A sportági konzultációk sorát a Magyar Judo Szövetséggel folytatta a Magyar Olimpiai Bizottsg. Középpontba került ismét a tokiói felkészülés és a közelgő nyári események sora.




A minszki tatami a sportág kontinensviadalának ad majd otthont, a nyár végén kezdődően pedig világbajnokság is vár a magyar csapatra. A judo azon sportágak egyike, amelyiknek a minszki Európa Játékok egyben hivatalos Eb-nek számít, emellett pedig az olimpiai kvalifikációs pontokat is lehet vele gyarapítani. A vegyes csapatversenyben is érdekelt lesz a válogatott, ami egy új kezdeményezés, és az olimpia programján is szerepelni fog. Tizenhat judoka utazik majd Fehéroroszországba, így elmondható, hogy erre az eseményre jól sikerült a kvalifikáció.

Ami Tokiót illeti, a két szövetségi kapitány, Toncs Péter (női) és Pánczél Gábor (férfi) is négy-négy versenyzővel számol optimális esetben, ám jelen pillanatban két-két sportoló részvétele mondható kvázi biztosra. A kvalifikációs pontokat – hasonlóan például a teniszhez – versenyről versenyre gyűjtik a judokák, ez a rendszer nem éppen szerencsés, hiszen a sok verseny, és a sok utazás még jobban megnöveli a sérülés esélyét ebben a kontaktsportágban.




Ez a probléma a sportág egész hazai helyzetére rányomja a bélyeget. A versenyrendszer kiszámíthatatlansága miatt a prevenció háttérbe szorul, nehézkes. Pedig a válogatott mögött álló egészségügyi team megvan, három orvos, masszőr, gyógytornász – egy japán szakemberrel kiegészülve – áll a sportolók rendelkezésére. Ezen felül a Sportkórházzal is aktív kapcsolatot ápolnak.

Az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiálon (EYOF) öt fiú és három lány fogja képviselni a magyar színeket, akik a csapatversenyben is részt vesznek majd. Az előkészületek is megfelelően haladnak. A hazai utánpótlás fiúk tekintetében jobban áll, ám gondot okoz a tehetséges sportolók rendszerben tartása. Jó lenne egy központi terem kollégiummal, hiszen a legszerencsésebb az lenne, ha az ifjúsági, junior és felnőtt korosztály együtt, egy helyen tudna készülni. Továbbá, ha ez egy olyan komplexum lenne, ahol minden, ami a sikeres élsporthoz elengedhetetlen (például prevenció, rehabilitáció) kéznél lenne, ahol állandóság és elérhető háttér van; szerencsés lenne egy célzottan a küzdő-, illetve súlycsoportos sportokra specializálódott egészségügyi team felállítása is.

A vidéki helyszínek felújítása, bővítése ahogy eddig is, folyamatban van. Ám a sportág fejlődéséhez nem csak magukat a sportolókat lenne szükséges benntartani a rendszerben, illetve a „sulijudóról" behozni az élsportba, hanem a megfelelő szakembergárda is elengedhetetlen.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2019
Forrás: MOB)