A koroncóiak huszonegy éves judósa, Gyertyás Róza egy évvel ezelőtt nagy meglepetést okozott bravúros győzelmével az U23-as Európa-bajnokságon, azóta viszont már többször – immár a felnőttek mezőnyében – bizonyította, korántsem volt véletlen a tavalyi aranya, és akár joggal pályázhat a címvédésre is az idei korosztályos Eb-n. Az Utánpótlássport cikke.




Gyertyás Róza (jobbról) a szarajevói dobogón


A szarajevói bronzérmével Gyertyás Róza idén már a harmadik dobogós helyezését szerezte meg felnőtt European Open-versenyen (korábban Szófiában harmadik, Varsóban második lett). Emellett a Koroncói Tutti Judo huszonegy éves sportolója májusban az első Grand Prix-érmét is begyűjtötte, másodikként zárt az 52 kilósok súlycsoportjában Linzben. Továbbá a csengtui egyetemi világjátékokról sem tért haza üres kézzel, újabb bronzzal gazdagodott. A sikersorozat hozzávetőleg egy esztendeje, tavaly októberben indult, amikor is Róza addigi legnagyobb sikerét elérve, előbb megnyerte a szlovéniai felnőtt Európa-kupát, majd a szarajevói U23-as Európa-bajnokságon sem talált legyőzőre. Azóta töretlenül ível felfelé a pályája.

„Pályafutásom eddigi legjobb évét tudhatom magam mögött – kezdte Gyertyás Róza az Utánpótlássportnak. – Ugyanakkor kicsit furcsa érzések is kavarognak bennem, mert bár korábban sohasem gondoltam volna, hogy képes leszek ilyen eredményeket elérni, most pedig érmesként zárok egy-egy versenyt, és néha mégis csalódottnak érzem magam. Mindig többre és jobbra vágyom. Kicsit olyan, mint egy ördögi kör: minél többet elérsz, utána a jövőben már annál többet akarsz. Visszagondolva arra, hogy eddig idén milyen sikerekben volt részem, még mindig hihetetlen.”




Gyertyás Róza (jobbról) a linzi GP-ezüstéremmel


„Nagyon jó érzés, hogy ilyen rövid idő alatt ennyi szép eredményt értem el. Szerencsére idén nem sok, összesen három olyan versenyen indultam, amelyen végül nem szereztem érmet, ám ezek a sikertelen viadalok valahogy mindig jobban megmaradnak bennem, mint a dobogós helyezések. Persze örülök a sikereknek is, és nagy lendületet adnak, de ez a kettősség rendre ott van a fejemben.”




Az egyetemi világjátékok bronzérmével


„Szakmailag egyértelműen a linzi Grand Prix-ezüstömet tartom a legértékesebb sikernek, viszont élmény szempontjából az egyetemi világjátékok volt a legemlékezetesebb a kínai Csengtuban; ráadásul ezúttal nem elveszített döntővel, hanem győzelemmel fejeztem be, a bronzmeccs megnyerésével – mondta, majd így folytatta a közeljövő céljairól: – A tervek szerint november elején indulok a felnőtt Európa-bajnokságon Montpellier-ben, majd két hétre rá a potsdami U23-as Európa-bajnokságon is rajthoz állok. Utóbbin a tavalyi arany után lehetőleg idén újra szeretnék érmet nyerni. Egyre többen hangoztatják, hogy elvárják tőlem a címvédést, ezt pedig inkább teherként élem meg, mint bátorító támogatásként. Amennyire lehet, igyekszem ezektől a hangoktól függetleníteni magam. A felnőtt Eb-n elsősorban a helytállás, a tapasztalatszerzés a cél. Szeretném bebizonyítani, hogy tényleg ott van a helyem, és persze jó lenne minél több győztes meccsel zárni.”


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023
Forrás: Utánpótlássport
Hornyák Balázs írása
Fotó: EJU, IJF, MEFS)