Sokan előítélettel tekintenek a küzdősportokra, agresszívnek tartják őket és úgy vélik, hibás értékrendre tanítják művelőiket. Minden azonban azon áll vagy bukik, hogy mire használjuk az erőnket és mit akarunk ezáltal megtanulni. A judo, a kick-box és a többi küzdősport nemcsak önkontrollra, fegyelemre, tiszteletre tanít, de kondícióban tartja a testet és nem utolsósorban néhány önvédelmi módszer is elsajátítható – minderről Papp Róbert-Florián csíkszeredai sportembert számolt be, aki crossfit edző és a judo elkötelezett híve.




A judo egy keleti harcművészeti ág, amelynek egyik fő szempontja a mozdulatok, formációk és a mozgások tökéletesítése. „A judo mint harcművészet, fegyelmet és kontrollt tanít meg művelőinek, de nemcsak magában a sportban, hanem a mindennapokban is a segítségünkre lehet” – kezdte gondolatait a sportoló.

Elmondása szerint mindez sokat segít az emberekhez, társaihoz való viszonyulásban, segítségnyújtásban, az alázatban. A sport által lett céltudatosabb, gyorsabban hoz meg nehéznek tűnő döntéseket. A judo fejleszti a kreativitást is, hiszen taktikázni kell, improvizálni, felmérni az ellenfél képességeit. Ugyanakkor az alázatra is szükség van, mert nem ellenségként, hanem társként kell tekinteni az ellenfélre, akitől szintén tanulhatunk valami újat.

Saját határainkat feszegetve, sok-sok új dolgot fedezhetünk fel magunkban. „Természetesen az sem elhanyagolható, hogy a küzdősportok fejlesztik a sporttudatot, a koordinációt, az ügyességet, a gyorsaságot és jó erőben tartanak” – mondta Papp Róbert-Florián.




A judo, mint önvédelmi sportág, szükség esetén megóvhat a mások által okozott sérülésektől, de azt is megtanítja, hogyan kell elesni, gurulni. Ide tartoznak még a dobások, leszorítások, karfeszítések is, amelyek mind-mind alapjai a sportágnak.

Ezeket persze szigorúan csak az edzéseken használják, aki nem rendeltetésszerűen űzi az önvédelmet, azt eltiltják a sporttól, ami jogos is, mivel komoly sérüléseket lehet általa okozni. A judoszőnyeg – a tatami – négy vagy öt centiméter vastag, tömött szivacs, ezen gyakorolják és fejlesztik a mozgást, a taktikákat.

„Én már huszonhat éve foglalkozom ezzel a sporttal, és már az elején az tetszett nagyon benne, hogy másokkal összemérhettem az erőmet, a tudásomat. Mindig jobb akartam lenni, bár ez a hozzáállásunktól is függ. Van, akit lehúznak a kudarcok, elveszíti tőle a kedvét, ha nem győz. Azonban meg kell tanulni ezekből is erőt meríteni, rájönni, hogy mindig van új a nap alatt és hogy sosem lehetünk elég okosak” – folytatta az edző.




Hogyan védjük meg magunkat? A judo különlegessége a változatossága, ugyanis ha egy ellenfelünk kiismer, akkor elölről kell kezdeni és más trükköket választani, hogy meglephessük őt. Folytonos gyakorlást igényel ez a sportág, mert mindig van valami új mozgás, formáció benne.

A judóban vannak olyan mozdulatok is, amelyek a hétköznapokban jól jöhetnek, amikor meg kell védenünk magunkat. Az önvédelem lényege egy jól irányzott ütés vagy rúgás, amivel ártalmatlanítható a támadó, legalább annyi időre, hogy egérutat nyerhessen az áldozat. Érdemes elsajátítani azokat a gyakorlatokat amelyek megtanítják, hogyan szabadítsuk ki magunkat a támadó szorításából.

A harcművészet gyakorlása magabiztosságot és öntudatot adhat, hogy meg tudjuk védeni magunkat. A valóságban azonban a támadások nagy részénél az áldozatok annyira leblokkolnak, hogy nem tudják megvédeni magukat. Biztonságunk érdekében fontos, hogy hozzátartozóink, családtágaink tudják, éppen hol tartózkodunk. A támadók mindig a „sebezhető” embereket keresik, hiszen ők könnyebb célpontok.

„A hétköznapokban is érnek kudarcok, a judo pedig, az önvédelem mellett megtanít ezek kezelésére. Segít, hogy higgadtak és nyugodtak maradjunk, így jobban át tudjuk gondolni az adott helyzetet” – magyarázta Papp Róbert-Florián, aki szerint ez az egyik legfontosabb a sportolásban. Érdemes megtanuljuk megvédeni magukat, de a kondiciónk fejlesztése, testünk fizikai és szellemi fitten tartása is fontos lehet.


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2019
Forrás: Maszol
Fülöp Orsolya írása
Fotó: Székelyhon, Kristó Róbert
Facebook)