A Testnevelési Egyetem Időszaki és Küzdősportok Tanszéke néhai vezetőjének, docensének, Dr. Galla Ferencnek állított emléktáblát Százhalombatta Város Önkormányzata.




Az emléktábla-avatási ünnepségre a Városi Sportközpont sportcsarnokának előterében került sor.

Az életének kilencvenedik évében elhunyt Dr. Galla Ferencnek elévülhetetlen érdemei vannak a judo, a birkózás és egyéb küzdősportok iskolai meghonosításában. Javaslatára vezették be az iskolai testnevelésben a judo és az önvédelmi oktatást. A judón kívül birkózást és más sportágakat – úszás, síelés, természetjárás, vízi sportok – is oktatott. Ő volt Magyarország egyetlen piros öves, kilencedik danfokozatú judomestere.




Dr. Galla Ferencnek jelentős szerepe volt Százhalombatta sportéletében is. Az 1990-es évek óta munkásságával hozzájárult a város sportéletének alakulásához, az egészséges életmód, a judo és az önvédelmi sport népszerűsítéséhez, ezáltal hozzásegítve Százhalombattát a Nemzeti Sportváros cím elnyeréséhez. Dr. Istvánfi Csaba egykori rektorral több előadást, oktatást is tartott a városban.

Százhalombatta vezetése, a város sportvezetői és a Testnevelési Egyetem között létrejött nagyon jó szakmai és gyümölcsöző kapcsolat egészen haláláig tartott. Elvesztésével a várost és az egész hazai sporttársadalmat nagy veszteség érte. Emberi nagyságával, szakmai elhivatottságával a fiatalok, a jövő generációjának neveléséért érzett felelősségével mindannyiunknak példát mutatott.




Szél Pál (balról) és Dr. Németh Endre az ünnepségen 


1971-ben szakmai munkássága elismeréseként Mesteredzői Díjban részesült. Judo és birkózás sportágakban 1981-ben doktori fokozatot szerzett. Közel negyven éven át különböző tisztségeket töltött be a Magyar Judo Szövetségben és hosszú ideig elnöke volt az Országos Dankollégiumnak. Csaknem tucatnyi szakkönyvet írt. Dr. Galla Ferenc nyolcvanhetedik születésnapját és a róla elnevezett birkózó-judoterem avatását ünnepelték a Testnevelési Egyetemen 2016. június 17-én.

„Emlékét megőrizve, a város és sport iránti elkötelezettsége elismeréseként, tiszteletünk jeléül az emléktábla a Városi Sportközpontban kerül elhelyezésre. Százhalombatta emlékét, szellemiségét tovább őrzi.”



LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2019
Forrás: Százhalombatta
Dobos Ágnes írása
Fotó: Facebook)