Nagyszerűen szerepelt a Koroncói Tutti JK judósa, Gyertyás Róza a potsdami U23-as Európa-bajnokságon, hiszen súlycsoportjában aranyérmes lett, ezzel megvédte Európa-bajnoki címét. A Kisalföld cikke.




Az 52 kilogrammosoknál Gyertyás Róza címvédőhöz méltó teljesítménnyel rukkolt elő: a brit Bobrowska és a német Serra ellen egyaránt ipponnal nyert, csak az elődöntőben „túlórázott”, de az azeri Valiyeva ellen is győzni tudott egy vazarival. A fináléban a bolgár Dimitrova sem talált fogást a koroncói Tutti judósán, ez az összecsapás is ipponnal ért véget.

Gyertyás Róza a vegyes csapatversenyben is érdekelt volt. Kilenc ország nevezett erre az erőpróbára, a mieink a negyeddöntőben az osztrák válogatottal mérték össze erejüket. Itt az 57 kilogrammban lépett tatamira a koroncóiak üdvöskéje, ellenfele a két nappal korábban ebben a súlycsoportban ötödik Kallinger volt. Gyertyás csak az elején hagyta kicsit kezdeményezni az osztrákot, vazaris győzelmével lezárta a csapatmeccset is, 4–0-val jutottak tovább a magyarok. Következett az elődöntő az egyéni küzdelmekben remeklő, az éremtáblázaton első helyezett Hollandia legjobbjai ellen.




Gyertyás Róza ismét az 57 kilogrammosoknál versenyzett, és a súlycsoport Európa-bajnoka, Henninger ellen a hosszabbításban győzött. Ezzel 2–1-re a mieink vezettek, a folytatásban azonban nem sikerült a többieknek meccset nyerni, így a bronzmeccs várt a mieinkre a jó erőkből álló ukrán együttes ellen. Gyertyás Róza egy leszorítással nyerte a meccsét. A magyar válogatott végül 4–1-re diadalmaskodott, ezzel csakúgy, mint a legutóbbi két alkalommal bronzéremmel zárta a kontinensbajnokságot.

„Azt gondolom, nagyon jól sikerült az Európa-bajnokság – kezdte Gyertyás Róza. – Azáltal, hogy címvédőként indultam, kicsit nagyobb volt rajtam a nyomás, legalábbis én így éreztem. Szerencsére azonban ezt jól tudtam kezelni, és összességében végig kiegyensúlyozottan tudtam judózni, és a meccseket is magabiztosan hoztam. Aminek még külön örülök, hogy a csapatversenyen is jól teljesítettem, talán jobban is, mint azt reméltem és vártam magamtól az egyéni viadal után.”

Gyertyás Róza nagyszerű eredményekkel búcsúzott a korosztálytól, ugyanis ez az utolsó éve az U23-asknál. A jövőben már csak a felnőttek között bizonyíthat. Adódik a kérdés, hogy esetleg a párizsi olimpia is célkeresztben van-e, de erre egyértelmű választ adott a fiatal sportoló: „Nem állok úgy a kvalifikációs versenyben, hogy reális legyen a jövő évi indulás. Négy év múlva, a Los Angeles-i olimpiára viszont már szeretnék kijutni, ez azonban még messze van.”

A sportoló még a tanulmányaira is koncentrál, ugyanis ez az utolsó éve a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023
Forrás: Kisalföld
Szabó Gábor írása
Fotó: EJU, Carlos Ferreira)