A Budapesti Honvéd húszéves judósa, Kriza Anna a junior Európa-bajnokságon hetedikként, a korosztály világbajnokságán – a magyar csapat legjobbjaként – ötödikként zárt. A tervek szerint a fiatal a novemberi U23-as Eb-n is tatamira lép, és Potsdamban úgyszintén a legjobb nyolc közé jutás a célja, de az éremszerzést sem tartja lehetetlennek. Az Utánpótlássport cikke és a Sportszázad videója.




A magyar küldöttség érem nélkül, egy-egy ötödik és hetedik hellyel tért haza a portugáliai Odivelasban rendezett junior-világbajnokságról. A mieink közül Kriza Anna nyújtotta a legjobb teljesítményt, aki a 63 kilósok között három győzelmével bejutott az elődöntőbe, utána viszont a fináléba kerülésért és a bronzmeccsen is alulmaradt, így ötödik helyen végzett.



„Összességében elégedett vagyok a teljesítménnyel, mert idén ezen a versenyen hoztam a legjobb formámat, az eredménytől függetlenül – mondta a 2019-ben ifjúsági vb-bronzérmes Kriza Anna az Utánpótlássportnak. – Az első két körben nem volt túl nehéz ellenfelem, majd a negyeddöntőt már kicsit nehezebben abszolváltam, hiszen vazaris hátrányba kerültem a francia lánnyal szemben, de utána hamar sikerült fordítani és győzni. Az elődöntőben aztán a japánnal küzdöttem, akivel nagyon kiegyenlített, hosszabbításos meccset vívtunk. Két-két intés volt már mindkettőnk neve mellett, amikor olyan helyzet alakult ki, hogy az ázsiai ellenfelem öv alá nyúlt, ez pedig szabálytalan, ezért járt volna neki a harmadik figyelmeztetés, tehát én juthattam volna be a döntőbe. Sajnos a mérkőzésvezető nem így látta, nem sokkal később eldobott a japán, így csak a bronzmeccsen folytathattam. A harmadik helyért egy meggondolatlan indításom után megkontrázta az akciómat az a horvát lány, akitől nemrég az Eb-n is kikaptam. Korábban az Európa-kupa-versenyeken mindig én nyertem az egymás elleni meccseinket, szóval ez a sors furcsa fintora, hogy a világversenyeken viszont fordítva sült el.”

A Budapesti Honvéd húszesztendős ígérete az egy hónappal ezelőtti, hágai junior Eb-n a hetedik helyen zárt.



„Az Európa-bajnokság után nagyon csalódott voltam, haragudtam is magamra, ugyanis érmet vártam magamtól Hollandiában. Ez a pofon utána rá is nyomta a bélyegét a hangulatomra a világbajnokságra készülvén. Szerencsére amikorra elérkeztünk a világbajnokság rajtjához, addigra sikerült kijönnöm ebből a gödörből. Igazából nem tűztem ki magam elé hatalmas célokat, csak élvezni szerettem volna a versenyt. Persze, az eredmény szempontjából nézve mindig lehetne jobb, hiszen rendkívül közel álltam a világbajnoki döntőbe kerüléshez, de ha az összképet nézem, nem lehet bennem igazán hiányérzet. A világbajnoksággal hivatalosan is lezártam a junioréveimet, ugyanakkor az év még korántsem ért véget számomra, ami a nagy versenyeket illeti. A junior-világversenyeken elért eredményeimmel ugyanis kiharcoltam az indulási lehetőséget a novemberi U23-as Európa-bajnokságon. Mindenképpen szeretnék eljutni a pontszerző helyekig az idősebbek mezőnyében is. Továbbá, ha mind fejben, mind fizikailag hasonlóan jó állapotban tudok neki vágni az U23-as Eb-nek, mint a junior-világbajnokságnak, akkor akár az éremszerzés is összejöhet.”


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023
Forrás: Utánpótlássport
Hornyák Balázs írása
Video: Sportszázad
Fotó: EJU, Carlos Ferreira)