ImageJövő csütörtökön rajtol a 14. junior-világ-
bajnokság, amelyen éremesélyes ma-
gyar dzsúdósok is részt vesznek. Nekik
is új szabályokhoz kell igazodniuk.



A világbajnokságon egyelőre nem módosították a súlykategóriákat, vagyis Bangkokban is a megszokott hét-hét súlycsoport (60, 66, 73, 81, 90, 100, +100 a férfiaknál, illetve 48, 52, 57, 63, 70, 78 és +78 a nőknél) szerepel a programban.

Image
Az aranypontért zajló csata Bangkokban csak három percig tart

Az 1989-ben vagy ezt követően született sportolók találkozóján a mérlegelés is az eddig megszokottak szerint zajlik majd, vagyis minden induló a súlycsoport küzdelmeinek reggelén mér be, a sorsolásnál pedig a két évvel ezelőtti junior-világbajnokság érmeseit emelik ki – már ha egyáltalán részt vesznek a bangkoki eseményen.

A lebonyolítási rendszer azonban már a Nemzetközi Judószövetség (IJF) végrehajtó bizottságának márciusi döntése értelmében változik: az eddigieknél sokkal kevesebb „visszamérkőzés” lesz. Ezúttal nem meccselhet mindenki, akinek a legyőzője bejutott a legjobb négy közé, csak a negyeddöntők vesztesei mehetnek tovább a bronzérem megszerzéséért. Ez azt jelenti, hogy a legjobb nyolc közé csak azok kerülhetnek be, akik egyenes ágon eljutottak a legjobb nyolc közé.

(A döntéssel kapcsolatban megoszlanak a vélemények: sokan azzal érvelnek, hogy így gyorsabban lefuthat majd egy-egy torna, míg mások megjegyzik, egy versenyző nem azért készül éveken át, hogy minél gyorsabban vége legyen egy viadalnak. Másrészt a sors nagyon kegyetlen lehet, ha az első körben összehozza a súlycsoport legjobbjait, így egyikük egészen biztosan érem nélkül marad.)

A szőnyegen is változik néhány szabály, az egyik legfontosabb: nem lesz többé koka, csak jukó, vazari és ippon. A jövőben így a harmadik intés jelent majd leléptetést. A leszorítás (oszaekomi) esetén az idők változtak, 10 másodperc után jár az első pont, egy jukó. Fontos új szabály, hogy minden tudatos fogásbontást intéssel „honorálnak”, ez is érdekes változásokat hozhat a küzdelmekben.

Megváltozott az „aranypont” menete is, amely a négy perces junior-világbajnoki mérkőzések esetén három percnyi lesz. Ha ez a három perc sem hoz értékelhető akciót, következhet a bírói döntés.

Image
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!

(Judoinfo.hu 2008
Fotó: IJF, Záhonyi Tamás)