Kiss Szabolcs ifjú judósunk testvérével, Leventével tavaly már találkozhattunk a Sportkórház közösségi oldalán – ezúttal a kistesóba futottak bele a mozgásszervi rehabilitációs osztályon, Jámbor Gábor gyógymasszőr kezelésén.




Szabi számára a judo az első és egyetlen sport, ami létezik – és ennek megfelelően teljes szívvel műveli. Nem véletlen tehát, hogy a Vasas versenyzője – bár még szemtelenül fiatal – az „ipponkirály” becenevet kapta ezelőtt három évvel a korcsoportos országos bajnokságon.

„Voltak csetepatéim, ezért is gondolták a szüleim, hogy nem árt nekem a sport, így már óvodásként Budaörsön elkezdhettem judózni. Bennem nagy a versenyszellem, s  tetszett, hogy azonnal lehetett versenyezni, sikeres lehettem kissrácként is. Az volt a célom, hogy a lehető legjobbként teljesítsek” – idézi fel a kisfiús huncutságot sugalló kezdeteket Szabi.




Ennek megfelelően hatalmas éremkészletet halomozott már fel. Az első ovis éremnek „Szabisan” vicces a története: amikor bement, még nem volt valami nagy az önbizalma. Odament hozzá az edzője, s kérdezte: „Mi van Szabikám, be vagyunk sz..rva?” Ezen úgy felhúzta magát, hogy megnyerte a versenyt. Akkor, ott eldőlt minden, és elkezdődött a sok-sok csodás sikerrel övezett judós út.

Szabi nagyon tud bízni magában, ebben persze nagy segítség, hogy a bátyja, Levi mutatja neki az utat. Elszántságot, szenvedélyes magatartást tanul tőle. Szabi azt mondja: erőssége, hogy jól tud koncentrálni, és a versenyen többet tud kihozni magából, mint egy edzésen. Kedvenc része, hogy amikor fellép a tatamira, még a meccs el sem kezdődik, de már ott állva úgy érzi, megérkezett, a helyén van.




„Minden meccsre úgy megyek fel, hogy én fogok nyerni. Nem félek az esélytelenségtől sem, ezért is voltak, vannak váratlan győzelmeim. Magabiztos vagyok, néha talán túlságosan is” – jön a széles mosoly.

Mintegy évtizednyi sportpályafutásából eddig a legkedvesebbként a tavalyi magyar korosztályos bajnoki győzelmét tartja számon. Pedig akkor gondja volt a hátával is, mégis elindult. „Nem azért nyertem szerintem, mert jobb voltam mindenkinél, hanem mert én akartam legjobban a győzelmet, jobban össze tudtam magam szedni, végig motivált voltam” – mondja.

Szabi másodéves az összevont ifjúsági korosztályában, úgy érzi, idén még jobb lesz, kijön belőle, ami benne van, amire képes. Jövőre nagy célkitűzést fogalmaz meg: sikeres kvalifikáció a korosztályos Európa-bajnokságra és a világbajnokságra.

„Na és érmet is akarok hozni, legalább egyet az egyikről! A cél mindig az arany” – jön megint a Szabis „ide nekem az oroszlánt is” mosoly. Mindez a Sportkórházon, Jámbor Gábor gyógymasszőrön nem fog múlni...


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023
Forrás: Sportkórház)