Ahogy az ember idősödik, sajnos egyre többször jár temetésekre. Januárban Galla tanár úr temetésén azt kérdezték tőlem, hallottam-e, hogy meghalt a Sebestyén Laci? Amiután előző héten beszéltünk, így felvilágosítottam a kérdezőt, hogy Laci jó egészségnek örvend és mindjárt érkezik ő is a temetésre. Ekkor határoztam el, hogy bemutatom őt a Judoinfo olvasóinak is. Dr. Németh Endre, a Testnevelési Egyetem küzdősportok tanszék vezetőjének írása.




Vajon mi történhetett vele, hogy a halálhírét keltették? „A múlt nyáron valóban volt egy balesetem, elcsúsztam a robogómmal a faluban és csúnyán eltört a lábam, de kihívtam a mentőket, a veszprémi kórházban sikeresen megműtöttek egy órán belül és megmentették a lábam – válaszolt Dr. Sebestyén László. – Ma már a gyógytornának és úszásnak köszönhetően egész jól mozgok. Azóta óvatosabban közlekedem és nem ülök motorra.”

Dr. Sebestyén László 1976-ban végzett a TF tanári szakán, Hetényi Antal, első olimpiai pontszerzőnk évfolyamtársaként. A judóval tizenkilenc évesen, 1970-ben kezdett foglalkozni az Újpesti Dózsában, ahol Andrássy László volt az edzője. Nagyon büszke arra, hogy fél év judózás után a junior országos csapatbajnokságon harmadik helyezést elért együttes tagja volt. A TF-et 1972-ben kezdte, ekkor került Galla tanár úr irányítása alá. Ezen időben másodosztályú Budapest-bajnokságon első helyezést ért el 93 kilogrammban. Három évig egy budai középiskolában testnevelő tanárként dolgozott, majd 1979-től tizennyolc éven át a Rendőrtiszti Főiskola tanára, majd tanszékvezetője lett.

1986-ban doktorált a TF-en, majd 1989-ben létrehozta a főiskolán az önálló testnevelési és küzdősportok tanszéket. A tanszék küzdősportos munkatársa volt többek között Ipacs László, Patakfalvy Miklós, Freyer Tamás, Doroszlai András és egy időben Horváth Tamás is. A küzdősportok önálló szaktárggyá válásában és elismertetésében úttörő szerepet vállalt – korábban ez a főiskolán marginális területnek számított.

A rendőri önvédelem kidolgozása során saját maga is kipróbálta a beépített sportágak – az ökölvívás, a judo, a karate és a tékvando – mozgásanyagát, és csak a működő, hatékony technikák kerültek beépítésre. Ebben az időszakban sok önjelölt harcművész is helyet követelt magának a képzési struktúra kialakításában, de a Sebestyén László által kért gyakorlati próbákon sorra elbuktak.




Szakíróként is termékeny volt, önvédelemmel kapcsolatos könyvei több kiadást is megértek. Védd magad című könyve a második legnagyobb példányszámban eladott könyv volt 1984-ben. 1994-ben sikeresen védte meg kandidátusi értekezését a házi vitán, de nyelvvizsga hiányában a tényleges védésre nem került sor. A 90-es évek elejétől a Belügyminisztériumon belül önálló vállalkozást működtetett, amely a személy- és vagyonőr képzést végezte a Rendőrtiszti Főiskola keretein belül. Ennek működtetésére létrehozta a Szent György Szakközépiskolát, amely kezdetben a Budapesti Honvéd Dózsa György úti létesítményeiben működött, majd a Gazdagréti lakótelepen egy saját iskolában.

A képzés gyorsan népszerű lett, így Sebestyén doktor fiatalon, rendőrezredesként nyugállományba vonult, hogy tulajdonosként minden energiáját az új iskola működtetésére fordíthassa. Az iskola igazgatójának felkérték Horváth Istvánt, akit nem kell a Judoinfo olvasóinak bemutatni. A válogatott és az Újpesti Dózsa egykori vezetőedzője, későbbi szövetségi kapitány, testnevelőtanár, hetedik danos judo mesteredző négy éven át vezette az intézményt. Az iskola sajnos 2008-ban leégett és rövid időn belül befejezte működését.

A hirtelen jött sok szabadidejében egyre többet járt le balatonszepezdi nyaralójába, amígnem 2014-ben, hatvanhárom évesen elindult a helyi polgármester választáson, független jelöltként. A négy helyi jelölttel szemben nagy fölénnyel nyerte a választást. A feladatot a község fejlesztése miatt vállalta el, de a vele együtt járó kétlakiságot is vállalta, hiszen hét közben a Balatonon van, csak a hétvégéit tölti a családjával Budapesten. Az eltelt öt év alatt több mint félmilliárdos fejlesztés történt a faluban (többek között csatornázás, út- és strandfejlesztés), amelyekre a pénzek nagy részét az ő lobbi munkája biztosította. Polgármesterként nem az anyagi előnyök vezérelték, hanem a kis balatoni falu felzárkóztatása.




Pályafutása első két évtizedében tanárként dolgozott, kitaposta a járatlan utat utódjainak a rendőrtiszt képzésben, ezt követően bő egy évtizedig sikeres vállalkozóként működött, majd az utolsó öt évben közszolgaként szó szerint a közt szolgálta.

Azt mondják, akinek halálhírét keltik sokáig él. Ezt kívánom én is dr. Sebestyén Lászlónak, még hosszú, sikeres, tevékeny éveket!


 
LEGYEN ÖN IS A KLUB TAGJA!
(Judoinfo.hu 2019
Dr. Németh Endre írása)