Vasárnaptól nyolc napon át tizenkét magyar judós részvételével rendezik meg az idei judo világbajnokságot Tokióban, a szakvezetés egy érmet vár a küldöttségtől. A vb a kétéves olimpiai kvalifikációs sorozat legfontosabb állomása.




Tóth Krisztián hamarabb Japánba utazott a világbajnokság előtt


„Egy érmet szeretnénk a hatalmas mezőnyben. Az eredetileg tervezett keretből az ifjúsági olimpiai bajnok Özbas Szofi kimaradt, mert ő az októberi junior világbajnokságra koncentrál – mondta az MTI érdeklődésére Nagy András sportigazgató, majd hozzátette: – Tóth Krisztián, Cirjenics Miklós, valamint Pánczél Gábor férfi szakágvezető már Japánban tartózkodik, a többiek lépcsőzetesen, kisebb csoportokban utaznak.”

Az előző világverseny, a júniusban a minszki Európa Játékok keretében rendezett Európa-bajnokság küzdelmeit egy bronzéremmel zárták a magyarok Ungvári Attila (81 kg) jóvoltából. Az előző, tavalyi vb-n a tizenhat fős magyar válogatott Tóth Krisztián (90) révén egy ötödik helyet szerzett Bakuban.

Az olimpiai kvalifikációs időszak 2020. május 25-én zárul, az addig hátralévő versenyek közül Tokióban lehet a legtöbb világranglistapontot gyűjteni. Az aranyérmesek ugyanis kétezer ponttal gazdagodnak, összehasonlításképpen a minszki Európa Játékok keretében rendezett júniusi Európa-bajnokságon, valamint júliusban a budapesti Grand Prix-viadalon is csak hétszáz-hétszáz pontot kaptak a legjobbak. Decemberben az idei évzáró Mesterek Tornáján – amelyre csak a világranglista első tizenhat helyezettjét hívják meg – ezernyolcszáz pont jár az arany mellé a kínai Csingtaóban, ez a verseny adja a második legtöbb pontot a világbajnokság után.

A világbajnokság sorsolását augusztus 24-én szombaton, magyar idő szerint reggel hét órakor tartják meg Tokióban.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2019
Forrás: Magyar Távirati Iroda
Fotó: MJSZ, Horváth György)