemzeti közszolgálati sport tv-csatorna, sportnapilap és sportrádió is, s bár a nyomtatott sajtó világszerte hanyatlik, az évkönyv műfaja időtálló. Hangsúlyozta: nagyon örül, hogy az MSÚSZ ismét partner lehetett a sportévkönyv kiadásában. Hozzátette: január 8-án, az Operaházban rendezik az Év Sportolója Gálát, amelyen minden vendég megkapja majd emlékbe a Sport 2023-at. Emlékeztetett, hogy a MOB és az MSÚSZ együttműködése 2023-ban új szintre lépett az együttműködés terén, egyben örömét fejezte ki, hogy a hazai ötkarikás szervezet 1988 óta gazdája tud lenni az évkönyvnek.




Természetesen a judo is nagy terjedelmet érdemelt a könyvben:
2023 legfontosabb történéseit a Judoinfo szerkesztője, Gombkötő Roland foglalta össze


Amler Zoltán tizedik alkalommal szerkesztői, hetedik alkalommal főszerkesztői minőségben vehetett részt az évkönyv elkészítésében. „Ebben az esztendőben is köszönöm a Magyar Olimpiai Bizottság, Gyulay Zsolt elnök úr és Fábián László főtitkár úr megtisztelő bizalmát. Ismét csak azt tudom elmondani, hogy nagyon szeretem ezt a könyvet, mert amellett, hogy olimpiai szemüvegen keresztül igyekszik visszaadni az adott év történéseit, a MOB szabad keze lehetőséget biztosít az ennél szélesebb perspektívára – így a bajnoki emlékezések mellett ezúttal is vannak kiemelt utánpótlás-, szabadidősport- és nemzetközi oldalak (mint például tenisz, labdarúgás, vagy éppen Formula-1, amerikai sportok), illetve MSÚSZ-oldalak is szerepelnek a könyvben. Így lesz a nagy egész illusztris köntösbe csomagolva egy csodálatos, az olvasás, képek csodálata közben és után polcokra való szép és tartalmas könyv. És tekintettel arra, hogy 2023-ban a szívemhez legközelebb álló sportág, az atlétika grandiózus világbajnokságát, a világ egyik legjelentősebb sporteseményét rendezhette hazánk, ami természetesen kiemelt szerepet kap az évkönyvben, még jobban megdobban a szívem a könyv kezembe tartása közben. Köszönöm az MSÚSZ Nagy Béla-program által nyújtott támogatását, és természetesen köszönöm az évek során összeállt remek szerkesztőcsapat munkáját, és a kollégák, újságírók, fotósok remek anyagait – így csaknem egymillió karakterben és hatszáz képben, ötszáztizenkét oldalban talán sikerült méltó módon emlékezni 2023-ra is” – fogalmazott Amler Zoltán főszerkesztő, aki név szerint kiemelte Dobos Sándor szerkesztő kollégát, Keczeli Zoltán és Kónyi Zoltán művészeti vezetőket, Szalmás Péter képszerkesztőt, Skrapits László olvasószerkesztőt, illetve a MOB részéről Tóth Anitát, Vasvári Ferencet, Szántó Rubent és Szabó Gabriellát, akik a munkafolyamatok során szinte minden nap hozzátettek valamit ahhoz, hogy megfelelő nívóban készülhessen el a könyv.



A pénteki könyvbemutatón részt vett Szilágyi Áron háromszoros olimpiai bajnok kardozó és Koch Máté világbajnok párbajtőröző, valamint Madaras Norbert, a Magyar Vízilabda Szövetség kétszeres ötkarikás bajnok elnöke is. Madaras Norbert az idei évet értékelve kiemelte a fukuokai világbajnoki címet és az utánpótlást, amely szintén nagyon sikeres volt a világversenyeken. Szilágyi Áron úgy fogalmazott, azért küzd, hogy a jövő évi párizsi játékokon két aranyéremért is „ringbe szállhasson”, és Koch Máté is hasonló célokat tűzött ki maga elé: mint mondta, a francia fővárosban szeretne egyéniben és csapatban is maradandót alkotni.



A sportévkönyv története 1984-re, a Los Angeles-i olimpia évére nyúlik vissza, az akkorit azonban bezúzták. A sorozat így az 1988-as szöuli olimpia évétől lehet teljes a polcokon. A Magyar Olimpiai Bizottság saját szerkesztésben, gondozásban 2014-ben adta ki először, noha a kezdetektől a MOB kiadványa. A Sport 2023 évkönyvet a Líra boltjaiban és MOB-nál lehet megvásárolni.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023
Forrás: MOB
Fotó: MOB, Szalmás Péter)