Dobogós helyezés nélkül, egy ötödik és két hetedik hellyel zártak junior judósaink a korosztály hágai Európa-bajnokságán. Horváth László szövetségi edző csalódottan értékelte a szereplést az Utánpótlássport munkatársának. A tréner elmondta, az októberi világbajnokságon szeretnék bebizonyítani, hogy ennél sokkal több rejlik a csapatban.




Előzetesen két-három éremben és legalább annyi pontszerző helyezésben bízhattunk a hollandiai junior Európa-bajnokságon. Ehhez képest – nagy meglepetésre – egyetlen magyar érem sem született Hágában. A legjobb eredményt a még ifjúsági korú, EYOF-bronzérmes, ifjúsági vb-ötödik Vég Luca (Ceglédi VSE) érte el, aki az ötödik helyen végzett az 52 kilósok súlycsoportjában. Az ifjúsági Eb-bronzérmes Szeleczki Szabina (48 kg; Budapesti Honvéd), illetve az ifjúsági vb-harmadik Kriza Anna (63 kg; Budapesti Honvéd) egyaránt hetedik lett. A fiúk közül egyetlen judósunk sem jutott el a legjobb nyolcig. A vegyes csapatversenyben a mieink a nyolcaddöntőben búcsúztak a lengyelek ellen.

A magyar küldöttség sorozatban másodszor zárt dobogós hely nélkül a junior Eb-ken, ugyanis tavaly Prágában hasonlóan – akkor három ötödik helyet szerezve – teljesítettek versenyzőink. Ez különösen azért fájó, mert ezt megelőzően 2010 és 2021 között minden alkalommal örülhettünk legalább egy magyar éremnek a korosztály Európa-bajnokságain. (Nem mellékesen: néhány héttel ezelőtt, a zágrábi ifjúsági világbajnokságon is mindössze egy ötödik helyet jegyeztek a mieink.)

„Ennél mindenképpen többet reméltünk, különösen az éremesélyeseink viszonylag kedvező sorsolását látva. Persze, akadt olyan versenyzőnk, aki végül a későbbi győztestől kapott ki, de összességében nem panaszkodhattunk a sorsolás után – kezdte értékelését Horváth László, a fiúk szövetségi edzője az Utánpótlássportnak. – A lehetőségekkel azonban sajnos nem tudtunk élni, szerencsénk sem volt igazán, mintha átok ült volna rajtunk. Ráadásul a társaságnak több mint a fele előnyről kapott ki, ami külön rendkívül bosszantó.”




„Vég Luca szereplése mindenképpen pozitívum, ifiként nem vártuk tőle, hogy beleszólhat az éremcsatákba. Közel járt a bronzhoz, vezetett is egy vazarival, végül ötödik lett, de ez így is szép eredmény. Összességében elmondható, hogy sokszor fejben nem voltak elég összeszedettek a versenyzőink, az előny tudatában kihagyott a figyelem, és jó néhányan kiengedték a kezükből a győzelmet. Azokon a meccseken, amelyeken papírforma szerint nekünk kellett volna nyerni, többnyire jól is kezdtünk, de nem sikerült megtartani a vezetést, elfogyott a koncentráció a végére, és fordított az ellenfél. Ha ezeket a nyerhető meccseket behúzzuk, teljesen más az összkép a végén, mint jelen helyzetben.”

„Sajnálom, mert érmeket és további jó néhány értékes helyezést hagytunk Hollandiában, emiatt mindenképpen nagyon csalódottak vagyunk. Ugyanakkor nincs sok időnk a szomorúságra, három hét múlva következik a korosztály világbajnoksága Portugáliában. Az egyes meccsek részletes elemzése még hátravan. Annyi biztos, taktikai és mentális téren is mindenképpen javulnunk kell. A most látottaknál sokkal több van ebben a csapatban. A tavalyi három ötödik helyet is kudarcként éltük meg az Európa-bajnokságon, viszont akkor a világbajnokság – csak kis létszámú csapattal utazva Ecuadorba – viszonylag jól sikerült, így az egyértelműen árnyalta a képet. Ez a mostani Eb-szereplés legalább akkora csalódás volt, mint az egy évvel ezelőtti” – tette hozzá Horváth László.

Az egyéni versenyben az olaszok végeztek az éremtáblázat élén, öt arannyal és egy-egy ezüsttel, illetve bronzzal, megelőzve a három-három aranyat nyerő grúzokat és a harmadik hollandokat. A helyezéseket tekintve a Horváth László és Radics Attila vezette magyar csapat huszonhatodik lett az országok rangsorában.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023
Forrás: Utánpótlássport
Hornyák Balázs írása
Fotó: EJU, Carlos Ferreira
EJU, Tino Maric)