A judós Özbas Szofi és a kajakos, tokiói olimpiai kvótás Kopasz Bálint lett 2019 legjobb utánpótláskorú sportolója. A díjakat a Héraklész Gálán adták át, a résztvevőket köszöntötte dr. Kásler Miklós emberi erőforrás-miniszter, dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár és Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, az eseményen részt vett Fábián László MOB-sportigazgató is.




Özbas Szofi 2019-ben (is) ragyogó teljesítményt nyújtott


Özbas Szofi azzal érdemelte ki elsőségét, hogy a Ceglédi VSE judósa a junior világ- és Európa-bajnokságon, valamint az U23-as Eb-n is aranyérmet szerzett. Kopasz Bálint annak köszönheti az elismerést, hogy K1 1000 m-en a felnőtt világ- és Európa-bajnokságot is megnyerte, ezen kívül az Eb-n K1 5000 m-en is diadalmaskodott.

A férfi egyéni sportolóknál a rangsor negyedik helyén végzett a junior vb- és Eb-ezüstérmes, U23-as Európa-bajnok judós, Gőz Roland. „Emlékezetes év volt, olyan, mintha egy álomba csöppentem volna – mondta az MTK Budapest judósa. – Nem gondoltam, hogy így teljesítek. Nagyon jó ezt megélni, remélem, a jövőben lesz még jobb évem is. Két pillanatot ragadnék ki, az egyik az U23-as Eb-n, amikor a dobogó tetejére állhattam, és nekem szólt a Himnusz – ezt még most is meg tudnám könnyezni. A másik a világbajnokság, amikor ritka szép judóval küzdöttem magam a döntőbe. Ezt a díjat tudni kell hova tenni. Mögöttünk kell hagyni, és csak a jövőbe nézni. Jó úton járunk, de a cél még messze van.”




Gőz Roland és edzője, Pánczél Gábor vehette át a díjat Dr. Szabó Tündétől


Az Uránia Nemzeti Filmszínházban megtartott eseményen Kásler Miklós emberi erőforrás-miniszter felidézte: immár közel két évtizede díjazzák a múlt év korosztályos és felnőtt világversenyein legeredményesebben szerepelt utánpótláskorú sportolókat és edzőiket. „A sport rendkívül fontos szerepet játszik az ember jellemének kialakulásában” – hangsúlyozta a miniszter, aki elmondta, az állam oly módon segíti a sportot, hogy megteremti a feltételeket, biztosítja hozzá az infrastruktúrát és ösztöndíjakkal támogatja azokat, akik megérdemlik. Hozzáfűzte: a megközelítően 560 millió forintos támogatással csaknem ezerötszáz sportoló szárnyalását segítik a Héraklész programban.




Szabó Tünde sportért felelős államtitkár beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a sport egyik legfontosabb ágazata az utánpótlás-nevelés. Az eredmények közül pedig azt emelte ki, hogy a korábbi Héraklész Gálákon díjazott Milák Kristófot idén már az év felnőtt sportolójaként ünnepelték. „Ezúttal tizenhárom sportág hatvanhét sportolóját és harminc edzőjét díjazzuk, akik már most példaképek – fogalmazott az államtitkár. – Értetek fognak emberek milliói szorítani, ti lesztek azok, akiknek a hatására gyermekek ezrei kezdenek el sportolni” – szólt az ifjú versenyzőkhöz Szabó Tünde, aki megköszönte a szülők és az edzők fiataloknak nyújtott segítségét is.




Özbas Szofi és edzője, Bíró Tamás nevében Dr. Tóth László,
a Magyar Judo Szövetség elnöke vette át az első helyezett díját


Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke köszöntőjét azzal kezdte, hogy kitűnően időzítették a gálát, mert éppen most tértek haza a lausanne-i téli ifjúsági olimpiáról, ahol a huszonhárom fős magyar csapat hat érmet, közte két aranyat nyert. A MOB elnöke hozzátette: bízik abban, hogy a tokiói olimpián több mint százhatvan magyar versenyző lesz jelen. „Megkockáztatom, hogy ott már mindenki héraklészes lesz” – jelentette ki Kulcsár Krisztián.

További részletek a díjazottakról: KLIKK IDE!


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2020
Forrás: Magyar Olimpiai Bizottság
Utanpotlassport
Fotó: IJF, Gabriela Sabau
MTI, Koszticsák Szilárd
Hegedűs Gábor)