Szerdán délután fogadalmat tett a maribori, XVII. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra (EYOF) utazó magyar csapat. A fiatal Team Hungaryt dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár és Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke is köszöntötte. Száznégy fiatal sportoló utazik szombaton Szlovéniába. A Magyar Olimpiai Bizottság beszámolója.




A moderátor Bodaki Márk, a MOB kommunikációs munkatársa egy sporttörténeti érdekességgel kezdett. „1952. július tizenkilencedikén, azaz ezen a napon kezdődött Helsinkiben a magyar szempontból mindmáig legeredményesebb olimpia, amelyen negyvenkét érmet, köztük tizenhat aranyat nyert az akkori magyar csapat. Ez is egy mérföldköve annak a nagyon szép hagyományokkal, eredményekkel teli magyar olimpiai mozgalomnak, olimpiai családnak, aminek a kapuján legtöbbetek most lép be először.”

„Boldoggá tesz, hogy ilyen nagy társasággal ünnepeljük, hogy megyünk az EYOF-ra, és biztos vagyok benne, hogy jól fogjátok érezni magatokat. Nemcsak azért mondom, mert hagyományosan jól szoktunk szerepelni ezeken a fesztiválokon – az elmúlt időszakban nyertünk nyolcvanegy arany-, nyolcvanegy ezüst- és százöt bronzérmet –, hanem azért is, mert ez nem feltétlenül a versenyről szól. Nemcsak a saját sportágatokban fogtok helytállni, hanem egyúttal részt vesztek egy olyan multisporteseményen, ami az első az életetek során. Amikor Jacques Rogge harminc évvel ezelőtt kitalálta ezt a sorozatot, még aktívan versenyeztem, de nem voltam abban a szerencsés helyzetben, hogy ilyen multisporteseményen ifjúsági versenyzőként részt vehessek. Óriási élmény lesz ez nektek, ami adhat egy olyan lökést a jövőre nézve, amely meghatározhatja a későbbi évek sportpályafutását. Itt nem csak az eredményes versenyzés a fontos, hanem megtapasztalhatjátok a multisportesemények egyedülálló hangulatát. Ilyen lesz az eskütétel mellett a megnyitó, és az, hogy egymásért szurkolhattok, egy csapatépítő, közösségépítő miliő fog körbevenni benneteket. Azért is fontos ez a közösségépítés, mert a ti korosztályotok fogja azt az alapot képviselni, ami a 2028-as Los Angeles-i olimpián a magyar csapat gerincét fogja képezni. Remélem, és biztos vagyok benne, hogy közületek is ott lesz nagyon sok versenyző, csakúgy, mint 2032-ben Brisbane-ben” – fogalmazott köszöntőjében Gyulay Zsolt. A MOB elnöke hozzátette: „a MOB célja továbbra is, hogy Budapesten is legyen olimpia, és nektek még megadathat az a lehetőség, hogy hazai közönség előtt tudjatok versenyezni. Az EYOF-ok ezekre az eseményekre is felkészítenek benneteket. Addig is ismerkedjetek az Olimpiai Chartával, az olimpiai eszmével. A MOB munkatársai mindig mellettetek fognak állni”.




A judós Karakas Hedvig és a kézilabdázó Harsányi Gergely
volt a fogadalom szövegének előmondója


„Büszkeséggel tölt el minden ilyen alkalom, hiszen láthatom, hogy mennyi tehetséges fiatal sportolója van hazánknak, akik készek a nemzetközi mezőnyben is megmérettetni magukat. A fiatalok sportolását a magunk eszközeivel igyekszünk a sportirányításban mi is segíteni. Ezért hoztuk létre tavaly ősszel a Tehetség Plusz Programot, ezért írjuk ki évente a Magyarország jó tanulója, jó sportolója és a Magyarország tehetsége pályázatokat. A megújított Héraklész Programmal szintén az a célunk, hogy a legtehetségesebb fiatalokat tanulmányaik mellett a sportolók közösségében is megtartsuk és segítsük az eredményes versenyzésben. Remélem, évről-évre minél többen tudnak majd élni ezekkel a lehetőségekkel és egyre többen érzik úgy, hogy szeretnének a magyar sportolói családba bekerülni. Mi ezért dolgozunk nap mint nap” – mondta dr. Schmidt Ádám, aki beszéde előtt felköszöntötte a jelenlévő, hatvanadik születésnapját ünneplő dr. Wladár Sándor MOB-alelnököt. „Az EYOF-ra kijutni önmagában olyan teljesítmény, amire büszkék lehettek. Olimpiai bajnokaink és érmeseink közül többen is innen indultak el a csúcsra” – tette hozzá a HM sportért felelős államtitkára.

A korábbi judós olimpikon, világbajnoki bronzérmes, Európa-bajnok Karakas Hedvig és az olimpiai negyedik helyezett kézilabdázó Harsányi Gergely volt a fogadalom szövegének előmondója; a zászlóvivő Jackl Vivien úszó és Gazsó Péter kézilabdázó volt. Utóbbi két fiatal viszi majd a vasárnapi megnyitón is a magyar zászlót.

A csapattagokat Bodaki Márk mutatta be, majd a Magyar Himnusz következett. Az eseményt a Digital Sand homokanimációja, Végh Lajos művészi munkája színesítette, az ezt követő csapatgyűlésen a Team Hungary tagjai aktuális információkat kaptak a csapatvezetéstől.


A magyar judocsapat

FÉRFIAK: Galó Bence (50 kg, UTE), Kollár Sebestyén (60 kg, MTK Budapest), Kiss Szabolcs (66 kg, Vasas Judo), Bertalan Balázs (73 kg, MTK Budapest), Hoffer Norbert (90 kg, Szolnoki Sportcentrum-Sportiskola), Tóth Miron (+90 kg, Miskolci VSC)
NŐK: Jüttner Janka (48 kg, Diósd), Vég Luca (52 kg, Ceglédi VSE), Hoó Fédra (57 kg, DVTK), Krüpl Georgina (63 kg, Ippon Judo Tatabánya), Vén Panna (70 kg, Dunaharaszti MTK), Ódor Veronika (+70 kg, Budaörsi SC)


A XVII. nyári EYOF-ot 2023. július 23. és 29. között rendezik, a judós küzdelmek kedden rajtolnak és öt napon át tartanak majd. Mariborban egy héten át negyennyolc ország több mint kétezernégyszáz sportolója versenyez tizenegy sportágban, összesen százhuszonkét versenyszámban hirdetnek bajnokot. A Dráva-parti településen atlétika, judo, kézilabda, 3x3-as kosárlabda (a nagypályás változat helyett), mountain bike (új sportág), országúti kerékpár, tenisz, torna, úszás, gördeszka (új sportág) és röplabda kerül a programba. Az eseményen Magyarországot tíz sportágban száznégy fiatal képviseli, delegációnk egyedül gördeszkában nem mérkőzik meg.

A száznégy fős sportolói létszámunk egyben azt is jelenti, hogy a második legnépesebb magyar csapatot jegyezzük az EYOF-ok történetében, a hazai rendezésű, 2017-es győri – akkor tíz sportágban százötvenkét sportoló – után. További érdekesség, hogy most először szerepel (női) röplabdacsapatunk úgy, hogy nem a rendező ország jogán vívta ki a lehetőséget.



 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2023
Forrás: MOB
Fotó: MOB, Szalmás Péter)